Crkve u Lalibeli

3666
Crkve u Lalibeli

Crkve u Lalibeli – U udaljenom gradu Lalibela, u planinama u srcu Etiopije, nekih 645 kilometara od Adis Abebe, nalazi se 11 srednjevekovnih monolitnih crkava. Jedanaest srednjovekovnih, monolitskih crkava – „Novi Jerusalim“ – najveća su atrakcija u Etijopiji i izazivaju strahopoštovanje, bez obzira na to da li vas religija i religijska arhitektura interesuju ili ne. Visoko postavljena na 2.630 m, manastirska naseobina Lalibela je napušteno, zabačeno mesto, centar hodočašća za mnogobrojne ljude koji je posećuju tokom godine.

Crkve u Lalibeli

Lalibela grad

Lalibela je grad na severu Etiopije, jedan od svetih gradova, odmah do Aksuma, odredište brojnih hodočašća. Za razliku od Aksuma, stanovnici Lalibele su gotovo u potpunosti vernici Etiopske tevahedo crkve. Lalibela je izgrađena da postane Novi Jerusalim, nakon što su muslimani zauzeli Jerusalim u 12. veku, zbog tog su mnoge građevine dobile ime po slavnim objektima iz Jerusalima.

Zbog izuzetnih istorijskih vrednosti, UNESCO je 1978 uvrstio lokalitet Lalibelu na svoj popis arheoloških nalazišta Svetske baštine.

Lalibela je etiopski pandan Petri u Jordanu. Okružena sa svih strana brdovitim i odbojnim planinama na severu savremene provincije Volo, Lalibela odaje utisak da ste došli u neko kraljevstvo iz minulih vekova.

Crkve u Lalibeli

Smeštene su u srcu Etijepoji u blizini tradicionalnog sela s kružnim nastambama. Crkve u Lalibeli su isklesane u čvrstoj steni, tako da su njihovi krovovi u nivou tla. Svih jedanaest crkava je izgrađeno u toku jednog veka – kako legenda kaže, uz pomoć anđela.

Crkve Lalibele su grupisane u dve velike grupe – jedna predstavlja zemaljski Jerusalim dok druga predstavlja nebeski Jerusalim. U dnu crkava nalazi se jarak koji predstavlja reku Jordan. Dimenzije “jama” u kojima se nalaze crkve je 25x25x30 metara. A ispred crkava postoji i mala krstionica koja stoji u veštačkom jarku.

Crkve u Lalibeli

Ono što ove crkve čini veličanstvenim i što zadivljuje je činjenica da one nisu izrađene od opeke, niti na njima postoji bilo kakav znak spojeva. Ove crkve isklesane su u potpunosti iz gigantskih komada stene. Građevine su zatim dodatno isklesane formirajući vrata, prozore, stubove, podove, krov i druge arhitektonske elemente.

PROČITAJTE: DJEMILA – PLANINSKO SELO U ALŽIRU

Neophodna su bliža ispitivanja da bismo shvatili punu veličinu ovog dostignuća. Neke crkve nalaze se skoro u potpunosti skrivene u dubokim rovovima, dok druge stoje otvoreno u udubljenjima poput kamenoloma. Povezuje ih složeni lavirint tunela i uskih prolaza sa suženim kriptama, pećinama i galerijama. To je vlažan i tih podzemni svet, ako izuzmemo zvonke pesme vernika, koji se mora iskusiti da bi se razumeo.

Crkve u Lalibeli

S vremenom se ovaj nekad razvijeni i mnogoljudni grad srednjovekovne dinastije pretvorio u selo. Crkve već generacijama održavaju sveštenici koji čuvaju njihova blaga – ukrašene krstove, Biblije i oslikane rukopise. Ako gledate s puta naniže, crkve su gotovo nevidljive u odnosu na 4.200 m visok vrh planine Abuna Džozef, koji pokriva veći deo horizonta.

Koje je najbolje vreme posete?

Septembar, oktobar i novembar su najbolje vreme za posetu.