Seoski turizam na Zlatiboru

1912
Seoski turizam na Zlatiboru

Seoski turizam na Zlatiboru vam omogućavaju šetnje preko proplanaka i kroz četinarske šume, jahanje, lov, planinarenje i sl. Etno sela na Zlatiboru omogućavaju uvid u prošlost.  Odnosno u način života u skladu s prirodnim okruženjem, kao i na stare zanate. Etno selo na Zlatiboru će vam pružiti uvid u tradicionalni, srpski, seoski ambijent. Uz kvalitetan smeštaj i kvalitetnu domaću kuhinju koja uključuje stare, srpske, tradicionalne specijalitete s planine Zlatibor.

Zlatibor je planina izuzetne lepote. To veliko prostranstvo blago zatalasane visoravni karakterišu bujni pašnjaci, ispresecani rečicama i potocima.

Zlatiborski pejzaži nesvakidašnji su doživljaj za ljubitelje šetnji i uživanja u mirisima rascvetalog planinskog bilja i šuma bogatih zlatnim borom, jelama i smrekama.

zlatiborska sela su živopisna i lepa, što čini da Zlatibor ima izvanredne uslove za razvoj seoskog turizma i to u: Sirogojnu, Gostilju, Rožanstvu, LJubišu, Tripkovi, Mačkatu, Rudinama, Semegnjevu, Krivoj Reci…

Pored dobre saobraćajne povezanosti, sela su odgovarajuće opremljena za smeštaj i boravak gostiju. Očuvana prirodna sredina, zdrava hrana i čiste vode. Način života u kome se čuvaju tradicionalne vrednosti, koje su uglavnom zaboravljene, čine zlatiborska sela autentičnim i privlačnim za goste.

PROČITAJTE: Kongresni turizam na Zlatiboru

Seoski turizam na Zlatiboru – Aktivnosti

Tu su i mogućnosti za šetnju, rekreaciju, organizovanje izleta. Lov i ribolov, jahanje, planinarenje, branje šumskih plodova, lekovitog bilja i druge rekreativno-zabavne aktivnosti u prirodi takođe su deo turističke ponude. Turisti, po želji, mogu učestvovati u poslovima običnog seoskog domaćinstva, uključujući i radove u polju.

Skoro svako selo ima neki kulturno-istorijski lokalitet koji se može posetiti i tako saznati nešto o prošlosti. Privlačne su mistične priče i legende koje se ispredaju u ovom kraju.

Veliku vrednost imaju građevine tradiconalne arhitekture, kao i proizvodi starih zanata i ručne radinosti. Izložbe i stalne postavke lokalnih umetnika, smotre folklora i narodnog stvaralaštva pružaju mogućnost za upoznavanje tradicije, kulture, folkolora, izvorne muzike, narodnih običaja. Čuvena gostoljubivost zlatiborskih domaćina učiniće Vaš boravak posebnim i nezaboravnim.