Olborg (Aalborg), Danska

Related Articles

Olborg (Danska), gran na Limskom fjordu na severu Danske, u srednjem veku poznat kao luka i trgovački centar, s vremenom se razvio u industrijski grad.

Iako je tradicionalna teška industrija uglavnom propala, Olborg se i danas smatra značajnim trgovačkim centrom.

Olborg – Stari centar

Stari centar grada na obali odlikuje se živopisnim kaldrmisanim uličicama, kućama iz XVII veka, dvorcem sa drvenim konstrukcijom – Olborg, i zadužbinom trgovaca Jensa Banga, koja se smatra najlepšim primerom raskošne renesansne arhitekture karakteristične za XVII vek u severnoj Evropi. Posebnu pažnju privlači neobični drvorez na fasadi, koji navodno prikazuje neprijatelje Jensa Banga. Kada je reč o njegovoj porodici, trepa reći da je još jedna dobro očuvana trgovačka kuća pripadala Bangovom polubratu Jergenu Olufsenu. Katedrala Budolfi, prepoznatljiva po svojoj raznobojnoj unutrašnjosti, potiče iz XVIII veka, mada su pojedini elementi napravljeni još ranije. Na kraju glavne šoping zone nalazi se neobični muzej sagrađen od ostataka franjevačkog samostana iz XI. veka.

Olborg – Zabava i šoping

Zahvaljujući mnoštvu vrlo zanimljivih i neobičnih prodavnica u sporednim ulicama i dvorištima, Olborg se može smatrati mestom za dobru kupovinu. Ljubitelji gradske vreve koji žele da predahnu uz kafu ili neki drugi napitak svakako treba da posete Jomfru Ane Gade, to jest ulicu Device Ane, gde se uz stručnu pomoć mogu upoznati s raznim vrstama vrhunskog danskog piva. Kada se turisti i radnici raziđu, Olborg postaje centar noćnog života.

Olborg – Kultura

Kulturne znamenitosti grada veoma su dobro očuvane. Izuzetno modernu zgradu Muzeja savremene umetnosti Severnog Jitlanda projektova je finski arhitekta Alvar Alto. U Istorijskom muzeju mogu se pronaći eksponati koji svedoče o hiljadugodišnjoj istoriji tog grada, a u Domu zanatllija iz XVII veka prikazani su radnici koji se bave tradicionalnim rukotvorinama. Pozorište za decu Jako Bole, čiji se repertoar redovno menja, izaziva radost kod najmlađe publike. Centralni događaj godine je prolećni karneval.

Kada posetiti?

Olborg treba posetiti krajem maja tokom karnevalske nedelje, budući da grad tada vrvi od posetilaca.

Nemojte propustiti

  • Dva drevna naselja i ostaci vikinškog groblja, s muzejom na brdu Lindholm, koje se izdiže nad gradom.
  • Olborški zoološki vrt, u kome se pored pravog afričkog sela s kućama, drvećem, savanom i životinjama, mogu videti i polarni medvedi.
  • Čarobna vetrenjača u Vester Marijendalu, izgrađena pedesetih godina XVIII veka, a premeštena na današnju lokaciju 1893. godine.
  • Prometna pijaca Rosdal u blizini luke, gde se subotom mogu probati ukusni lokalni specijaliteti.
  • Veličanstveni pogled s tronožnog tornja Olborg, koji se nalazi na 105 metara nadmorske visine.
  • Vikinška grobnica u Olborgu – Lindholm Høje je groblje iz gvozdenog i vikinškog doba. Ovo je nesvakidašnje, ali veoma interesantno mesto koje svakako vredi posetiti. Ljubitelji vikinških mitova ovde će zaista uživati.

Da li ste znali?

Najveći deo jakog skandinavskog alkoholnog pića poznatog kao akvavit, „voda života“, proizvodi se u Olborgu.

More on this topic

Previous articleČudnovati zakoni
Next articleTurku, Finska

Comments

Advertismentspot_img

Popular stories