Pizza i sve njene priče

600
Pizza

Pizza nije brza hrana novog doba. Istorija pizze počinje mnogo ranije. Još jedna činjenica je da pizza nije nastala u Italiji, kako većina ljudi verovatno misli. Ovu širom sveta popularnu i omiljenu “pitu” izmislili su Grci ili Fenićani u vreme kada su usavršili tajne mešanja brašna sa vodom.

Pizza

Prvobitna pizza bila je u stvari hleb ili pogača koja se pekla ispod užarenog kamena a premazivali su je uljem sa dodatkom biljnih začina. Jedna od najstarijih knjiga sa receptima napisana u prvom veku pre nove ere imala je i recept za okrugli pljosnati hleb posut piletinom, pinjolima, sirom, začinima, biberom i uljem.

Prava pizza

Zanimljivo je da je sve do 1830. godine pizza bila prodavana na otvornim prostorima umotana u papir. A ne kao sada u zatvorenim prostorima picerija, pekara, restorana. Međutim taj način prodaje na otvorenom i danas je popularan u Italiji te je na taj način zadržana stara tradicija. Antica Pizzeria Port’Alba u Napulju je izuzetno cenjena picerija. Poznato je da je to najstarija picerija na svetu te prva koja picu nije prodavala na ulici nego u zatvorenom prostoru.

Pizza

Vlasnik picerije “Da Michele” u gradu Via C. Sersale, osnovane 1870. godine, kaže da po njemu postoje samo dve istinski prave pice, a to su Marinara i Margherita. Ove dve kako kažu čiste pice, preferiraju mnogi Italijani i danas. Marinara je najstarija pica i ima preliv od paradajza, origana, belog luka i maslinovog ulja. Naziv “Marinara” je dobila po imenu La Marinara. To je tradicionalno jelo načinjeno u “La Marinara”, gde priča kaže da je supruga jednog pomorca pravila takvu picu za njenog supruga kada se vraćao iz ribolova u zalivu Napulja.

Pizza

Današnja pizza

Pizza kakvu danas poznajemo i volimo prvi put se pojavila 1889. godine. Tada je pekar Rafael Espozito iz Napulja u čast dolaska kraljice Margarite od Savoja u njihov gradić napravio prvu pizzu sa bojama italijanske zastave: zeleni bosiljak, beli mocarela sir i crveni paradajz. Nazvao je pizzu Margarita, koja se i danas poslužuje sa zanemarljivim izmenama. Tako je pizza postala i ostala osnovni deo italijanske ishrane. Ubrzo su širom zemlje počele nastajati razne varijacije ovog specijaliteta. Pa se recimo u Bologni počelo dodavati meso u preliv, Napolitanska pizza postala je poznata po dodatku izmrvljenog belog luka, a danas predstavlja jedno od omiljenih “brzih jela” širom sveta.

Pizza

Pizza je čak dobila i svoj dan u godini, tako da se 9. februara širom sveta proslavlja Međunarodni dan pizze!

Tajna dobre pizze

Tajna pizze koju naručite u piceriji je peć koja drži temperaturu do 400 stepeni Celzijevih što je nemoguće postići kod kuće. Osim toga, druga tajna je u testu, sve ostalo su samo nijanse. Postoje dva osnovna recepta. Izvorna napolitanska sa debelom ivicom čije testo zahteva da “odmori”  i rimska tanka, sa hrskavom i tankom koricom. Na pravu picu nikako ne ide kečap, koji je sladak, već dobro začinjen paradajz pelat. Ostali dodaci su izbor vas i vaše mašte.

Napuljska pizza

Udruženje proizvođača pica “Associazione Verace pizza Napoletana”, osnovana je 1984. godine. Ova asocijacija je postavila vrlo specifična pravila koja se moraju poštovati prilikom pravljenja autentičnih napuljskih pica. To uključuje da pica mora biti pečena u pećima na drva (krušnoj peći) sa kupolom. Testo se mora ručno umesiti bez korišćenja oklagije, a pica ne sme prelaziti 35 centimetara u promeru. U sredini pice ona ne sme biti deblja od 1/3 centimetra. Ovo udruženje takođe odlučuje koje picerije u svetu mogu imati dozvolu za pravljenje napuljske tradicionalne pice i širenje i promovisanje tradicije pravljenja ovih pica uz odobrene metode.
Postoje mnoge poznate picerije u Napulju gde se ove tradicionalne pice mogu pronaći: Da Michele, Port’Alba, Brandi, Di Matteo, Sorbillo, Trianon i Umberto. Većina ovih picerija su osnovane 1916. godine i skoro sve se nalaze u starom istorijskom jezgru Napulja. Ove picerije idu i dalje od navedenih pravila. Pa tako “San Marzano” picerija, paradajz uzgaja isključivo na padinama Vezuva, a maslinovo ulje i preliv od paradajza na picu stavljaju isključivo u pravcu smera kazaljke na satu.
Sva testa od kojih se prave pizze u Napulju su meka i podatna. Dok su u Rimu testa tanka, a ispečeno testo pice hrskavo. Drugi popularan oblik pice u Italiji je “Pizza al taglio”, pica koja se peče u pravougaonim tepsijama. Zanimljivo je da se dodavanjem raznih preliva, ova pica prodaje po težini.