Central park na Menhetnu – OAZA U MORU BETONA

1718
Central park

Central park na Menhetnu prostire se na 3,41 kvadratna kilometra i jedan je od najvećih gradskih parkova na svetu. Veći je od kneževine Monako, a na njegovom  prostoru može da se smesti 16 biliona prosečnih njujorških stanova.

Central Park je prvi javni park izgrađen u SAD-u. U potpunosti je izgrađen ljudskom rukom (za 15 godina i 14 miliona dolara). U parku se nalazi 51 skulptura, 35 mostova i lukova i 21 dečje igralište. Posađeno je preko 26.000 stabala i postavljeno preko 9000 klupa.

Osnovne informacije

Izgradnja je počela 1857. a 1873. je i zvanično završen. Pravougaonog je oblika, s bogatom vegetacijom, veštačkim jezerima a projektovan je po uzoru na engleske parkove. U ovako prostranom parku, vrlo lako je zalutati. A da se to ne bi desilo, Njujorčani su došli na briljantnu ideju da iskoriste svetiljke kao putokaze! Sve svetiljke koje se nalaze na raskrsnicama, u blizini velikih bulevara i slično, imaju neku vrstu navigacionih simbola. Na gvozdenim stubovima koje nose lampe, sprejom su ispisane koordinate. Tako, na primer, ako se nalazite u blizini 72. ulice, na stubu će pisati W 72 . Danas, u cilju ekonomičnije potrošnje energije, Američko ministarstvo energetike je u Central parku 1.600 starih sijalica zamenilo led lampama, što će im za osvetljenje uštedeti otprilike 30.000 dolara godišnje.

Central park

Kočije i klupe…

Skoro da ne postoji romantični film koji je snimljen u Njujorku, a da nije prikazao scenu zaljubljenog para kako se u kočijama vozi kroz Central park. Ovo je jedna od najpopularnijih atrakcija ovog parka. Drvene kočije koje vuku konji su njujorška tradicija koja datira još od 1935. godine, ali danas se mogu videti isključivo na Menhetnu, u Central parku.

Nijedan park se ne može zamisliti bez klupa, mesta gde će umorni šetači sesti da predahnu i odmore, a u Central parku ih ima čak 9.000 i svaka je nečija – obeležena je pločicom na kojoj piše kome je posvećena. Dovoljno je reći da kada bi se klupe poređale jedna iza druge, dobila bi se linija duga nešto više od 11 km! A za one malo aktivnije posetioce, džogere, skejtere i bicikliste, napravljena je kružna staza dužine 10 km, koja je konstantno prepuna rekreativaca. Central park nudi i obilje drugih sportskih aktivnosti – klizanje na ledu, terene za bejzbol, rukomet i tenis, igrališta za decu na otvorenom i zatvorenom…

Central park

Atrakcije – Central park

Jedna od najpopularnijih atrakcija Central parka je svakako zoo,vrt. Podeljen je na nekoliko zona, kao što su npr. tropska i polarna, gde možete videti retke životinje poput polarnih medveda,snežnog leoparda,crvenih pandi, pingvi na… Ali, zoo vrt nije jedino mesto gde možete naići na divlje životinje. Romantična jezerca kriju retke primerke riba poput grgeča, slatkovodne kornjače, rečnih rakova i žaba. Ako ste zajubljenik u ptice, u Central parku postoji preko 300 vrsta, od kojih su najinteresantniji crvenorepi soko, bela čaplja, labudovi… A nije retkost i da parkom zaluta poneki kojot ili šumska mačka…

Central park

Druga po veličini travnata površina u Central parku, Ovčja livada, prostire se na 60.702 m2. A u periodu od 1864. do 1934, njeni stanovnici su zaista bile ovce. Ideja dizajnera je bila da na ovaj način unese dašak britanske idile u Central park. A životnje su se pokazale i kao odlični kosači trave. Međutim, u vreme Velike ekonomske krize, ovce su uklonjene da ne bi završile na trpezi siromašnih Njujorčana. Danas, ovu livadu dnevno poseti oko 30 hiljada ljudi.