Zdravstveni turizam Zlatibora

1226
Zdravstveni turizam Zlatibora

Zdravstveni turizam Zlatibora – Boravak na Zlatiboru povoljno utiče na poboljsanje krvne slike, pre svega na porast procenta hemoglobina u krvi i povećanje broja crvenih krvnih zrnaca. Na osnovu toga Zlatibor je proglašen terapijskim područjem za akutna i hronična oboljenja respiratornih organa, štitatste žlezde i anemije svih oblika. Boravak na Zlatiboru preporučuje se i rekovalescentima nakon preležanih infektivnih bolesti i hiruških intervencija. Povoljni klimatski uslovi s lekovitim dejstvima presudili su da na Zlatiboru, na bregu iznad jezera, bude izgraden Institut za štitastu žlezdu i metabolizam, koji je naročito poznat po uspešnim programima za rehabilitaciju i mršavljenje. Opremljen savremenom medicinskom opremom, komfornim luksuznim sobama, restoranom, konferencijskom salom, bazenom, saunom i ostalim propratnim sadržajima, hotel-stacionar “Čigota” izuzetno je posećen tokom cele godine.

Zdravstveni turizam Zlatibora

Čigota

Zdravstveni turizam Zlatibora
Zdravstveni turizam Zlatibora – Čigota

Zbog umerene klime i izuzetno prijatnog ambijenta, Zlatibor je od davnina poznat kao planina pogodna za odmor, oporavak i lečenje. Zlatibor danas ima stručnjake i opremu koji ga čini izuzetno pogodnim za pružanje usluga u zdravstvenom turizmu. Vodeća ustanova je Specijalna bolnica „Zlatibor“, a i većina hotela pruža razne usluge koje mogu poboljšati opšte zdravstveno stanje gostiju.

Specijalna bolnica za štitastu žlezdu i metabolizam je moderna ustanova koja poseduje neophodnu dijagnostiku jedinstvenu na ovim prostorima. Nuklearna laboratorija sa RIA laboratorijom, omogućava da se dijagnostika patologije štitaste žlezde uradi brzo i efikasno prema savremenim standardima. U službi nuklearne medicine mogu se izvesti sledeća funkcionalna, morfološka i hemodinamička ispitivanja:

nuklearna endokrinologija, nuklearna nefro-urologija, nuklearna hepatologija, nuklearna kardiologija, scintigrafija kostiju i zglobova, scintigrafija pljuvačnih žlezda.

Što se tiče terapijske nuklearne medicine, sprovodi se radikalno lečenje hipertiroze radioaktivnim jodom.

U okviru ove specijalne bolnice je i Kabinet za osteodenzitometriju i Služba za kardio-pulmonalnu dijagnostiku.

Laboratorija u sklopu prijemne službe može proveriti krvnu sliku. Kabinet za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju raspolaže svim neophodnim aparatima za elektroterapiju, elektrodijagnostiku i primenu toplotnih, hidro i kinezi terapijskih procedura.

U ovoj ustanovi se mogu obaviti i konsultantski pregledi kod profesora Medicinskog fakulteta iz Beograda: endokrinologa, endokrinih hirurga, fizijatara, gastroenterologa i kardiologa.

PROČITAJTE: Spomenici i spomen česme na Zlatiboru

Specijalna bolnica „Čigota“ nudi više vrsta zdravstveno-rekreativnih programa: Wellness program i Čigota program. U okviru Wellness programa postoje: menadžer (antistres) program, anticelulit program i program za štitastu žlezdu.

Program Čigota

Program Čigota je dijetetsko-rekreativni program, koji oslobađa od viška kilograma dobro izbalansiranim planom dijeta i fizičkim aktivnostima. Ovim programom stvara se grupna pozitivna atmosfera i stiču informacije o značaju pravilne ishrane i rekreacije. Obuhvata: kompletno antropometrijsko merenje, biohemijsku dijagnostiku, niskokalorijsku ishranu, organizovane fizičke aktivnosti, edukaciju, uputstva i preporuke za pravilnu ishranu.

U okviru Specijalne bolnice za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma Zlatibor Čigota nalazi se i Relaks centar sa bazenom, saunama, parnim kupatilom, solarijumom, hidro masažama i dr.

„Čigota“ je specijalizovana ustanova koja se bavi lečenjem bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma. Pored mediciskog ima i hotelski deo gde se smeštaju gosti koji žele da, boravkom u „Čigoti“, odmarajući se, povrate ravnotežu duha u tela. U hotelu ima 186 smeštajnih jedinica sa 340 ležajeva. Pored medicinskih usluga u ponudi je i „ČIGOTA PROGRAM“ (dijetetsko-rekreativno-edukativni program za odrasle) i „Čigotica program“ (program prevencije, lečenja i rehabilitacije gojaznosti kod dece i adolescenata). Dodatni sadržaji: kongresna sala (380 mesta); tri male sale (50-80 mesta); pansionski restoran (370 mesta); restoran „Zlatiborsko nebo“ (150 mesta); beli restoran (100 mesta); aperitiv bar (60 mesta); letnja bašta (30 mesta); poluolimpijski bazen; relaks centar; sala za vežbanje sa teretanom; sportski tereni; bibilioteka i galerija.

Lekoviti izvori i banje

Zdravstveni turizam Zlatibora
Zdravstveni turizam Zlatibora – Lekoviti izvori i banje

Brojni izvori čiste i hladne vode nalaze se širom Zlatibora. Neki od njih su među najboljim u Srbiji, kao što su Hajdučka česma i Hajdučica u Murtenici, Zaogline pod Čigotom, Jovanova voda u Alinom Potoku, Dunjića vrelo u Stublu, Pašića vrelo u Čajetini, Kulaševac i Đurkovac na Kraljevim Vodama, izvori u Borkovcu i mnogi drugi.

I nekoliko mineralnih izvora raspoređenih s kraja na kraj planine mogli bi obogatiti turističku i zdravstveno-rekreativnu ponudu Zlatibora. Nedaleko od Rožanstva, uz reku Prištevicu, nalazi se banja Vapa sa izvorom lekovite vode, čija je stalna temperatura 17 stepeni Celzijusovih jer izvire iz velike dubine. Kao lekovita od davnina je korišćenja za oboljenja kože, sluzokože i očiju.

U dolini reke Ribnice, nedaleko od njenog ušća u Crni Rzav, nalazi se nekoliko izvora lekovite vode, u narodu poznate kao „bele“ vode.

I u Mokroj Gori pored reke Kamišine nalazi se izvor mineralne vode, zovu je „Bela voda“, a leči kožne i očne bolesti. Ovaj izvor se pominje i u legendama i pričama ovog kraja. Korišćen je još u vreme Turaka, a analiza vode izvršena na Institutu za rehabilitaciju je potvrdila njenu lekovitost.

Lekovito bilje Zlatibora

Zdravstveni turizam Zlatibora
Zdravstveni turizam Zlatibora – Lekovito bilje Zlatibora

Zlatibor je poznat po izuzetno raznovrsnoj flori. Stanovništvo ovog kraja je od davnina koristilo tu pogodnost i tražilo leka u raznim čajevima i biljnim mešavinama. Saznanja o lekovitim svojstvima prenosila su se sa generacije na generaciju.

Koristeći tradiciju i naučna saznanja, najpoznatiji zlatiborski travar, „Zlatiborski pokretni žbun“, pored toga što će vas zabaviti izuzetno zanimljivim pričama, preporučiće vam i odgovarajuće čajeve.

Pored toga, gosti mogu i sami da se upoznaju sa zlatiborskim lekovitim biljem u botaničkoj bašti u samom centru.