Zlatibor (Turistički vodič)

3517
Zlatibor

Zlatibor, po svemu trenutno najatraktivnija planina u Srbiji. Taj atribut je ponela zbog mnogo čega što je takvom promoviše u našoj zemlji, Evropi, pa i šire.

Da li zbog blagotvornih klimatskih faktora za lečenje respiratornih bolesti, prelepe prirode, brojnih turističkih atrakcija, ili zbog nadaleko čuvenih zlatiborskih specijaliteta, tek Zlatibor godinama unazad predstavlja najposećeniji planinski turistički centar u našoj zemlji.

Prvi dojam

Kada kročite na Zlatibor prvo što će vam zapasti za oko je prelepo Zlatiborsko jezero. Ono je postalo metafora i najlepši ukras turističkog centra. Odmah iznad jezera se nalazi Kraljev trg. Prostrani plato i šetalište na kome se tokom cele godine organizuju različite kulturne manifestacije i koncerti. S Kraljevog trga goste put vodi do tržnog centra. U okviru njega se nalazi veliki broj kafića, restorana, noćnih klubova i butika.  Upravo ovome možemo da zahvalimo što Zlatibor važi kao mesto ludog noćnog provoda.

Da Zlatibor bude mesto prijemčivo za boravak porodica s decom pobrinuli su se ovdašnji zabavni sadržaji. Ovde mališani mogu uživati u vožnji automobila i konjića po Kraljevom trgu, Avantura parku, Dino parku i drugoj zabavi.

Najveću pažnju i interesovanje privlaći Dino park. Najnoviji zabavni sadržaj, smešten u prelepom ambijentu zlatiborske šume, na svega 300 metara od turističkog centra. Ovde će mališani uživati u jedinstvenom zabavnom parku, u kome se nalazi preko 30 replika različitih Dinosaurusa.

Legende o imenu Zlatibor

Veruje se da je Zlatibor ime dobio po belim borovima sa žutom četinom boje starog zlata. Oni su nekada prekrivali talasaste padine Zlatibora. Naučno ime bora je Pinus silvestris Variegata Zlatiborica.

Druga legenda kaže da je Zlatibor nazvan po bogatstvu borove šume, koja je doseljenicima iz Crne Gore i Hercegovine bila glavni izvor prihoda. Koristili su ovo drvo za građu. Ali su od njega pravili katran i luč, koje su prodavali u Šumadiji i Dalmaciji, i za njih je bor bio zlata vredan. U priči su ga uvek hvalili: „Zlatan je to bor!“.

Treće predanje kaže da je ime dobio po suvatima (pašnjacima) koji s jeseni dobijaju žutu boju, boju zlata.

Koja je od ovih legendi istinita procenite sami. Ili dođite na Zlatibor, možda ćete u pesmi borova čuti neku novu priču…

Reljef

Zlatibor

Zlatibor je planina izuzetne lepote, sa blago zatalasanim visoravnima i visokim i strmim padinama koje zajedno sačinjavaju posebna geografska svojstva ovog dragulja zapadne Srbije.

Padine Zlatibora su naročito izražene u njegovom istočnom i severoistočnom delu, gde počinju Savinim brdom (1.132 m) pa se preko Grude (1.140 m), Ćavika (1.018 m) i Obadovog brda (948 m) završavaju čajetinskom Gradinom (1.160 m).

Od čajetinske Gradine prema jugu počinje istočna granica Zlatibora, takođe omeđena strmim padinama ispod Pjevčaka (1.040 m), Bojišta (1.066 m) i Savičića glave (977 m), uključujući tako i Alin Potok u zlatiborsku visoravan.

Dalje prema jugu zlatiborske padine se produžuju u izvorište LJubiške reke gde urastaju u planinski masiv Murtenice. Sa zlatiborske visoravni prema istoku štrče njeni delovi kao rtovi ili režnjevi. Jedan od njih je i venac Murtenice sa najvišim uzvišenjem Brijač (1.480 m).

Prema jugozapadu zlatiborska visoravan je obeležena visokim i preko 10 km dugim grebenom Tornika, koji počinje kod Borove glave (1.147 m), pa se odatle prema severozapadu postepeno izdiže, da bi na Ravnom Torniku (1.431 m) i Velikom Torniku (1.496 m) dostigao najveće visine.

Zapadne granice Zlatibora protežu se dolinom Jablanice, izbijaju na Crni Rzav kilometar nizvodno od ušća Ribnice, pa preko Lisičine (1.067 m), Lupoglava (1.092 m) i Bara izbijaju na Viogor (1.281 m), najveće uzvišenje Semegnjevske gore, čime se zaokružuju granice Zlatibora u geomorfološkom pogledu.

Klima

Klima na Zlatiboru je alpska i subalpska, što znači da su leta prijatno topla sa svežim noćima, a zime dosta duge, nisu preterano oštre i donose obilje padavina.

Mart je na Zlatiboru najsuvlji mesec u godini, a najobilnije padavine su u maju i oktobru. Sneg pada od oktobra do maja, nekad s kraćim a nekad s dužim prekidima, i zadržava se na tlu u proseku 100 dana.

Iako letnje temperature znaju da pređu 30 stepeni, zbog prisustva vetrova koji se nad planinom ukrštaju u čuvenu „ružu vetrova“, i uz produkte četinarskih iglica, zajednički blagotvorno deluju na ljudski organizam.

Zlatibor nema mnogo vetrovitih perioda, prosečno 56 dana u godini. Vetrovi sa jugozapada i severozapada su najbrži, severoistočni najjači, a jugozapadni i južni sa sobom donose toplije vazdušne struje.

Vlažnost vazduha varira zavisno od padavina, a tokom dana je najveća oko 7, a najmanja oko 14 časova. Prirodno je da je vlažnost na planini veća na mestima sa manjom nadmorskom visinom, a na Zlatiboru ona iznosi u proseku do 60%.

Ono što je posebno značajno i što Zlatibor izdvaja od drugih planinskih centara je izuzetno veliki broj časova sa sunčevim sjajem (insolacija), prosečno blizu 2.000 sati godišnje. Najveći broj sunčanih sati je u julu (267 sati) i avgustu (260 sati), a najmanji u decembru (75 sati).

Sve ove klimatske karakteristike ukazuju da na Zlatiboru postoje izuzetni uslovi za razvoj zdravstvenog i sportsko-rekreativnog turizma i da će boravak na ovoj lepoj planini veoma prijati svakom njenom gostu.

Flora i fauna

Biljni i životinjski svet Zlatibora je izuzetno raznovrstan i predstavlja sastavni deo turističke ponude. Prostrani šumski kompleksi omogućavaju izletničko-rekreativne turističke obilaske, pružaju nezaboravan estetski užitak i imaju veliki lečilišni značaj.

Karakterističan zlatiborski pejzaž predstavljaju prostrani travnati pašnjaci koji su ponegde ukrašeni borovom šumom. Na području celog Zlatibora zastupljene su biljne zajednice: šuma belog i crnog bora, šuma brdske bukve, breza, leska, lipa, beli hrast, glog, bršljen i druge biljne vrste, dok je livadska zajednica predstavljena slatkim travama (livadarkama).

Mnoge od zlatiborskih biljaka su lekovite (lincura, kičica, majčina dušica, hajdučka trava, kantarion), a mnoge su i medonosne i idealne za ispašu pčela i proizvodnju meda, mleča i propolisa.

Zlatibor je okićen svim vrstama četinara među kojima preovlađuju crni i beli bor, jela i smreka. A na manjim visinama raste listopadno drveće (hrast, bukva, grab, breza, jasen i jasika).

Šume Zlatibora su bogate šumskim voćem: jagodama, malinama, kupinom, borovnicama, dok na njihovim okrajcima uspevaju gljive od kojih su jestive sunčanica, borovnjača, lisičarka i lipika.

Faunu Zlatibora čine divlje životinje od kojih su ovde stalno nastanjene: vuk, lisica, divlja svinja, srna, zec, jazavac, veverica, kuna zlatica, kuna belica, vidra i divlja mačka. Neke je dozvoljeno loviti (zavisno od Zakona o lovstvu i plana gazdovanja pojedinim lovištima), a neke od životinja su zaštićene vrste.

Ptice su vrlo raznovrsne i brojne, a za lovni turizam najznačajnije su: poljske jarebice, jarebice kamenjarke, prepelice, golubovi, fazani i leštarke. Najviše je ptica pevačica i one su pod stalnom zaštitom.

Zlatiborske reke Rzav, Uvac, Katušnica su bogate ribom, a u njima se mreste pastrmke, klenovi, krkuše, skobari i druge vrste. Riba ima i u drugim rekama ove planine, pa je ribolov značajan turistički potencijal ovog kraja.

Hidrografija

Zlatibor

Zlatibor je veoma bogat vodama, a njegove reke, potoci i jezera su bogati raznim vrstama ribe.

Zbog nagiba zlatiborskog platoa prema severu i severozapadu, voda iz zlatiborskih reka otiče u Crno More, bilo da vodu odnose Drina, Đetinja ili Moravica.

Južnim delom Zlatibora teče reka Uvac sa dubokim koritom, a njeni veličanstveni kanjoni svedoče o divljoj snazi ove reke.

Crni Rzav izvire na Carevom polju ispod severozapadnih obronaka Murtenice i teče centralnim delovima visoravni, da bi njegovim spajanjem sa Belim Rzavom nastala reka Rzav koja se u Višegradu uliva u Drinu. Veliki Rzav teče istočnom granicom Zlatibora i jedna je od najčistijih reka Srbije.

Na Kraljevim vodama je za turističke potrebe 1947. godine izgrađeno veštačko jezero (dugo 150 m, široko 50 m), a puni ga čisti planinski potok Obudovice. Jezero je leti kupalište i svojevrstan dekor turističkog naselja Zlatibor kojim se možete provozati i čamcima ili pedalinama. Visoki borovi koji ga okružuju stvaraju prijatan hlad i svežinu u toplim letnjim danima, a tu su i lepe staze za šetnju sa klupicama za odmor gostiju.

Ribničko jezero na reci Crni Rzav je drugo veće veštačko jezero Zlatibora i nalazi se na 7 km jugozapadno od Obudojevičkog jezera. Sam naziv jezera ukazuje nam da je bogato raznim vrstama ribe (klen, pastrmka, šaran, linjak, som), što omogućava razvoj sportskog ribolova. Ovaj izuzetno atraktivan hidrološki objekat u izvanrednom prirodnom ambijentu između Ribnice, Kraljevih voda i Vodica, privlači veliki broj posetilaca, ribolovaca i rekreativaca.

Razvoj turizma

Zlatibor je od davnina privlačio ljude kao dobro mesto za odmor i oporavak u prirodi.

U vreme turske okupacije porodice bogatih užičkih, novovaroških i pribojskih begova provodile su leta u čardacima na svojim suvatima, a u oslobođenoj Srbiji umesto begova i hadžija na Zlatiboru leta provode porodice bogatih užičkih trgovaca.

Od davnih vremena Zlatibor je poznat po lekovitosti, a jedan zapis iz 1892. godine ovako izveštava:

„Zlatibor je vrlo zdravo mesto. Ovamo dolaze rekovalescenti koji su naklonjeni i pate od raznih plućnih bolesti. NJih upućuju lekari i mnogima dobro čini… I za potpuno zdrave dobro je ovamo provesti izvesno vreme na čistom vazduhu, jer čovek se čisto preporodi i oseća se mnogo lakše i veselije kad neko vreme ovamo provede…“.

Pročitajte više…

Smeštaj

Zlatibor može da se pohvali izuzetno bogatom ponudom smeštaja i apatmana. U turističkom centru ove planine gostima stoje na raspolaganju luksuzni hoteli, vile i apartmani. Dok se u okolnim zlatiborskim selima nudi smeštaj u seoskim domaćinstvima i brvnarama. Mnogi hoteli na Zlatiboru su poznati po velikom komforu, luksuznim sadržajima i besprekornoj usluzi, a među njima se naročito izdvajaju: Mona, Palisad, Olimp, Čigota i drugi.

Turističke atrakcije Zlatibora

Širom Zlatibora se nalazi veliki broj turističkih atrakcija, koje u bitnom doprinose popularnosti ove planine. Počev od hidroloških, preko geomorfoloških do ambijentalnih, one čine da turistima na Zlatiboru nikada nije dosadno jer uvek postoji nešto vredno pažnje što bi mogli da posete tokom svog boravka na planini. Ova svojevrsna turistička znamenja su dislocirana od turističkog centra, skrivena i ušuškana u nekoliko zlatiborskih sela.

Pročitajte više…

Zlatibor

Aktivnosti na Zlatiboru

Zlatibor svojim gostima pruža puno mogućnosti za aktivan odmor i uživanje u blagodetima čistog planinskog vazduha. Pre svega, gosti se mogu uputiti u šetnju nekom od poznatih pešačkih staza tokom kojih  će im društvo praviti visoki četinari, huk „ruže vetrova“ i poneka veverica.

Najpoznatija staza za šetnju je ona koja vodi do Šamatnog brda na kome se nalazi kameni spomenik – obelisk streljanim partizanskim ranjenicima. Ovo mesto je jedan od najlepših zlatiborskih vidikovaca, sa koga puca pogled na brdo Čigotu.

Zdravstveni turizam Zlatibora

Zlatibor

Čigota

Zbog umerene klime i izuzetno prijatnog ambijenta, Zlatibor je od davnina poznat kao planina pogodna za odmor, oporavak i lečenje. Zlatibor danas ima stručnjake i opremu koji ga čini izuzetno pogodnim za pružanje usluga u zdravstvenom turizmu. Vodeća ustanova je Specijalna bolnica „Zlatibor“, a i većina hotela pruža razne usluge koje mogu poboljšati opšte zdravstveno stanje gostiju.

Lekoviti izvori i banje

Brojni izvori čiste i hladne vode nalaze se širom Zlatibora. Neki od njih su među najboljim u Srbiji, kao što su Hajdučka česma i Hajdučica u Murtenici, Zaogline pod Čigotom, Jovanova voda u Alinom Potoku, Dunjića vrelo u Stublu, Pašića vrelo u Čajetini, Kulaševac i Đurkovac na Kraljevim Vodama, izvori u Borkovcu i mnogi drugi.

Lekovito bilje Zlatibora

Zlatibor je poznat po izuzetno raznovrsnoj flori. Stanovništvo ovog kraja je od davnina koristilo tu pogodnost i tražilo leka u raznim čajevima i biljnim mešavinama. Saznanja o lekovitim svojstvima prenosila su se sa generacije na generaciju.

Pročitajte više…

Sportski turizam

Kolektivni i individualni sportovi

Najpopularniji i najatraktivniji timski sport u svetu je svakako fudbal. A upravo ovde na Zlatiboru uz izvanredne klimatske uslove dobru osnovu za bazične pripreme upotpunjuje savremena infrastruktura. Pored fudbala, najzastupljeniji timski sport je košarka. Za vrhunske pripreme košarkašima je na raspolaganju sportska hala na Zlatiboru u sklopu Sportsko-turističkog centra.

Mnogobrojni sportski klubovi i reprezentacije, iz zemlje i inostranstva, redovno dolaze na pripreme na Zlatibor. Košarkaški kampovi održavaju se svake godine.

Za odbojku postoje dva terena i dva terena za rukomet i male sportove. Postoji mogućnost adaptacije terena za različite sportove.

Teniserima su na raspolaganju četiri terena u sastavu hotela Palisad čija je podloga šljaka. Dva terena u sastavu studentskog odmarališta Ratko Mitrović čija je podloga tartan.

Pročitajte više…

Zlatibor

Ekstremni sportovi

Paraglajding

Od ekstremnih sportova, zbog pogodnih terena i odgovarajućih vazdušnih struja, paraglajding na Zlatiboru doživljava ekspanziju poslednjih godina. Vrhovi Čigota i Tornik su omiljena letilišta paraglajderista. Paraglajding klub „AVIS“ nastavlja da neguje ovaj sport putem održavanja kurseva letenja paraglajderom i organizovanjem otvorenih paraglajding takmičenja.

Jahanje

U sportskom i rekreativnom jahanju uživaju sve generacije. Jahanje konja je moguće na dve lokacije, na ranču Farma i na ranču Zova. Konjički klub „Farma Zlatibor“ ima 25 registrovanih konja i 4 ponija. U klubu radi trener sa licencom za obuku u jahanju i dresuri konja. Pod nadzorom trenera i uz njegove savete i pomoć moguće je učiti različite veštine sa konjima. Učestvovati u turističkom i terenskom jahanju, voziti se u kočiji, ali i upravljati zapregom i kočijom. Na ranču Zova moguće je jahanje za najmlađe u zanimljivom ambijentu.

Trim staze i vežbališta

Na nalepšim lokacijama pored jezera u centru, pored SB „Čigota“ u banjskom delu Zlatibora i na brdu Karaula, u borovoj šumi, uređene su trim staze i vežbališta opremljena za trčanje i gimnastiku. Različite sprave za vežbanje i razgibavanje prilagođene su pripremama sportista i rekreaciji rekreativaca. Na brdu Karaula postoji i 700 m kružne trim staze, sa podlogom od peska i strugotine.

Teretane

Najsavremenije opremljene teretane u hotelima mogu koristiti svi koji brinu o svom fizičkom izgledu. Teretana u sportskom centru je najopremljenija i najveća, a njeno korišćenje je pogodno i za sportske ekipe. I drugi objekti za smeštaj poseduju teretane različite vrste i kvaliteta. A trener pruža pomoć u svim teretanama tako da se vežba uz stručni nadzor. Sportska hala u Čajetini takođe ima teretanu koju mogu koristiti i ekipe na pripremama.

Pešačke staze

Ono po čemu je poznat i u čemu većina gostiju najviše uživa su šetnje Zlatiborom. Šetnja kao „ciklično kretanje“ je jedna od retkih fizičkih aktivnosti koju može svako da izvede. Korist od šetnje može da oseti svako dete, svaki rekreativac, isto kao vrhunski sportista. 

Zlatibor

Mnogobrojne staze i puteljci preko livada i kroz šumarke pogodni su za šetnje različitog intenziteta. U samom turističkom centru postoje uslovi za kružne šetnje za porodice sa bebama i decom u kolicima. Najčuvenija uređena šetačka staza svakako je ona koja vodi iz centra do spomenika i ona predstavlja omiljeno šetalište gostiju.

Biciklističke staze

Zbog blagih uspona i padova terena, vožnja bicikla predstavlja pravo uživanje za ljubitelje ovog sporta. Duže relacije za mauntin bajk vožnje mogu se izvesti od Zlatibora do Mokre Gore.

Pročitajte više…

Kongresni turizam

Zlatibor je jedan od naših najvećih centara kongresnog turizma. Veliki broj kongresa, seminara i simpozijuma održava se ovde tokom cele godine jer za to postoje izuzetni tehničko-organizacioni uslovi. Kongresni centar „Srbija“ ima dvoranu čiji je kapacitet 650 mesta sa odgovarajućom audio i video opremom, galerijom kongresne dvorane i malom salom od 100 mesta.

Pročitajte više…

Seoski turizam

Zlatibor je planina izuzetne lepote. To veliko prostranstvo blago zatalasane visoravni karakterišu bujni pašnjaci, ispresecani rečicama i potocima. Zlatiborski pejzaži nesvakidašnji su doživljaj za ljubitelje šetnji i uživanja u mirisima rascvetalog planinskog bilja i šuma bogatih zlatnim borom, jelama i smrekama.

Pročitajte više…

Zlatibor

Zlatiborski specijaliteti

Tajni recepti iz beležnica zlatiborskih domaćica, uz pogodne klimatske uslove za proizvodnju mleka, mlečnih proizvoda i mesa, čine da kulinarski specijaliteti ove planine nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Tradicionalna zlatiborska trpeza je nezamisliva bez: sira i kajmaka, kompet lepinje, goveđe i svinjske pršute, čvaraka, pite savijače sa sirom, jagnjećeg pečenja i ljubiške pastrmke.  A kako se dobar gurmanluk ne može zamisliti bez kvalitetnog cuga, to Zlatiborci pred goste, iz skrivenih podrumskih riznica, iznose nadaleko hvaljenu rakiju od šljive – popularnu šljivovicu.

Spomenici i spomen česme

Spomenici i spomen česme na Zlatiboru –  Spomenik ili monument je umetnički oblikovan objekat, čija je funkcija da javno pripominje neki događaj iz istorije ili neku istorijsku ličnost. Mnogi će pomisliti da obilazak kulturno – istorijskih spomenika nije nešto čemu treba posvetiti vreme odvojeno za odmor i uživanje. Ipak, zbog šetnje do spomenika na Zlatiboru sigurno se nećete pokajati.

Pročitajte više…

Zlatibor

Vile i spomen kuće

Vile i spomen kuće na Zlatiboru – Spomen kuće naših znamenitih ličnosti su interesantni muzeji koji na poseban način čuvaju duh jednog vremena i sećanje na velikane iz raznih oblasti kroz istoriju.

Pročitajte više…

Muzeji i galerije

Muzeji i galerije na Zlatiboru – Muzej (od starogrčkog. μουσείον], musio – sedište Muza) je naziv za ustanovu i zgradu, u kojoj se čuvaju, proučavaju i izlažu – hronološki ili tematski – zbirke starina i umetnina, te prirodnjačkih, tehničkih i sl. predmeta.

Galerija je prostor za izlaganje umetničkih dela. Najčešće se radi o slikama, no mogu da se izlažu i skulpture, fotografije, ilustracije to jest umetička dela u svim drugim tehnika i načinima izvođenja (npr. performans telom, itd). Galerije mogu biti javne ili privatne.

Pročitajte više…

Crkve i manastiri

Crkve i manastiri na Zlatiboru otkrivaju štošta zanimljivog o načinu života, običajima i arhitekturi prošlih vremena.

Zlatiborski kraj je bogat velikim brojem kulturno-istorijskih spomenika, među kojima posebno mesto zauzimaju ovdašnje crkve i manastiri. Raštrkani širom zlatiborske visoravni ovi svojevrsni planinski biseri svedoče o uzbudljivoj istoriji ovog kraja.

Pročitajte više…