Zdrava ishrana tokom putovanja

Related Articles

Zdrava ishrana tokom putovanja?! Među prvim pitanjima koja se ističu pri planiranju putovanja, su pitanja o hrani. Svakako nam zdrava hrana neće prva pasti na pamet kada pomenemo putovanje, ali treba se potruditi izbeći lokalne pumpe i restorane brze hrane u trenucima kada nas umor savlada ili kad ogladnimo.

Donosimo vam top pet najboljih saveta kako na putovanju izbeći brzu hranu i nepotrebne masti i šećere koji vas neće dugo držati sitim. Od izbora namirnica, načina pakovanja i doziranja – mali vodič o ishrani na putovanju tu je da vam olakša pripremu za letnji odmor.

Zdrava ishrana tokom putovanja – TOP 5 SAVETA

Odabir namirnica i pametan raspored obroka

Prvo na šta treba da obratite pažnju je pravilan raspored obroka u toku dana, odnosno u toku vožnje. Neke jače namirnice vam možda neće odgovarati ako ih jedete ujutru.

Zdrava ishrana tokom putovanja

Za rane polaske, ili ako znate da vas čeka naporan put – najbolji izbor je laganija ali raznovrsna hrana, bogata nutritijentima. To znači da je jutro najbolje vreme za kombinaciju svih vrsta hrane – masti, proteina i ugljenih hidrata. Na ovaj način, osećaćete se sitim mnogo duže nego da pojedete samo voćku ili popijete smuti, a samim tim ćete izbeći nepotrebne ‚‚nezdrave” zalogaje.

Umereno sa mastima i ugljenim hidratima

Ono na šta treba da obratite pažnju je glavni razlog vašeg dobrog raspoloženja posle jela, odnosno izvora energije – na proteine. Meso se obično dobro transportuje tokom putovanja, pa na kraćim relacijama ne morate brinuti o njegovoj ispravnosti. Izbor mesa neka ide u pravcu junetine (za jači obrok), piletine ili ćuretine, obično u suhomesntom obliku, jer ćete tako najlakše pripremiti svoj sendvič.

Osnovni izvor ugljenih hidrata možete crpeti iz različitih vrsta kifli, odnosno tost hlebova (manje ili više kaloričnih, u zavisnosti od potreba). Takođe, veoma laki za upotrebu i pakovanje su wrapovi – tortilje i pirinčane kore, koje će sve namirnice u sendviču držati na mestu, a predstavljaju zdravu alternativu za hleb.

Zdrava ishrana tokom putovanja

Savetujemo da izbegavate različite vrste mlečnih namaza, jer rizikujete da se na toplom vremenu pokvare, a vi vrlo lako završite sa stomačnim problemima tokom letovanja. Ukoliko ipak ne možete bez toga (znamo da niko ne voli suv ili prazan sendvič) masti za vaš obrok potražite u tankim listovima nekog tvrđeg sira, ili u tankom sloju sirnog namaza. Gvakamole su odlična alternativa za one koji ne bi da rizikuju, ili ne vole sir.

Povrće možete konzumirati u neograničenim količinama, i ono može biti odličan pomoćnik u doziranju ostalih namirnica. Više paprike, krastavaca i paradajza i zelene salate, a manje sira i hleba.

Zdrava ishrana tokom putovanja

Pakovanje namirnica i gotovih obroka

Ne mora sendvič uvek biti prva opcija za putnu hranu, često i nije. Vaše kifle ili wrapove možete zameniti finom činijom, od tvrde plastike, sa mogućnošću hermetičkog zatvaranja, kako se hrana ne bi prosula. Činije za jednokratnu upoterebu i folije takođe prestavljaju jednostavan i svima dostupan način da hranu zaštite od spoljašnjih uticaja.

Adekvatna hidratacija je pola posla

Imajte na umu da često posežemo za hranom jer ne pijemo dovoljno vode. Uzimanje redovne i dovoljne količine vode učiniće da držite vaše horomone i nivo insulina u krvi optimalnim, što će odložiti osećaj gladi.

Zdrava ishrana tokom putovanja

Uvek uz sebe držite flašicu vode, nosite ih više ukoliko znate da nećete imati priliku da dokupite. Čaj je u redu, ali samo ako ga pripremite sami. Ledeni čajevi u prodavnicama prepuni su šećera i konzervanasa i neće vam pomoći u pokušaju da rashladite telo.

Pametna užina

Šećer, naravno, nikome neće štetiti ukoliko vodimo računa o njegovom doziranju. Najbolji izvor šećera na putu je voćni šećer iz banana, jabuka, bobičastog i drugog voća. Pored slatkog zalogaja, dobićete osveženje i energiju za nastavak puta.

Zdrava ishrana tokom putovanja

Dobar izbor za užinu su takođe i proteinske čokoladice, musli barovi (najpre domaći), proteinski šejkovi i smutiji, ali i komadići tvrdih sireva ili crne čokolade. Mešavina suvog voća sa koštunjavim ili mešavina korenastog povrća i krekera sa umacima poput kiriki putera ili humusa.

Redovan odmor i dobro rapoloženje

Imajte na umu da je redovan odmor veoma bitna stavka ukoliko vozite na dalje destinacije. Usputna stajališta ne samo da će preduprediti potrebu za konzumiranjem energetskih pića, već pružaju i šansu da otkrijete mesta za koja niste ni znali da postoje.

Zdrava ishrana tokom putovanja

Iskoristite šansu da protegnete noge i leđa, kao i da udahnete svež vazduh pre nastavka puta. Odeća takođe treba da bude komfornija ali pre svega se trudite da na put krenete odmorni i naspavani. Priča sa dobrim društvom je uvek plus na putovanju. Za takve prilike, možete sastaviti vesele plej liste i uživati u tome kako vreme u putu brzo prolazi.

Priprema i pakovanje hrane za put više i nisu tako dosadni, zar ne? Nadamo se da smo vam ovim savetima olakšali i ulepšali početak puta. Ne zaboravite da je u dobrom društvu sve lakše, ali da treba biti odgovoran prema svom zdravlju i telu ukoliko želimo da nas ono dugo služi.

More on this topic

Comments

Advertismentspot_img

Popular stories