Oulu, Finska

4549
Oulu

Oulu, živopisni severni grad s dugom industrijskom i trgovačkom tradicijom razvio se na brzacima reke Merikoski sa kojih danas ogromna elektrana, delo avangardnog arhitekte Alvara Alta, crpi snagu.

Pored toga što je stalni priliv jeftine električne energije omogućio razvoj drvne, papirne i hemijske industrije, Oulu i dalje ima jedinstvenu draž i važi za jedan od centara kulturnog života. Nalazi se na predivnoj lokaciji, na ušću reke Oulujoki (Oulujoki u prevodu znači reka Oulu), na obali Botničkog zaliva, koji je ustvari severni deo Baltičkog mora. Ova reka izvire iz jezera Oulujärvi (Oulujärvi u prevodu znači jezero Oulu), koje se nalazi se stotinak kilometara od grada Oulu i raj je za ribolovce.

Oulu nije samo dobar izbor za ribolovce, već i za sve koji žele odmor, zabavu, mnogobrojna kulturna dešavanja, šoping… jednom rečju, grad za svačiji ukus.

Oulu

Oulu – spoj starog i novog

Kao što je slučaj sa većinom finskih gradova, i Oulu je primamljivi spoj starog i novog. O tome najbolje svedoči prometni pijačni platno na obali reke. Tu se nalaze očuvana stara skladišta soli i moderno gradsko pozorište.

Nakon katastrofalnog požara, centar grada je dvadesetih godina XIX veka ponovo izgrađen u neoklasičnom stilu, koji je kao i u Helsinkiju, osmislio arhitekta Karl Ludvig Engle. On je zaslužan i za radove na obnovi katedrale u Ouluu koji su završeni 1845. godine. Interesantno je to da se u toj katedrali nalazi najstariji poznati portret u Finskoj.

Ovaj grad je nekada bio poznat kao najbolji snadbevač katrana za celu Evropu, a danas je jedan od najvećih naučno tehnoloških centara u severnoj EvropiOulu zaslužuje tu titulu, jer su većina njegovih univerziteta i muzeja posvećena razvoju nauke.

Oulu – atrakcije

Ovo je jedan od onih gradova o kome imate milion tema za prepričavanje, mnogo znamenitosti, mnogo dešavanja, mnogo mesta za razonodu, sport i odmor.

U gradu i njegovoj okolini postoje brojne atrakcije vredne pažnje. Kao što u Muzej automobila, stara strugara ili Tijetoma, prvo interaktivno naučno postrojenje u Finskoj koje je poznato po tome da za svakog člana porodice nudi po nešto. Obavezno treba posetiti i park s brzacima u estuaru reke, s međusobno povezanim ostvrcima, veličanstvenim fontanama i modernom arhitekturom.

Oulu

Oulu – Kultura i festivali

Ljubitelji kulture imaju priliku da uživaju u standardnim muzejima, galerijama i bogatoj klasičnoj muzičkoj sceni. Muzički centar u Ouluu sedište je gradskog simfonijskog orkestra i mesto gde se svake godine organizuje zimski muzički festival. Muzički festival u Ouluu održava se leti, a međunarodni dečji filmski festival u novembru.

Drugi, manje značajni festivali, kao što je Svetsko takmičenje u sviranju nevidljive gitare, bacaju poseban akcenat na savremenu rok muziku. Posetioci, međutim, mogu da uživaju u koncertima rok, džez i klasične muzike tokom čitave godine.

Oulu – Odmor i relaksacija

Kada su odmor i relaksacija u pitanju, Oulu je raj za takvu vrstu dokolice. Sa svojim parkovima i mnogobrojnim plažama kojih ima 18, što na moru, što na severnoj i južnoj strani reke Oulujoki, gde na 5 plaža postoje uređene površine za odbojku na pesku, ovaj grad će vas opčiniti. Najpoznatije plaže su Nallikari i Tuira. Plaža Tuira je poznata i po tome što se zimi, kada je voda zaleđena, ovde buši rupa za ljubitelje ledenog plivanja, kojih u Finskoj ima mnogo.

Oulu

Takođe, ukoliko volite vožnju biciklom, a kako je poznato i da su Finci strastveni biciklisti, svuda imate uređene biciklističke staze i mnogo parkova za tu vrstu zabave na otvorenom. Zimi ove staze koriste ljubitelji nordijskog šetanja, a pored ovih staza postoje i staze za džogiranje.

Hale kao što su Ouluhalli, Urheilutalo, Linannmaan liikuntahalli i mnoge druge u ovom gradu, nude mogućnost klizanja, hokeja, bazena, dvorane za ples, dvorane za borilačke sportove, terene za sve sportove sa loptom, teretane, atletske staze, sprave za gimnastičare, terene za američki fudbal, terene za osobe sa posebnim potrebama uz indivudualne trenere i jednom rečju, šta god poželite.

Lov i riboliv je takođe rasprostranjen. Svi moraju imati dozvole i tačno se zna kad se, i šta se sme. Čak je i za rekteativni ribolov potrebna licenca, osim za pecanje zimi u otvorima leda.

Kada posetiti?

Leto je ideealno vreme za posetu Finskoj, osim za posetioce koji imaju želju da vide polarnu svetlost.

Kako do Oulua?

Najbolja i najjeftinija varijanta je avionom do Helsinkija, a zatim brzim vozom direktno do grada Oulu. Možete naravno i avionom iz Helsinkija, ali je to skuplja varijanta, pa vam zato ipak preporučamo voz. Razdaljina između ova dva grada je oko 650 km. To i neće biti toliki problem, jer možete gledati divne prizore. Videćete usput i gradove Seinäjoki, Tampere, Kokkolu i mnogo toga još.

Nemojte propustiti

  • Muzej na otvorenom na rečnom ostrvu Turkansariju nedaleko od grada, koji oslikava finski način života.
  • Nedavno renovirani Muzej Severna Ostrobotnija u parku Ainola, koji prikazuje kako je vekovima izgledao život stanovništva Oulua.
  • Najstarija drvena kuća u Ouluu s početka XVIII veka na ostrvu Pikisari.
  • Univerzitetska botanička bašta sa staklenim piramidama poznatim kao Romeo i Julija, u kojima se uzgaja na hiljade biljaka iz toplih predela.

Da li ste znali?

Oulu je u XIX veku bio najznačajnija luka za izvoz katrana.