10 najboljih vina na svetu

Related Articles

10 najboljih vina na svetu – predlozi za ona vina koja s ponosom nose marku najbolje od najboljih. 

Postoji stara izreka “In vino veritas” ili kako bi dobri poznavaoci rekli “U vinu je istina”, pa ako se pridržavamo ove dobre stare floskule, evo predloga kako da se i na Vašoj vinskoj polici ili baru nađu i najbolje boce ovog tako cenjenog napitka. Ali pre no što se upustimo u ovu avanturu, istaćićemo i par saveta kako odabrati pravu bocu vina.

Postoji na hiljadu, često različitih informacija kako odabrati najbolje vino, kako ga servirati i naravno uz koju hranu ga poslužiti. 

Evo i naše liste predloga 10 najboljih vina na svetu:

Quinta do Noval Silval Vintage Port 2003

Po mišljenju Luke Gardinija, najpoznatijeg italijanskog solmelijera, najbolje vino na svetu je Port Noval.

Legendarno portugalsko vino koje odiše dugogodišnjom tradicijom, slatkim ukusom i opijajućom aromom. Za ovo vino pravi poznavaoci kažu da je izvrsnog inteziteta, jedinstvenog karaktera i specifične arome. Njegova tajna uspeha ne leži samo u načinu proizvodnje, već u ukusu i mirisu posebne sorte grožđa od koga se pravi.

Ovo vino je snažno i veoma dobro koncentrovano za starenje u boci, gde nakon niza godina razvija vrlo specifičnu aromu. Proizvodi se u limitiranim količinama, a cena naravno zavisi od godine proizvodnje.

10 najboljih vina na svetu
Quinta do Noval Silval Vintage Port 2003

Romanee Conti Grand Cru 2008, Domaine de la Romanee-Conti

Jedno od najskupljih francuskih vina i najbolje proglašavanih na svetu je Romanee Conti, vrhunsko vino koje u sebi nosi neku aromu starih vremena. Boce ovog vina su prepoznatljive i po finoj ručnoj izradi. Da bi ste uživali barem u jednoj od njih, trebalo bi izdvojiti od 5000 funti pa naviše.

Kako dobri poznavaoci kažu potrebno je tri žetve loze Pinot Noir-a, kako bi se napunila samo jedna boca. Clive Coates – vrhunski vinski kritičar opisao je ovo vino kao “najčistiji i najintezivniji Pinot Noir koji se ni ne može zamisliti, dok se ne degustira…”

10 najboljih vina na svetu
Romanee Conti Grand Cru 2008, Domaine de la Romanee-Conti

Musigny-grand-cru-cote Musigny Grand Cru 2008, Domaine Leroy

Još jedno od najboljih francuskih vina je svakako vino proizvedeno u prestižnoj vinariji Francuske –  Domaine Leroy.

Vino koje odiše neverovatnom aromom i magičnom energijom različitih ukusa začina i tamnih bobica sorte Pinot Noira. Ovo vino se ističe sa posebnim mirisom crne kupine i sušenog cveća.

Za jednu bocu trebalo bi odvojiti od 2500 dolara pa naviše, a oni koji su imali sreće da ga probaju kažu: “ Kada probate ovo vino, otkrićete zašto su burgundijske vinarije najbolje na svetu”.

10 najboljih vina na svetu
Musigny-grand-cru-cote Musigny Grand Cru 2008, Domaine Leroy

Chianti classico 2000.

Pored francuskih i portugalskih vina, italijanska vina su ona koja svakako spadaju u red najboljih. Italijanska regija Toskana pored svojih prirodnih lepota nudi i svetski priznato popularno vino Kjanti.

Za ovo vino kažu da obiluje složenim i elegantim voćkastim ukusom i bojom zrele višnje i čokoladnog buklea. Ova vinska etiketa uspela je da osvoji mnoge prestižne nagrade na mnogim vinskim festivalima, a često je i nagrađivana  na domaćem sajmu vina – Interfest.

10 najboljih vina na svetu
Chianti classico 2000.

Brunello di Montalcino

Drugo veoma popularno vino u Toskani je vino Brunello di Montacino. Ovo vino je svoje ime dobilo po starom gradu tvrđavi.

Proizvodnja ovog vina počela je još u XIX veku, ali se za njega tek čulo sedamdesetih kada ga je promovisala jedna od najpoznatijih porodica u Montalćinu. Brunelo di Montalćino se proizvodi od posebne sorte grožđa Sanđoveze i potrebno je da nekoliko godina odleži u vinariji, ali i u dekanteru pre služenja.

Tradicionalni Brunelo di Montalćino je veoma skupo vino, ali su se proizvođači dosetili kako da ga približe što većem broju potrošača, izradom brenda Rosso di Montalćino – vino koje ne mora tako dugo da odstoji.

10 najboljih vina na svetu
Brunello di Montalcino

PROČITAJTE: TRIPADVISOR TOP 5 RESTORANA U BEOGRADU

Cabernet Sauvignon “Screaming Eagle”

Screaming Eagle je čuveno kalifornijsko vino, poznato po visokom sadržaju tanina, mirisu i aromi šljive, ali i čudnovatoj aromi vanile.

Godišnje se proizvede samo 600 kutija ovog vina, a kako i ne bi kada vas ovo vino prosto kupuje svojom mekoćom, asocirajući na elitnu neprevaziđenost kada su crna vina u pitanju.

10 najboljih vina na svetu
10 najboljih vina na svetu – Cabernet Sauvignon “Screaming Eagle”

Cabernet Sauvignon Silver Oak

Silver Oak je još jedno od prestižnih kalifornijskih vina. Proizvedeno je u Napa Valley 2002. godine i predstavljeno je kao izuzetno kompleksno vino.

Ovaj Sauvignon je tamno ljubičaste boje i nudi mirise crne višnje, ribizle, moke i karanfilića praćene zemljanim notama.

Za ovo voćno vino kažu da ga je najbolje piti sat vremena nakon sipanja u čašu, uz degustaciju grilovanog lososa, tune i divljači.

10 najboljih vina na svetu
10 najboljih vina na svetu – Cabernet Sauvignon Silver Oak

Vega Sicilia

Jedno od najboljih vina Španije – Vega Sicilia.

Vino koje se pravi od čak tri vrste grožđa: tempranilo, kaberne sovinjon i merlota. Ima boju crvene trešnje sa blagim nijansama rubina. Na mirisu ovog vina izražene su eksplozivne note voća, trešnje, smokve, engleskog duvana i mentola.

Preporučuje se konzumiranje uz kvalitetna crvena mesa i srednje zrele sireve. Vino koje sa svojim punim i intezivnimm ukusom i voćkastom aromom predstavlja proslavu za sva Vaša čula.

10 najboljih vina na svetu
10 najboljih vina na svetu – Vega Sicilia

Penfolds Grange Hermitage 1951.

Kada je reč o vinskoj medalji za kvalitet, ovaj australijski brand je defintivno bez premca. Mnogi kažu da je to najpoznatije i najcenjenije vino sa tih prostora, a neki ga nazivaju i simbolom Australije.

Vinarija u kojoj nastaju ova vina, osnovana je davne 1844. godine od strane engleskog lekara Kristofera Ravsona. On je svojim pacijentima isticao i lekovita svojstva ovog napitka.

Boca iz 1951. prodata je za čak 50 000 australijskih dolara, a kako i ne bi kada ovo crno vino dominira tajanstvenim ukusom i neverovatnom snagom.

10 najboljih vina na svetu
10 najboljih vina na svetu – Penfolds Grange Hermitage 1951.

Champagne Brut Oenothèque 1996, Dom Pérignon

I naravno na kraju čuveni Dom Perignon. Nastao je dvadesetih godina, kao prvi luxury cuvee kategorija u sklopu tržišta šampanjaca. Champagne Brut Oenothèque 1996, je linija starih berbi koje su dugo odležavale na talogu. Promovisana je tek pre desetak godina.

U svetu proizvođača šampanjskih vina Dom Perignon je veoma šik piće ili kako kažu piće umetnika i kao što dobri poznavaoci tvrde služi se veoma često i u svim prilikama.

10 najboljih vina na svetu
10 najboljih vina na svetu – Champagne Brut Oenothèque 1996, Dom Pérignon

Vino je posle vode najzdravije piće, s toga poznavaoci vina (oni sa dubljim džepom) piju kvalitetnija vina. Ono što je potrebno znati jeste da nisu sve poznate/izreklamirane vinarije i najbolje, kod nas ima sve više malih podruma koji prave vrhunska vina. Preporuka su vina od autohtonih sorta gražđa koje se uzgajaju u Srbiji u zapadno-moravskim, topličkim, kosovsko-metohijskim i drugim vinogorjima. Iz Vojvodine bi izdvojili banatska, palićka, a naročito fruškogorska vinogorja.

Na kraju, na vama je samo da odaberete pravo i prepustite se čarima ovog božanskog napitka.

Pre nego što se zaljubite u neko vino, preporuka je da obezbedite sebi najpovoljnije životno osiguranje koje će brinuti o Vama na svakom koraku!

More on this topic

Comments

Advertismentspot_img

Popular stories