Restoran ispod okeana

1587
Restoran ispod okeana

Restoran ispod okeana je smešten na Maldivima, na ostrvu Conrad Rengali. To je prvi podvodni restoran po imenu Ithaa. Ovaj restoran pripada Rengali Island Resortu i nalazi se pet metara ispod površine indijskog okeana.

Dizajniran od strane Nacionalnog naučnog centra Kuala Lumpur, ovaj restoran se kvalifikuje kao najveći akvarijumski tunel na svetu.

Celokupna 175-tonska struktura izgrađena je u Singapuru za samo nekoliko meseci pre nego što je prevezena brodom i potopljena na čelične noge na dnu okeana.

Restoran ispod okeana – Ithaa

Restoran ispod okeana
Restoran ispod okeana

Nakon završetka radova 2004. godine, Ithaa je premešten na sadašnju lokaciju. Ithaa je prvi stakleni restoran ispod okeana gde panoramski pogled omogućava gostima da jedu dok gledaju na hiljade riba kako plivaju oko njih. Održavanje nije jednostavno: staklo treba očistiti svaki dan.

Daily Mail je restoranu Ithaa 2014. godine dodelio titulu Najlepšeg restorana sveta.

Restoran ispod okeana
Restoran ispod okeana

Restoran poslužuje savremenu fuziju Maldivijske kuhinje sa zapadnim i azijskim uticajima. Šef kuhinje je Marco Amarone, rođen u Italiji i važi za jednog od svetskih kulinarskih stručnjaka.

Cene u restoranu počinju od 120 dolara za ručak za goste hotela. Hrana se pripreme na površni, a zatim se doprema u unutrašnjost ovog jedinstvenog podvodnog ugostiteljskog objekta. Obzirom da restoran može da primi samo 14 gostiju u isto vreme, rezervacije su obavezne.

Restoran ispod okeana
Restoran ispod okeana

Ulazak u restoran ispod okeana je magičan. Gosti se preko drvenog pristaništa dovode do usidrenog paviljona i spuštaju se stepeništem dugim 13 metara u restoran u potpunosti okružen staklom dužine devet a širine pet metara.

Samo par centimetara kroz staklo, pluvaju ribe boja i oblika kakve ne možete ni zamisliti. Najsretniji gosti mogu videti i ajkule na par metara od svog stola.

Ono što je jedina mana ovog predivnog restorana je njegov životni vek, koji se procenjuje na još svega par godina. Ukoliko ste u mogućnosti da ga posetite, ugrabite priliku.

httpss://www.youtube.com/watch?v=HBi_wUI6720