THASSOS (Tasos) – ŠUMA KOJA PLIVA

Related Articles

Thassos je najsevernije ostrvo Egejskog arhipelaga, brdovito i prekriveno četinarskom šumom. Geografski ostrvo pripada teritoriji zvanoj Trakija, prefekturi Kavala. Površina Thassosa iznosi oko 390 km2, što ga čini devetim po veličini ostrvom Grčke.

Ako još uvek niste odabrali gde ćete letovati predlažemo da se odučite za grčko ostrvo Thassos. Osrtvo dobrih ljudi, neverovatne prirode, predivnih peščanih plaža, maslinjaka, borovih šuma, restorana, meda, voća, slatkiša i čuvenog grčkog vina. Thassos – najsevernije grčko osrtvo neograničenih mogućnosti za bezbrižan, sadržajan i udoban odmor.

Od drugih ostrva u Grčkoj izdvaja ga njegova raskošna lepota. Zbog bujne vegetacije – mnoštva borova, kedrova, hrastova, nepreglednih plantaža maslina i najrazličitijih vrsta žbunja (tzv. makija), Thassos često nazivaju „Zeleno ostrvo“, „Šuma koja pliva“ ili „Smaragdno ostrvo“.

Glavnom ostrvu pripadaju još tri veoma mala ostrva. Tasopulo (na severnoj strani, preko puta Limenasa, glavnog grada ostrva), Kinira (na istočnoj strani, preko puta istoimenog antičkog gradića i čuvene Rajske plaže) i Panagija (na južnoj strani ostrva, blizu mesta Astris).

Više o ostrvu

Na ostrvu živi oko 18.000 stanovnika, koje se pretežno bavi turizmom, ribolovom, stočarstvom, uzgojem i preradom maslina, voća i žitarica, proizvodnjom meda, vina i eksploatacijom čuvenog, belog tasoskog mermera.

Lepotu Thassosa odlikuje i plavo, kristalno bistro more s velikim brojem plaža, skrivenih uvala i izuzetno blaga klima. Najveća i najpopularnija je Zlatna plaža, kristalno čistog peska i tamno plavog mora. Thassos pored nekoliko većih plaža nudi mnoštvo malih i praktično neobeleženih plaža koje su idealne za avanturiste i istraživače.

Gotovo je kružnog oblika, sa obalom dugom oko 100 km. Zapadna i istočna obala su pretežno stenovite. Na severnoj i južnoj se nižu peščane plaže, od kojih mnoge dobijaju ekološku Plavu zastavu. Duž tasoske obale postoje brojni rtovi, kao isturene, izdignute tačke koje zalaze duboko u more (Pakis, Kefalas, Salonikos, Baburas, Diaporos, Gramvuza i drugi). Upravo zbog toga Thassos je poznat po velikom broju dostupnih vidikovaca, na koje nailazite pored puta krećući se u krug po ostrvu. Najčešće su vidikovci uređeni kao asfaltirana proširenja na putu, s karakterističnom zidanom, kružnom kućicom, stolom i klupama za sedenje unutar nje i kantama za otpatke. Sa ovih tačaka pruža se pogled koji oduzima dah i koji prosto mami da bude ovekovečen objektivom fotoaparata ili kamere ili barem zabeležen duboko u riznici našeg sećanja.

Klima na Thassosu

Klima na Thassosu je zdrava i uravnotežena, o čemu je i sam Hipokrat, utemeljivač medicine kao nauke i najčuveniji grčki lekar, pisao tokom svog trogodišnjeg boravka na ostrvu, krajem 5. veka pre nove ere. Po mišljenju mnogih, Thassos je najlepši u kasno proleće i rano leto. Razlog tome je idealna temperatura, bujne vegetacije i hiljada boja koje krase njegov krajolik.

Izranjajući iz dubine Egeja najviši vrh Ipsarion, mermerni masiv, vinuo se 1204 metara nad morem. U zaleđu, naročito na južnom i istočnom delu ostrva nepregledne borove šume, se spuštaju do samih plaža i čine da ostrvo punim plućima diše svež vazduh koji dolazi sa planinskih masiva iz centralnog dela. Sastav centralnih planina ostrva većinom čine solne i krečnjačke naslage, koje su se pod uticajem pritiska, temperature potpuno preobrazile u kristalne ploče i stene različitog sastava od krečnjačkog do mermernog. Zbog toga su dani a pogotovu noći na Thassosu izuzetno prijatne čak i usred leta. Thassos i njegovi dragulji Limenas, Pefkari, Skala Potamia, Potos i Limenaria, predivne plaže, priroda, klima, gostoljubivi domaćini, su zaista pravi izbor za udoban, bezbrižan i sadržajan letnji odmor.

Thassos je poznat i po fantastičnim zalascima Sunca, koji su naročito lepi i živopisni na jugu ostrva.

Istorijat Thassosa

Istorija Tasosa je veoma burna i bogata. Prolazio je kroz ruke raznih osvajača koji su ostavljali tragove svoje kulture na njemu.

Istorija ovog ostrva počinje jako davno kada je, po mitologiji, feničanski kralj Aginoras poslao svoja četiri sina na četiri strane sveta u potragu za svojom jedinicom Evropom, koju je oteo Zevs, vrhovni bog (to je ona ista Evropa koju je Zevs, pretvorivši se u bika i tako je prevarivši, odneo na svojim leđima na Krit). Jedan od te četvorice, Tasos, kome ostrvo i duguje današnje ime, dospeo je na ostrvo i tu omađijan prirodnim lepotama i ostao.

Najpre su Feničani kolonizovali ostrvo, da bi kasnije, u 7. veku p.n.e, posle rata sa trakačkim plemenom, Telesikles, sa ostrva Parosa, s porodicom i prijateljema na jugu ostrva počeo da gradi prvu koloniju. Otkrili su da je Tasos bogat mermerom, mineralima, a posebno zlatom, koje je bilo glavni razlog opsade mnogih osvajača. Ubrzo je počela eksploatacija zlata iz tasoskih rudnika, a zatim i kovanje zlatnog, srebrnog i bronzanog novca sa natpisom “Thasian ipiron” (tasosko kopno), što je kasnije, posle 525. godine p.n.e. bio i naziv formirane tasoske države.

Zlato, drvena građa za brodogradnju, kao i mermer doveli su do razvoja i prosperiteta
ostrva u antičko doba. Poznato je da se njegov snežno beli mermer koristio za izradu antičkih skulptura i prelepih palata, a u doba Vizantijskog carstva i za izgradnju
veličanstvene Aja Sofije u Istanbulu. Ostrvo je poznato i po vrhunskom vinu, a istorija beleži da je Kleopatra svake godine slala brodove po vino sa Tasosa.

Znamenitosti na Thassosu

Thassos nudi veliki broj različtih aktivnosti i znamenitosti koje treba posetiti, a one koje ne treba nikako propustiti su:

Planina Pageo (1956 m.) je savršeni izbor za one koji vole mitologiju i istoriju.

Zaliv Nestosa. Čaplje, flamingosi i kormorani ispunjavaju ovaj zemaljski raj  bojama.

Velika šuma Koca Orman jedna je od nekoliko preostalih šuma sa retkom florom i faunom

Elefteri Banja obećava izlečenje reumatizma i gineoloških problema i privlači hiljade posetilaca svake godine. Kupke u blatu Krinida nude pomoć protiv reume, kožnih bolesti, ginekoloških problema i artritisa.

Filipi – grad koji su osnovali stanovnici Thassosa ali je postao čuven nakon što mu je naziv promenio Filip II otac Alejksandra Velikog, 565 god, p.n.e. Nalazi se 15 km od Kavale i zahvaljujući pažljivim arheološkim iskopavanjima nudi posetiocima pravi doživljaj grčkih, rimskih i vizantijskih vremena. Tamo se nalazi antičko pozorište, velike zidine, trg, paleohrišćanske bazilike. Apostol Pavle osnovao je u Filipiju prvu hrišćansku crkvu u Evropi i krstio je prvu ženu hrišćanku, Lidiju Filipisiju. U blizini tog mesta, danas se nalazi crkva Svete Lidije. 41. god. p.n.e čuvena bitka između dvojice ubica Julija Cezara, Kasijusa i Bruta, sa jedne i Antonija i Oktavijana, sa druge strane, odigrala se upravo u Filipiju.

Hram Sv. Analipseos Sotiros, iz 19. veka. Manastir Sv. Panteleimonas u oblasti Ipsario u Sotiri.

Crkvu Device Marije u selu Panagia

Praistorijsko naselje (2400 p.n.e.- 2100 p.n.e.) koje je pronađeno nedavnim iskopavanjima (1991-2001. godine) u brdu proroka Ilije u širem regionu Skale Sotiros.

Tradicionalna naselja specifična po različitoj arhitekturi kuća.

Kotline i doline sa jedinstvenom florom i faunom.

Thassos

Manastir Svetog Arhangela Mihaila visoko na liticama

Manastir Svetog Arhanđela Mihajla, uklesan na jednoj litici, nezaobilazna je turistička atrakcija. Ulaz u manastir je slobodan, uz poštovanje kodeksa oblačenja (pokrivene noge, ruke i ramena; žene obavezno u suknjama ili haljinama, nikako u pantalonama;). Turisti koji se ne obuku adekvatno, na ulazu dobijaju potrebne komade odeće, široke, sa gumom u struku, kako bi svima bili taman. Fotografisanje unutar manastirskog kompleksa nije dozvoljeno.

Posebno što se u njoj čuva jedan od klinova kojim je Hrist proboden na raspeću. Put klina je jako zamršen. Još u vreme Vizantijskog carstva bio je poklonjen manastiru Filotej na Svetoj gori. Međutim tokom turske okupacije, monasi su zbog visokih nameta pokušavali da prebace dragocenosti preko kaluđera u ostale pravoslavne zemlje. Kaluđere koji su poneli Sveti klin je zahvatila oluja i bili su prinuđeni da se iskrcaju na tada pustom ostrvu Tasos, na mestu gde se nalazila samo mala kapela Sv. Arhangela.

Po predanju, kaluđeri su stradali, pretpostavlja se od gusara i pljačkaša. Sveti klin je uspeo da ostane sakriven u zidinama kapele. Otkriven je tek tokom kasnije rekonstrukcije i dogradnje crkve. Manastir se nalazi na jako specifičnom mestu, nekih 15 kilometara južno od Potosa, na samoj ivici litice. Pri tom, s njene terase jasno se vidi Atos i onaj specifični oblačić iznad vrha Svete Gore, koji upozorava da se tu nalazi nešto veliko i značajno. Kao da sam Bog stanuje tu. Prizor koji se svakako ne sme propustiti.

Thassos je jedno od retkih grčkih ostrva koje ima svoje reke i potoke, čak i slatkovodna jezera, a ko voli da planinari može se popeti na vrh Ipsarion (1270m) koji dominira čitavim ostrvom. Sledeći po visini je vrh Profitis Ilias, visine 1.108 metara iznad nivoa mora.

Nikako ne propustite obilazak sela Panagija koje je na samo par kilometara od gradića Skala Potamia. Tu možete otići u seosku crkvu, obići tradicionalne kućne fabrike za proizvodnju maslinovog ulja, kupovati suvenire ili seoske proizvode, i na kraju ručati ili večerati u nekoj od mnoštva taverni, gde prepuručujemo jagnjetinu na ražnju ili svežu ribu.

Šoping

Na Tasosu, kao i na ostalim grčkim ostrvima, pored suvenira možete kupiti i tradicionalne
ostrvske proizvode: začine, med, maslinovo ulje, kao i mnogobrojne proizvode za
negu na bazi maslina. Hrana i piće sa Tasosa su proizvedeni tradicionalnim metodama,
a njihov ukus i miris su pravi praznik za čula. Naročito je na ceni med od borovih iglica,
a tu su, naravno, i drugi domaći “slatki” proizvodi, kao što su marmelada, likeri i slatka
od smokava, narandži, dunja, bundeva, ruža. Za razliku od antičkih vremena, kada je
Kleopatra slala po čuveno vino sa Tasosa, danas ne postoji masovna proizvodnja ovog
božijeg napitka. Postoji samo nekoliko vrsta tasoskog vina za prodaju, a naročito je
poznato ono iz Kazavitija. Za sve ljubitelje nakita od zlata i srebra, blizu Limenarije postoji
fabrika nakita Iris Gold. Tu možete povoljnije pronaći nakit od plemenitih metala.

THASSOS

Limenas (Thassos Town)

Glavni grad osrtva je Limenas. Leži na severnoj obali osrtva i povezan je trajektnom linijom s mestom Keramoti i hidrogliserom s lukom Kavala. Limenas je najveća luka i administrativni i kulturni centar ostrva.  Limenas iako glavni grad ujedno je i mirno mesto kada se poredi sa ostalim grčkim ostrvima i njihovim glavnim gradovima.

Krase ga solidna peščana plaža, grčke taverne i puno arheoloških nalazišta iznad grada. Staro pozorište se nalazi iznad glavnog grada na brdu, odakle se pruža fantastičan pogled. Takođe tu se nalaze i ostaci starog trgovačkog centra Agore, smešten iznad stare luke. Agora je pronađena između 1948 i 1955 godine. Predstavljala je privredni i kulturni centar, gde su se lokalci i stranci okupljali radi trgovine i razonode. Pravougaonog  je oblika, sa tri strane su se nalazile prodavnice i ostave, a po sredini pravougaonog prostora nalazio se sud sa statuama. Severno od Agore videćete ruševine antičkog hrama Dionisa, koji datira od 4. veka pre nove ere. U njemu će posetioci naći sve što ih zanima, hoteli, prodavnice, restorani, kafići… Gostoprimljivi grčki meštani, netaknuta priroda i seoska arhitektura melem su za sve goste. Na lokalnim pijacama potražite med, slatkiše, voće i maslinovo ulje.

Limenarija

Limenarija, mesto koje je po veličini odmah posle Limenasa. Udaljeno je 12 km od glavnog grada ostrva. Ima vrlo dugačku plažu s peskom i kamenčićima.  Možete da iznajmite ležaljke ukoliko naručite piće, a možete i u sopstvenoj režiji da nađete mesto za vas. Limenarija  ima dosta taverni i kafića za svačiji ukus – od onih mirnih i romantičnih do onih gde možete naći ludi noćni provod. Na brdu iznad Limenarije nalazi se stari dvorac nemačkog grofa koji je imao i svoju privatnu plažu. Kako je dvorac stajao i propadao godinama, Grci su rešili da ga obnove o svom trošku. Zaista jedna impozantna građevina od koje zastaje dah, zbog njene veličine i arhitekture. A pogled, sa mesta gde je dvorac sagrađen, je fenomenalan.

Potos

Potos je divno mestašce s kafićima i tavernama, ušuškanih odmah pored plaže. Plaža u Potosu je velika i peščana. Kreće od centra mesta i prostire se dužinom od 2 km. Potos je mesto koje može da zadovolji i najzahtevnije turiste. Postoji puno lepih i atraktivnih hotela odmah pored plaže, što bi se reklo za svačiji džep. Ovo mesto je živahno ne samo tokom dana već i noću. Ulice su pune prodavnica sa suvenirima, a kafići i taverne koje su tik uz more, privlače turiste mirisom tradicionalne grčke kuhinje, lepim ambientom, raznoraznim jumbo koktelima i živom muzikom.

Plaže Thassosa

Obala Tasosa, gotovo celom dužinom, je izuzetno pitoma i pristupačna. Iz tog razloga na ostrvu postoji blizu 70 imenovanih, potpuno ili delimično uređenih plaža i još ko zna koliko malih, poludivljih ili divljih uvala.

Zastupljeni su svi tipovi plaža, od onih sa sasvim sitnim, puderastim peskom zlatnožute, sivkaste ili čak bele boje, preko onih sa finim, sitno granuliranim šljunkom i onih sa nešto krupnijim šljunkom, oblutcima ili belim mermernim kamenčićima, do onih sa glatkim ili oštrijim stenama. Naravno, česte su i plaže koje predstavljaju kombinaciju navedenih tipova podloge, kako na obali, tako i u vodi. Češće su plaže bez prirodnog hlada, ali ima i onih sa debelom hladovinom, naročito na severnoj strani ostrva. Postoji i par plaža na kojima su talasi redovna pojava i koje su naročito omiljene kod mlađe populacije. Zaključak se sam nameće – svako će naći jednu ili više plaža po svom ukusu, a kako pri prvoj poseti ostrvu neće stići da isproba ni deo njih, niti da otkrije sva blaga Thassosa, moraće da se vrati barem još nekoliko puta.

Najpoznatije plaže

Najpoznatije imenovane plaže, krećući se od Limenasa prvo zapadnom stranom, te dalje ka jugu, a zatim u krug istočnom stranom nazad do Limenasa, su: Limanaki, Vurnelis, Tarzanas, Nisteri, Papalimani, Glikadi, Glifada,Glifoneri, Pahis, Rahoni, Skala Prinos/Dasilio, Skala Sotiros, Skala Kaliraki, Platanos (Beba), Skala Maries, Atspas (Šećerna plaža), Tripiti, Stelakis, Limenarija, Metalia, Pefkari, Potos, San Antonio, Rozo Gremos, Notos, Salonikios, Psiliamos, Astris, Kalami, Livadi, Timonia, Kekes, Aliki, Paradise beach, Kinira, Skala Potamia, Golden beach, Vati, Saliara ili Mermerna plaža, Makriamos i Karnagio.

Na svim plažama more je izuzetno čisto, bistro i prozirno do samog dna.

Prema najnovijim podacima, pravo da istaknu čuvenu Plavu zastavu, kao dokaz ispunjavanja strogih ekoloških i drugih standarda, na Tasosu imaju 4 plaže i to: Golden beach, Pefkari, Makriamos i gradska plaža u Limenasu, pored stare luke (tzv. Limanaki).

THASSOS

Aliki beach

Aliki plaža nalazi se u istoimenom selu smeštenom na jugoistočnoj obali ostrva. Postoji više razloga zašto se Aliki smatra jednom od najlepših plaža u grčkoj. Prvi je beli i sitan pesak, drugi kristalno čista voda, a treći je sam izgled plaže. Dobar deo po ulasku u more je plitak, tako da je ovde kupanje pravi raj za porodice sa malom decom i neplivače. Postoji jedan restoran-kafić na plaži. Jedan deo plaže je privatan sa ležaljkama, dok je drugi slobodan. Jedina mana, ove prelepe plaže je to što je dimenzionalno mala, pa je uglavnom velika gužva, ali svakako vredi videti.

THASSOS

Paradise beach

Takođe jedna  od napopularnijih plaža na Thassosu sa belim sitnim peskom. Ova plaža je poznata po tome što ima izdvojen deo za nudiste. Ukoliko niste nudisti i vodite decu sa sobom, nemojte zbog nudista ida zbegavate odlazak na ovu plažu. Glavni put vodi do dela plaže gde je obavezan kupaći, a nudisti su zaista izdvojeni tako da ih teško možete videti, ukoliko vaša želja nije suprotna. Dobar deo ulaza u more je plitak, tako da je plaža super za malu decu, neplivače, odbojku i tenis u vodi. Ova plaža je takođe poznata po talasima, na kojima možete da izvodite razne akrobacije, samo vodite računa da ne ostanete bez kupaćeg kostima.

THASSOS

Golden beach

Najpoznatija i najposećenija plaža ostrva Thassos, Golden beach koja se nalazi na severoistoku ostrva. Prostrana i široka peščana plaža, odlična za porodice sa malom decom, neplivače i sportove u vodi, zbog plitke vode. Plaža uvek ima puno ljudi, jer je najbliža glavnom gradu ostrva, Limenasu. Dosta je velika, dužine oko 2 km, tako da uvek možete da nađete mesto za vaš peškir. Ima puno taverni i barova oko plaže gde možete da ručate i da se osvežite.  Ima i teren za odbojku po pesku, tuševe, kabine.

THASSOS

Mermerna (Saliara)

Umnogome se razlikuje od ostalih na listi, a njena lepota i boja vode se teško opisuju. Do nje se dolazi tako što od rampe na ulazu u Makrijamos skrenete desno, a prašnjavi put dugačak oko 4 kilometra vodi pravo do nje. U pitanju je poluorganizovana plaža sa restoranom brze hrane i ležaljkama.

Cela obala prekrivena je finim belim mermernim kamenjem, a u pitanju je takva nijansa bele da ćete pomisliti da je u pitanju sneg. Međutim, pravi užitak nastaje kada uđete u vodu koja je kristalno bistra i čista i jednostavno nećete moći da verujete da tako nešto postoji.

THASSOS

Makriamos

U pitanju je jedina plaža za koju se plaća ulaz, a nalazi se dva kilometra istočno od Limenasa. Radi se o lepo uređenom kompleksu sa bungalovima, zabavnom parku, bazenom i raznim sportovima. Idealna je za porodice sa decom. Već pomenute cene su razumne i neće preterano uticati na vaš budžet, a bitno je napomenuti da deca ne plaćaju ulaz. Sama plaža je lepa i peskovita, a plićak je dugačak.

THASSOS

Psili Amos

Pesak je nešto drugačiji nego na drugim plažama, ali je vrlo mekan. Sa druge strane, voda je nešto hladnija. Na Psili Amosu ćete čak čuti i muzikicu, a tokom avgusta možda naletite na rege žurku. Osim predivne vode, kažu da su zalasci sunca na ovoj plaži možda i najlepši.

Tripiti

Na njoj nikada nije gužva, pa će vam pružiti preko potreban mir. Nekima se neće dopasti kamenje u vodi, ali se definitivno radi o lokaciji vrednoj posete.

Pahis

U pitanju je veoma jedinstvena plaža pošto brdo bukvalno direktno izlazi na nju. Iz tog razloga ima dosta stabala borova na njoj, kao i dosta hlada. Naravno, u svakom trenutku možete da iznajmite ležaljke. Sitan pesak je nešto što se podrazumeva, a voda je prozirna, topla i sa dugačkim plićakom. Tu se nalaze kafići i restoran.

Notos

Do pre nekoliko godina bila je u potpunosti divlja i neistražena. Zbog čega su je obožavali lokalci i malobrojni turisti koji su čuli za nju. Plaža nije preterano dugačka, ali je veoma slatka i sa veoma čistom vodom.

Atspas

Radi se o maloj plaži na ulazu u Skalu Marijes iz pravca Limenarije. Voda je veoma čista i prozirna. Zbog plićaka i finog peska klinci će je prosto obožavati.

Više od samih plaža

Osim prelepih plaža Thassos obiluje rekama, potocima i izvorima. U blizini sela Maries nalazi se predivno jezero Gena i mnoštvo manjih slapova i kaskada, a u blizini sela Kastro prelepi vodopad. Zahvaljujući ovom bogatstvu, na ostrvu nikad nema restrikcija vode, a ista se bez bojazni može piti na svakom mestu.

Prava tasoska atrakcija je i prirodni bazen u stenama nazvan Giola (čita se Jola), koga more dopunjava svežom vodom. Iako nije klasična plaža, mnogi se prilično pomuče da dođu do ove ostrvske prirodne atrakcije. Put je dosta nepristupačan za automobile, pa jedan deo treba prepešačiti. Ali, nećete zažaliti. Jola je zapravo bazen u steni sa kristalno čistom i prozirnom svetlo i tamnozelenom bojom vode koja još više dolazi do izražaja zbog kontrasta sa tamnoplavom bojom mora. Voda se puni iz mora ispod stene i kupanje u njemu je uvek toplije i prijatnije nego ono u otvorenom moru.

THASSOS

Jezero slatke vode Marijes

Još jedna nesvakidašnja atrakcija. Jezero je locirano duboko u unutrašnjosti ostrva, i lepa strana ovog obilaska je što ćete se prošetati kroz šumu. Utisci o jezeru su različiti, jer u toku najjače suše tokom leta više liči na močvaru nego na jezero. Kod samog jezera možete kupiti specijalitete od voća i meda, tako da odvojite jedno pre podne za ovaj obilazak.

Tradicija

Posebnu draž čine planinska sela sa živopisnim kućama od kamena. Najpoznatije je svakako Teologos, koji je u vreme Turaka bio prestonica Thassosa. Kaldrmisane ulice, mnoštvo crkava i kućica načičkanih kao da su došle iz priče o „Ivici i Marici“, najbolja jagnjetina na ostrvu, i mnoštvo srpskih zastava i obeležja, učiniće da se osećate dobro došlim i veoma prijatno.

Panagija je drugo, takođe specifično seoce koje se, jednostavno, ne sme zaobići. U njemu je i crkva u kojoj je boravio Ričard Lavljeg Srca, a iza crkve groblje krstaša. Kroz samo mesto prolazi rečica na kojoj se nalazi most ljubavi ili uzdisaja. Postoji verovanje da parovi koji se poljube na ovom mestu i potom popiju po tri gutljaja vode sa izvora pored njega, ostaju zajedno do kraja života.

THASSOS

Med

Thassos je inače poznat po izvanrednom medu koji vam nude gotovo na svakom uglu i u različitim pakovanjima. Samim time Thassos je i ostrvo gde obitava mnoštvo pčela, osa i bumbara ili stršljena. Kako vas spomenuti „stanovnici“ ne bi ometali dok vreme provodite u nekim od restorana, na stolu neretko zapale specijalnu mešavinu kafe koja praveći dim čini da vam obrok prođe lagodnije i bez preteranog mahanja rukama.

Proizvodi od meda glavni su specijalitet na ostrvu, a svakako najpoznatiji desert je jogurt sa orasima i medom. Čak i limunada se služi sa medom, tako da vam odmor na Thassosu postaje neizbežno sladak.

THASSOS

Maslinovo ulje

Takođe na Thassosu se nalaze mini fabrike maslinovog ulja koje se ovde proizvodi na starinski način i zbog toga je veoma cenjeno. Za ljubitelje jagnjetine, Thassos je takođe pravi izbor jer se tu priprema na tradicionalan način.

Vino

Još iz antičkih vremena nadaleko je čuveno tasosko vino, zahvaljujući grožđu koje se uspešno gaji na ostrvu. Zabeleženo je da je egipatska kraljica Kleopatra jednom godišnje slala svoje brodove na Thassos po vino. Takođe, postoje priče da su bogovi sa Olimpa pili isključivo vino sa Thassosa. I danas, pored proizvodnje vina na samom ostrvu, vinarije širom Grčke otkupljuju tasosko grožđe i prerađuju ga u svojim pogonima.

Zlato

Fabrika zlatnog nakita, po čemu je Thassos nekad bio poznat, jer je na ostrvu radio jedan od najvećih rudnika zlata, podseća na značaj koji je ovo mesto imalo u starom veku. Ponuda je raznovsna i po veoma povoljnim cenama možete kupiti jako kvalitetan nakit.

Magija

Thassos je, što je najmanje poznato, i centar magije u Grčkoj. Ko god dođe odmah primeti da gotovo na svakom uglu ulice, pojedinim banderama, kućama ili kapijama stoje okačene amjalije protiv uroka, ili one za koje se veruje da teraju zle duhove i veštice. Sami meštani o tome ne žele da pričaju, ali su ubeđeni da na Thassosu postoji neka vrsta energije koja ga izdvaja od ostalih.

Mitovi i legende

Za ostrvo se vezuje i mit o sirenama koje su prema predanjima tu živele i svojim prelepim glasovima uspevale da omađijaju svakog muškarca koji bi ih čuo. Smatra se da su upravo te tasoske sirene začarale Odiseja na njegovom čuvenom putovanju i uspele da ga privole da na ostrvu zauvek ostane.

Kao i svi stari Grci i stanovnici Thassosa su verovali u 12 bogova sa Olimpa. Zaštitnik ostrva bio je bog Herakle, za kojeg se veruje da ne vodi poreklo od grčkog poluboga Herkula, što bi bilo očekivano, već od feničanskog boga Melkarta. Osim svom ktitoru Heraklu, stanovnici Thassosa su odavali posebne počasti i Posejdonu, bogu mora, i Artemidi, boginji lova.

Neizbežna Kavala

Kavala je smeštena u prelepom istoimenom zalivu naspram ostrva Thassos, u Egejskom moru. Glavni je grad prefekture Kavala i drugi grad po veličini u severnoj Grčkoj s najvećom morskom lukom istočne Makedonije. Kulturne i istorijske vrednosti ovog grada uočljive su na svakom koraku. Grad je sagrađen u obliku amfiteatra, nad gradom dominira vizantijska tvrđava. Mnogobrojne uske ulice u starom gradu, raznovrsne taverne, spoj starog i modernog učiniće da svako pronađe svoje omiljeno mesto u ovom živopisnom gradu.

THASSOS

Ovaj živopisni mediteranski gradić ostaviće na vas utisak na prvi pogled. Pogotovo što je to jedinstven spoj mediterana i orijenta, prizor na koji su naše oči već navikle, pa se osećamo dobro. Isto tako bogat istorijom, jer ga je osnovao Filip Makedonski, a za vreme njegovog sina Aleksandra bio je glavna luka. Upravo na tlo Kavale kročio je sveti Pavle kad je krenuo da širi hrišćanstvo po Evropi i čuva se mesto gde se iskrcao prvi put. Iz Kavale je rodom i Muhamed Ali, jedan od najpoznatijih vladara iz poslednje egipatske dinastije. Thassos je bio njegovo privatno vlasništvo, a oslobođen je od Turaka tek 1914. godine.

Posete tvrđavama iz vizantijskog i turskog perioda, strme ulice sa bezbroj radnjica i taverni, dobre plaže u okolini, kao i sama Alijeva tvrđava na poluostrvu Panagiji, koja dominira celim zalivom, učvrstiće u vama uverenje da bez mirisa Mediterana nema pravog odmora. U blizini Kavale je i crkva posvećena Lidiji, prvoj hrišćanki Evrope, koju je lično krstio sveti Pavle.

Thassos u 10 dana – sa kolima

PRVI DAN
Pođimo od toga da ćete prvog dana biti umorni od puta i da vam neće biti do neke velike vožnje, pešaćenja, penjanja i slično. Zato mislimo da je tog prvog dana najbolje da odete na neku organizovanu plažu u blizini Limenasa, do koje se lako stiže.

DRUGI DAN
Odmorni i željni akcije, mogli biste da se popnete do amfiteatra na brdu iznad Limenasa, a zatim da se pored crkvice spustite do stenovite uvale pored kafića Karnagio i tu uživate u kupanju, skakanju i ronjenju.

U poslepodnevnim časovima odvezete se do sela Panagia, na jagnjetinu ili neki drugi lokalni specijalitet, u hvaljeni restoran ispod velikog platana, a onda spustite do Golden beach-a na kupanje.

TREĆI DAN
Mogli biste da se kupate i izležavate u debeloj hladovini Pachis plaže i ručate u restoranu na obali.

ČETVRTI DAN
Predlažemo da se uputite ka Kiniri, na Paradise beach i tu uživate ceo dan.

PETI DAN
Krenite do Limenarije, prošećite kroz mestašce. Odvezite se malo dalje od Metalia plaže, videti skulpture od belog mermera sa uklesanim znacima Zodijaka, poređane u krug, a potom se spustite na Metalia plažu, okrepite u kafiću na plaži, okupajte se, a zatim peške obiđite kompleks, brdo i park iznad plaže, a u povratku se odvezite natrag u pravcu Limenarije do fabrike i galerije nakita „Iris Gold“, sa predivno uređenim vrtom i vidikovcem iznad mora, a zatim i do Tripiti plaže ili se odlučite na neka od divljih plažica posle Skale Marion.

ŠESTI DAN
Pronađite Docinu plažu (Mermernu plažu ili Saliaru) sa belim, mermernim kamenčićima, oko 4 km dalje od rampe na ulazu u Makriamos kompleks i tu uživajte celi dan (ponesite hranu i piće, jer u blizini te plaže nema nikakvih sadržaja).

NAPOMENA: Izbegavajte odlazak na ovu plažu radnim danima, jer tada kamenolom radi, pa tim, i onako lošim putem, prolaze kamioni natovareni mermerom i dižu prašinu.

SEDMI DAN
Posetite manastir Svetog Arhangela Mihaila i Aliki (sve tri uvale – mirnu, vetrovitu i divlju –  stenoviti špic i arheološko nalazište), okupajte se u nekoj od uvala – preporučamo divlju i ručajte u restoranu na obali, u zaleđu mirne uvale.

OSMI DAN
Odvezite se do Pefkarija, u Albatros centru za sportove na vodi uplatite vožnju skuterom, pedalinom, padobranom ili čamcem sa staklenim dnom. Nakon vodenih atrakcija uputite se u planinsko selo Teologos na ručak (najpoznatije taverne su „Iatroy“ (kod brkatog Koste) i „Augustos“), a posle ručka možete produžiti do predivne plažice Notos, na poslepodnevno kupanje.

Ukoliko budete imali viška vremena, obiđite i staru vodenicu u selu Teologos.

DEVETI DAN
Okupajte se  na Psiliamos plaži i u povratku obiđite Potos gde možete ručati taverni „Poseydon“ na obali. Psiliamos plaža se nalazi na nekih 5 km od Potosa u pravcu ka Alikiju. Ima, na obodima, stenoviti deo sa hladom, na sredini peščani deo, i gore, pored puta, zemljani prostor sa dosta mesta za parking i restoran. Na ovoj plaži pesak na dnu je toliko mekan i pruža neverovatan osećaj dok ga gazite – kao da hodate po velikom tepihu u sred mora.

DESETI DAN
Nakon što ste uspešno spakovali sve svoje stvari predlažemo da krenete prema Kavali i u njoj provedete dobar deo dana pre nego krenete kućama.

More on this topic

Comments

Advertismentspot_img

Popular stories