ŠUMADIJSKI ČAJ – Srpski naziv za kuvanu rakiju

ŠUMADIJSKI ČAJ – Naši stari kažu da nema bolesti koje Šumadijski čaj ne može da izleči i nezaobilazan je u svim domovima kada se temperature spuste ispod nule.

Poznat je kao lek protiv gripa (naravno, ne u kombinaciji sa lekovima), lek za bolju cirkulaciju, početne stadijume groznice i grebanja u grlu, ali i kao antistres doza koja diže raspoloženje i opušta. Čak su i istraživanja potvrdila ove tvrdnje da rakija sadrži lekovita svojstva, još ukoliko se sprema sa medom, učinak je još bolji.

Umereno konzumiranje kuvane rakije sniziće nivo lošeg, a poboljšati nivo dobrog holesterola u vašem organizmu. Takođe ovo piće pozitivno utiče na kardiovaskularne organe. Samim tim ljudi koji je povremeno konzumiraju ređe oboljevaju od srčanih slabosti, šloga ili povišenog krvnog pritiska. Prehlada nema nikakvih šansi u borbi sa kuvanom rakijom, jer je veoma efikasna u tome. Isto tako dobra je i ubrzavanju razlaganja trombova u organizmu, kao i usporavanju stvaranja istih.

Bitna stavka za buduće mame koje su u dilemi jeste činjenica da je i u trudnoći zdravo popiti po jednu čašicu lekovite kuvane rakije. Jedan čaša ovog pića, ne može naškoditi ni mami, a ni bebi samo će okrepiti i poboljšati organizam same trudnice.

Šumadijski čaj

ŠUMADIJSKI ČAJ – RECEPT

Potrebno:

4 supene kašike šećera, 250 ml meke rakije (10 do 12 gradi), 100 ml vode i kašika meda

Priprema:

U metalnu džezvu ili neku drugu posudu koja vam je zgodna, stavimo prvo šećer kako bi se karamelizovao. Nakon što dobijemo od šećera šta smo želeli sklonimo džezvu sa vatre i odmah mu dodajemo vodu i rakiju.

Sve to vraćamo na vatru i pustimo da sve to fino provri, samim tim i da nam se sav šećer rastopi. Promešamo i naš šumadijski čaj je spreman za konzumiranje. Ukoliko mu dodate i kašičicu meda, užitak će biti potpun.

Napomena:

Ukoliko je rakija koju ste kuvali jača od 12 gradi, potrebno je da joj dodate malo više vode i da je na kraju malo flambirate kako bi izgoreo alkohol. Bidite pažljivi dok kuvate jer proces paljenja može da se desi i dok karamalizovan šećer prelivate sa jačom rakijom. Domaćice, vežite kosu dok ovu majstoriju izvodite.

Konzumiranje:

Poslužite toplo i u dobrom društvu. Najbolje ide uz meze, tako da pršuta,kulen i sir moraju biti na stolu. Još ako je tu i vruća pogača, najverovatnije ćete kuvati još dve,tri ture ovog LEKA.

Živeli!!!

Related Stories

Najnoviji članci

Alpbah – božanstveno tirolsko selo

Alpbah je savršeni primer božanstvenog tirolskog sela. Leti je mesto predivno za planinarenje, a...

Porodično letovanje – Priprema automobila i sve što treba...

Porodično letovanje zvuči divno, ali ako na njega putujete kolima, put do njega može...

Stavros – Vazdušna banja Grčke

Stavros još jedno u nizu popularnih grčkih letovališta i idealan je za one koji...

Ostrva Grčke koja će vas oduševiti svojom lepotom

Ostrva Grčke koja će vas oduševiti svojom lepotom - Stiže leto i misli većine...

Najpopularnije vinske ture u Crnoj Gori

Najpopularnije vinske ture u Crnoj Gori - Sa prepoznatljivim sortama grožđa, sve više kvalitetnih...

Na šta obratiti pažnju kada tražite smeštaj sa decom

Putovanja sa decom su često zahtevna, jer destinaciju, smeštaj i aktivnosti treba da prilagodite...

Popularne kategorije