10 HIGIJENSKIH HORORA BANGKOKA | Danijela Rupic – Boneapplétea

Related Articles

10 HIGIJENSKIH HORORA BANGKOKA koji vam neće biti pomenuti u turističkoj agenciji

*Cilj ovog teksta nije da vas uvredi, iznervira ili demorališe – vas, niti bilo koga. Cilj je da se zabavite i da ne ponovite moje greške. Sve što je napisano – napisano je na osnovu ličnog iskustva.

10 HIGIJENSKIH HORORA BANGKOKA

1. TOALET PAPIR SE NE BACA U WC ŠOLJU

Zapravo, sve što nije izašlo iz neke od telesnih šupljina baca se u kantu za đubre koja stoji pored šolje.

Trebalo bi da razmislite bar dva puta pre nego što prekršite upozorenje o papiru koje je istaknuto negde na zidovima toaleta. Sigurna sam da kroz agoniju života sa začepljenom šoljom u hotelskoj sobi ne želite da prolazite. Naročito kada nema više slobodnih soba u koje biste mogli da se preselite, kao ni vodoinstalatera koji radi baš kad vama treba.

Samo jedno puštanje vode je dovoljno da se šolja pretvori u govnjivu fontanu. Mislite da mi se nije desilo?

10 HIGIJENSKIH HORORA
10 HIGIJENSKIH HORORA BANGKOKA

 

2. ŠMRK ZA DUPE

Pošto se papir ne baca u šolju, onda nekako morate da se sredite pre nego što ustanete sa šolje. Za tu svrhu svaki wc ima crevo – šmrk s malim tušem kojim isperete dupe. Eto, tako.

3. ČUČAVCI I VODA DO ČLANAKA

Ako ste nekim slučajem dovoljno hrabri da uđete u bilo koji javni toalet na Tajlandu, a pod javnim mislim i na klonje pored hramova, muzeja i bilo čega javnog, a ne samo na klonje radi klonja, onda ćete morati dobro da se pripremite. Ponesite svoje maramice, gel za dezinfekciju ruku i nadajte se da ste obuli nešto što se ne kliza, jer ćete na čučavcu morati baš dobro da se „ukopate“ u mokre, klizave pločice.

Srećno ako nosite japanke!

10 HIGIJENSKIH HORORA
10 HIGIJENSKIH HORORA BANGKOKA

4. PRLJAVA STOPALA

Naravno, nosićete japanke na ulicama koje su prilično štrokave. Đubre, prljava voda, prašina…you name it. Sve će vam se to zalepiti za noge i povremeno će biti baš gadne, ali posle nekog vremena se, jednostavno, naviknete.

5. BARICE NA ULICI

Obično su sumnjivog porekla. Mogu biti zaostavština od pranja sudova; mogu biti iscedak iz đubreta, trulog voća ili klima uređaja, a možda je neko piškio ili curi kanalizacija.

Nezgodno je kad pukne cev jer onda barica postaje jezero podjednako smrdljive vode, a vi ste na motoru, u jednosmernoj ulici i jedva ste i dotle došli pa nema smisla da se vraćate. Been there, done that.

10 HIGIJENSKIH HORORA
10 HIGIJENSKIH HORORA BANGKOKA

6. PRANJE SUDOVA NA TROTOARU

To ukratko izgleda ovako: imate kiosk ili kolica ili apgrejdovani motor s plinskom bocom na kojoj je metalna činija u kojoj ceo dan pržite ko zna šta i na kraju radnog dana negde morate da operete sudove. Pošto, na moje veliko iznenađenje, još uvek nisu uspeli da sprovedu vodu do motora, onda je verovatno sipaju negde u okolini u par plastičnih lavora. U jednom lavoru je voda sa sapunicom i svi prljavi sudovi, u drugom je „čista“ voda u kojoj se sudovi ispiraju. Na kraju se sve to prospe na trotoar.

10 HIGIJENSKIH HORORA

7. BANDERE UMESTO KONTEJNERA

Ako ste slučajno vlasnik neke radnjice u Bangkoku, onda već znate da ne morate da budete i vlasnik kante za đubre. Dovoljno je da uveče kese sa smećem iznesete na trotoar. Spustite ga pored najbliže bandere i đubretari će ih već nekada pokupiti. U međuvremenu, na minimum 30 stepeni, vaše đubre će da smrdi i da curi i da ostavlja mali potok smrdljive đubroške vode koji će da se sliva svuda gde može. Ako tome dodamo da vaša radnjica nije jedina i da ih u vašoj ulici ima još bar pola miliona, onda možete da zamislite do koje visine rastu gomile smeća i do kog nivoa povremeno ide smrad.

8. BUBAŠVABE I PACOVI

Naravno, gde ima toliko otpada, ima i đubrojeda, a izgleda da tajlanđani ne veruju u dezinsekciju i deratizaciju ili ih je prosto nemoguće sprovesti.

Bubašvabe su ogromne, debele i gadne i ima ih bukvalno svuda.

10 HIGIJENSKIH HORORA

Pacovi su veličine domaćeg zeca i ni njima ni šarbama nije frka od ljudi. Sasvim je normalno da vam se debela krznena guzica uplete u noge jer ste joj presekli put ili da se sretnete oči u oči s bubašvabom u sopstvenom krevetu.

Ipak su oni domoroci i oni će pobeđivati sve dok ih neko ne isprži da bi vam ih prodao dok ste jako pijani i jako hrabri negde oko 2 ujutru na Khao San Road-u.

PROČITAJTE: MASAŽA ZMIJAMA ZAISTA POSTOJI

9. OPŠTI SMRAD

Ovo ćete doživeti čim izađete sa aerodroma. Zapuhnuće vas, uvućiće vam se u svaku poru i ostaće tu još jako dugo posle povratka kući. Ne vredi ni da pokušam da vam objasnim ovaj fenomen pošto ne postoji ništa sa čim bih mogla da ga uporedim. To je jednostavno smrad Bangkoka.

10 HIGIJENSKIH HORORA
10 HIGIJENSKIH HORORA BANGKOKA

10. ZNOJ

Mogao bi se okarakterisati kao podgrupa Opšteg smrada. Ali toliko intenzivna podgrupa da zaslužuje zlatan ram i počasno mesto u Dvorani slavnih smradova. Mi, turisti, nismo naviknuti na toliko visoke temperature i vlažnost vazduha. Stoga, znojićete se na mestima za koja niste znali da poseduju znojne žlezde.

Ponesite antiperspirant, dobar i proveren. Ne kupujte dezodoranse na Tajlandu! Nalaženje kozmetike koja ne izbeljuje kožu izvesno koliko i odlazak na pečenje u Saudijskoj Arabiji. Kad kažem “kozmetike”, mislim na sve od dezodoransa, preko gela za tuširanje i maski i krema za lice, do krema za izbeljivanje bradavica i penisa.

10 HIGIJENSKIH HORORA
10 HIGIJENSKIH HORORA BANGKOKA

Međutim, ono što moram da napišem je da će vam svih 10 stavki sa ovog spiska jako nedostajati kada se vratite kući. Nedostajaće vam da budete znojavi i da vam noge budu crne i da vas boli uvo za to. Nedostajaće vam smišljanje prevara za normalno korišćenje WC šolje. Želećete da vam nešto zasmrdi kao Bangkok da biste bar mislima mogli da se vratite tamo na sekundu.

Verujem da vam bubašvabe neće nedostajati, naročito posle te užasno hrabre pijane noći na Khao San Road-u.

Autor: Boneapplétea

Boneappletea je „anti-fancy“ verzija fraze Bon Appétit i najbolje moguće opsuje blog boneappletea.rs: putujemo na razne fancy destinacije, ali svaki put uspemo da upadnemo u sranje. Ponekad i bukvalno.

Često smo cinični i sarkastični, u kriznim situacijama dosta psujemo, nismo štivo primereno za osetljive oči i uši i možemo da živimo s tim jer dajemo sve od sebe da budućim putnicima damo što više korisnih informacija o onoj strani putovanja koja ne izgleda lepo na Instagramu, pa se često i prećuti.

U slobodno vreme napišemo i poneku reč o lepim stvarima, delimo recepte koje skupljamo dok tumaramo po svetu, ilustrujemo, fotografišemo i nadamo se da ćete se bar jednom nasmejati dok čitate naše doživljaje!

Danijela Rupic
Travel & Food Illustrator & Blogger

More on this topic

Comments

Advertismentspot_img

Popular stories