Naučite da pravite koktele

1079
Naučite da pravite koktele

Naučite da pravite koktele – Pića zvana kokteli stigla su iz Amerike u Pariz, na Svetsku izložbu godine 1889. Premda je koktel (cocktail) engleska reč i znači „petlov rep“, gastronomski francuski rečnik Larousse nas uči da su takve mešavine pića otkrivene u Bordeauxu već u osamnaestom veku i da ih je Amerika godine 1889. samo vratila Francuzima.

Domaćin koji goste nudi koktelima mora imati ovu opremu:

Mikser, tj. Dvostruki pehar od metala koji se upotrebljava za sve koktele u koje dolaze uz led i neki alkohol, guste likeraste ili sirupaste tečnosti, pa tečnosti na bazi voćnog soka, jaja ili pavlake; veliku čašu u kojoj se mešaju alkoholna pića ili pića koja nisu gusta sa soda-vodom i ledom; kašiku za mešanje; ribež za orašak ili koru od pomoradže; stalak za slamčice; električnu cediljku za voće; posudu za šećer u prahu i kocke leda.

Ima koktela koji se piju pre ručka ili večere (koji moraju biti lagani), onih koje pijemo posle večere, a koji takođe ne smiju biti preteški i koktela služenih u „kasne sate“ kojima obično zahvaljujemo dobro raspoloženje.

NAPOMENA: Kockice leda za napitke biće ukusnije ako u posudu za led, pre nego naspete vodu, stavite korice od limuna ili pomoradže, maline, višnje, jagode ili boba grožđa.

Naučite da pravite koktele

Naučite da pravite koktele – evo i nekoliko recepata za popularne koktele:

  1. „Martini“

Ukoliko ovaj koktel pravite sa votkom, onda se zove „Kengur“, u suprotnom ide džin. Dakle, za Martini su vam potrebni džin i vermut – u čašu sipajte dve trećine džina i jednu trećina vermuta. Izmućkajte dobro i staviti u frižider da se dobro ohadi pre služenja.

  1. „Čitulja“ 

Recept za koktel morbidnog naziva je: pola češe džina, pola čaše vermuta i malo apsinta.

  1. „Negroni“

Ukusan i jednostavan, možda ste ga već i probali. Sve što vam je potrebno su džin, kampari i slatki vermut. Kriška pomorandže u čaši je takođe dobrodošla. Koliko čega ćete staviti zavisi od ličnog ukusa.

  1. „Staromodni“ koktel

Ovo je jedno od onih pića koje dokazuju da ne mora da bude komplikovano kako bi bilo ukusno. Originalno se pravi sa viskijem, ali zamena su tekila i rum. Pored alkohola potrebna vam je mala količina šećera i neko gorko nealkoholno piće. Odlučite sami koliko čega ćete staviti, jer od vas zavisi koji ukus želite da prevlada.

  1. „Boulevardier“

U pitanju je kombinacija viskija, kamparija i slatkog vermuta! Uglavnom ga vole žene, a pravi se tak što čašu napunite ledom i dodate podjednake količine sva tri pića.

  1. „Zlatna groznica“

Da li ste nekada probali džin sa medom? Ako niste, onda obavezno to uradite, a ovaj koktel je sličan – pravi se od burbona i meda. U dublju čašu sipajte alkohol, dodajte kašičicu aromatičnog meda i nekoliko kockica leda.

  1. „Margarita“

Evo jednog pića na bazi tekile. Pored toga, trebaju vam još i svež limun i šećer. Limun iscedite u tekilu, a šećer stavite na osnovu vaših afiniteta u samu smesu ili samo na obod čaše…

  1. „Caipirinja“ 

Pustite neku sambu i zaigrajte uz ovo brazilsko piće. Sve što je potrebno da uradite je da zgnječite sveže parčiće limuna i uvaljate ih u šećer, koje potom stavljate u rum. Promešajte sa ledom i ispijajte lagano.

  1. „Beli Rus“ 

Ovo je jedan od najlakših i najpopularnijih koktela u koje se stavlja votka. Pomešajte čašicu votke, dve kašike nes kafe i kašiku mleka (može i slatka pavlaka). Rezultat je ukusan i kremast koktel, uz koji ćete sigurno lepo provesti praznično veče.

  1. „Veliki Getsbi“

Ovo je takozvani „cvetni“ koktel, a u njega idu ceđeni grejpfrut i votka (količine procenite sami).