Sportski turizam Zlatibora

870
Sportski turizam Zlatibora

Sportski turizam Zlatibora – Na Zlatiboru postoji veliki broj kvalitetnih i raznovrsnih sportskih terena i objekata za vrhunske sportiste i rekreativce. Postoji i nekoliko fudbalskih i teniskih terena, bazena i slično. Zahvaljujući izuzetnoj ponudi, veliki broj sportskih klubova iz zemlje i sveta pripremni period provodi baš na Zlatiboru.

Sportski turizam Zlatibora – Fudbal

Najpopularniji i najatraktivniji timski sport u svetu je svakako fudbal. A upravo ovde na Zlatiboru uz izvanredne klimatske uslove dobru osnovu za bazične pripreme upotpunjuje savremena infrastruktura. Naime, reč je o novim fudbalskim terenima u neposrednoj blizini centra i sada naša planinska lepotica raspolaže sa dva terena, svlačionicama i u sastavu su Kulturno-sportskog centra Čajetina i čak četiri terena u sastavu hotela Palisad.

Sportski turizam Zlatibora – Košarka

Pored fudbala, najzastupljeniji timski sport je košarka. Za vrhunske pripreme košarkašima je na raspolaganju sportska hala na Zlatiboru u sklopu Sportsko-turističkog centra. Hala zadovoljava svetske standarde za sportove u dvorani, visina hale je 15 metara a površina parketa je 1. 500 metara kvadratnih. Spuštanjem zavesa teren se deli na tri standardna košarkaška terena, što pruža mogućnost treniranja za tri ekipe istovremeno. Na tribinama ima 712 mesta, uz mogućnost da se taj broj poveća na čak 2.500 postavljanjem pomoćnih tribina. Teretana sa fitnes programom deo je sportske hale. Na raspolaganju sportistima i rekreativcima je i hala u Čajetini koja je manjih dimenzija i raspolaže jednim košarkašim terenom i ima ukupno 450 mesta za sedenje.

Mnogobrojni sportski klubovi i reprezentacije, iz zemlje i inostranstva, redovno dolaze na pripreme na Zlatibor. Pored košarkaške reprezentacije Srbije, Panatinaikos, Crvena Zvezda, KK Dinamo iz Moskve, CSK-a i mnogi drugi.

Košarkaški kampovi održavaju se svake godine. U njemu rade najeminentniji treneri kao što su Željko Obradović, Bora DŽaković, Zoran Sretenović, Bora Cenić i mnogi drugi.

PROČITAJTE: Pešačke i biciklističke staze Zlatibora

Sportski turizam Zlatibora – Ostali sportovi

Za odbojku postoje dva terena i dva terena za rukomet i male sportove. Postoji mogućnost adaptacije terena za različite sportove.

Teniserima su na raspolaganju četiri terena u sastavu hotela Palisad čija je podloga šljaka, dva terena u sastavu studentskog odmarališta Ratko Mitrović čija je podloga tartan.

U 2010. godini otvoren je teniski centar „Springs“, 2,5 km od magistralnog puta Beograd-Podgorica i delom se graniči sa regionalnim putem Zlatibor- Sirogojno. Centar se prostire na 4 hektara. Odvojen je od naseljene zone u lepom prirodnom okruženju. Raspolaže sa sedam šljakastih terena, svlačionicama, teniskim klubom i apartmanima za smeštaj tenisera.