Aksum – drevno kraljevstvo i savremeni grad

Related Articles

Aksum se nalazi u severoistočnoj Etiopiji, na Rogu Afrike. Smatra se da je Aksum najsvetiji grad u Etiopiji. Kraljevstvo Aksum je ujedno i prva zabeležena država na području današnje Etiopije, koje se u prvom veku nove ere razvilo u pomorsku i trgovačku silu na Crvenom moru.

Bogata istorija svetog grada

Hrišćanstvo je ovde proglasio za državnu religiju u četvrtom veku njegov vladar Ezana, koji je, prihvativši hrišćanstvo, izgradio veći deo spomeničke arhitekture i preobratio veliki deo stanovništva aksumitskog kraljevstva u hrišćanstvo oko 330. godine.

Aksum

Nekada napredno kraljevstvo na visoravni Tigraj, nalazilo se u blizini basena Plavog Nila i afarskog ulegnuća i imalo je izlaz na luku Adulis na obali Crvenog mora, zbog čega je zadržalo trgovačke veze s mnogim narodima, uključujući one u Egiptu, Indiji, Sudanu i Arabiji.

U vreme svog vrhunca, Aksum je imao kontrolu nad teritorijama čak do južnog Egipta, istočno do Adenskog zaliva, na jugu do reke Omo i na zapadu do kušitskog kraljevstva Meroe. Kraljevstvo Himarita u južnoj Arabiji je takođe bilo na vlasti.

Etiopija – kolevka čovečanstva

Istoričari smatraju da je Etiopija kolevka čovečanstva. Zemlja u kojoj je mnoštvo veoma značajnih pravoslavnih crkvi i manastira. Čuvena Lalibela, najsvetije mesto u Etiopiji, uvršteno u svetsku baštinu UNESCO-a u kojoj je ceremonija proslave Vaskrsa očaravajuća.

Aksum

Etiopija je jedna od najstarijih zemalja u svetu. Dugo je bila raskrsnica između civilizacija severne Afrike, Bliskog istoka i Saharske Afrike. U dugoj i burnoj istoriji afričkog kontinenta, Etiopija je jedina zemlja koja nije kolonizovana.

Aksum

Etiopija je jedan od osnivača UN-a i dom sedištu Afričke unije. U starom zavetu je zabeležena poseta kraljice Sabe Jerusalimu. U stvari, istoričari smatraju da je Etiopija kolevka čovečanstva. Najstariji fosil čovekovih predaka ili  „Lusi“ otkrivena je u severnom delu Etiopije. Smatra se da su ostaci fosila stari 3,5 miliona godina. U Etiopiji živi oko 60% hrišćana i oko 40% muslimana. Da li ste znali da je Etiopija kolevka još nečega? Napitka koji je u mnogome promenio istoriju čovečanstva, kolevka kafe.

Aksum danas

Moderni grad Aksum nalazi se u severoistočnom delu, koji danas pripada Etiopiji, na Rogu Afrike. Smešten je na velikoj visoravni, 2.195 m iznad nivoa mora.

Kovčeg Saveza s pločama deset božjih zapovesti se smatra nestalim nakon uništenja Salomonovog hrama u Jerusalemu u 6. veku pre Hrista. Ali u Etiopiji veruju da su upravo oni odabrani da ga čuvaju.

Aksum

Prema Etiopijskoj pravoslavnoj crkvi, Aksum se nalazi na mestu izvornog Zavetnog kovčega s Deset božjih zapovesti. Kovčeg bi trebalo da se nalazi u crkvi Bogorodice Sionske iz sedamnaestog veka, ali je samo čuvarima dozvoljeno da ga vide.

U Kovčegu su ploče s deset božjih zapovesti koje je Mojsije dobio na brdu Sinaj. Već i samom Kovčegu se pridaju čarobna svojstva: on može preseliti brda i uništiti čitave vojske. Ta moć uvek iznova budi maštu i zapadnih autora, ne samo filmom sa Indianom Jonesom u kojem se on utrkuje doći do Kovčega pre nacista. Ali inače, historiografija tvrdi kako je taj Kovčeg davno nestao i kako niko ne zna gde se nalazi.

Aksum

Crkveni muzej poseduje malu ali impresivnu kolekciju Biblija, krstova i kruna. Nedaleko od muzeja nalazi se polje stela. To su ogromni isklesani stubovi, napravljeni od jednog granitnog bloka, od kojih je najviši visok 24m.

Malo dalje izvan grada naići ćete na ruševine grobnice kralja Kaleba, palate kraljice od Sabe i manastir Pentalevon. Ženama nije dozvoljen ulaz u manastir, ali je pogled odavde vredan pomalo napornog pešačenja uz brdo.

Aksum

More on this topic

Comments

Advertismentspot_img

Popular stories