Fesikh – Kobni specijalitet

836
Fesikh

Fesikh – kobni specijalitet kojeg se Egipćani ne mogu odreći, iako ih može stajati glave! Fesikh je fermentirani cipal koji se prvo suši na suncu, a onda se stavlja u velike drvene posude ispunjene tačno određenim procentom slane vode na 45 dana.

Slanoća koja otupljuje usta i čulo ukusa, smrad koji u kući ostaje danima, a ponekad i bolovi u stomaku ono su što prati konzumiranje fesikha, tradicionalnog specijaliteta u Egiptu kojeg lokalci gotovo mrze, ali ga redovno jedu. Ne, niko ih ne tera na to. Samo nemaju osećaj da praznici mogu biti praznici bez ovog neobičnog jela.

Fesikh datira još od faraonskog doba, kada bi povlačenje Nila u proleće za sobom ostavilo hrpu istrunule ribe. I dan danas Egipćani će pojesti fesikh za vreme praznika Sham el-Nessim koji se slavi još od Antike i u doba posta, kada je konzumacija mesa ograničena.

Fesikh je fermentirani cipal koji se prvo suši na suncu, a onda se stavlja u velike drvene posude ispunjene tačno određenim procentom slane vode na 45 dana. I dok riba ostaje u suštini sirova, so ju „kuva“ kako bi se sprečilo truljenje. Ako se ne pripremi s dovoljno soli, ovaj obrok može završiti kobno

Fesikh

Fesikh – UPOZORENJE

Naime, svake godine egipatsko Ministarstvo zdravstva izdaje upozorenje stanovnicima da se klone fesikha. Ako se ovaj specijalitet ne pripremi kako spada, može uzrokovati trovanje, pa i smrt. 1991. čak je 18 ljudi umrlo od trovanja fesikhom.

Kako bi ublažili ukus, Egipćani serviraju fesikh s baladi hlebom, uljem, limunom i lukom. Ovo jelo neće se naći na jelovnicima restorana, tek specijalizovana lokalna radnja u Kairu nudi ga za svoje redovne kupce.

Inače egipatska kuhinja se malo razlikuje od regiona do regiona. Jela su uglavnom napravljena od mahunarki ili pasulja, luka, paradajza i lisnatog zelenog povrća i izdašno začinjeni belim lukom i začinima koji im daju poseban šmek. Pirinač je zrno po izboru egipćana, posebno sorta poznata na Bliskom istoku kao “egipatski pirinač”. Uticaj kolonizacije se oseća i u kuhinji. Definitivno ćete videti uticaj turske okupacije u vidu sarmica od vinove loze, baklave i kebaba. Engleska je ostavila svoj pečat u vidu različitih sireva. Beli sos je nastao pod francuskim uticajem od bešamela. Ali, postoje dva jela koja su zaista egipatska.