Odense, Danska

Related Articles

Odense je rodni grad Hansa Kristijana Andersena i ujedno treći najveći grad u Danskoj. Stanovnici Odensea posebno su ponosni na činjenicu da je u njihovom gradu 1805. godine rođen Hans Kristijan Andersen. Ne samo da je rodna kuća čuvenog danskog književnika i pesnika očuvana za buduće generacije, već je u njegovu čast podignut i muzej.

U novom kulturnom centru Firtejetu, što u prevodu znači kresivo (naslov čuvene Andersenove bajke), oživljavaju priče iz mašte slavnog bajkopisca. Svake godine u julu ili avgustu u selu Funen, muzeju na otvorenom, održava se festival u Andersenovu čast. Još jedan lokalni momak, kompozitor Karl Nilsen, zasluženo je dobio svoj muzej.

Odense

Ulicama grada Odense

Veći deo stare gradske jezgre očuvan je i uređen u tradicionalnom stilu sa karakterističnim niskim kućama, popločanim ulicama u kojima nema previše modernih dućana. Uglanvom su tu prilično skupe suvenirnice, draguljarnice i restorani koji odaju počast svom najpoznatijem građaninu. Tu se ljubomorno čuva tradicija, pa je ponuda uglavnom vezana uz tradicionalnu dansku kuhinju. U ostalim delovima grada mogu se pronaći restorani sa ostalim kuhinjama.

Andersen bi i danas bez muke prepoznao većinu zgrada, uključujući i otmene kuće s drvenom konstrukcijom i, naravno, katedralu sv. Knuta iz XIII veka, napravljenu od cigala na već postojećem temelju.

To je jedna od najlepših gotskih građevina u Danskoj. Naziv nije dobila po kralju Knutu koji je želeo da ukroti talase već po onom koji je kao veliki vernih pogubljen na tom mestu 1806. godine. Pored crkve sv. Hansa treba pomenuti i Gradsku skupštinu iz XIX veka koja nastavlja tradiciju monumentalne arhitekture.

Odense

Odense danas

Grad Odense, koji se nalazi na ostrvu Fin u blizini istoimenog fjorda, povezan je s morem dubokim kanalom. Pristup gradu znatno je olakšan krajem devedesetih godina XX veka podizanjem mosta Veliki Belt. To je drugi po veličini viseći most na svetu, koji povezuje Fin sa još jednim značajnim danskim ostrvom – Sjelandom.

Nekadašnji centar brodogradnje, Odense ulaže napore da se prilagodi savremenom dobu u kom tradicionalne industrijske grane ne mogu da podmire potrebe stanovništva. O tome najbolje svedoči transformacija industrijske luke u predeo za odmor i uživanje. Industrijske grane ipak su uspele da se održe, samo što su sada usmerene na uslužne delatnosti, kao što je turizam.

Stoga i nečudi što je kulturno nasleđe Odensea stavljeno u prvi plan i što se ulažu veliki napori da se oživi centar grada sa živopisnim ulicama za šetnju i kupovinu, obiljem restorana i barova i neprekidnom vrevom za koju su zaslužni brojni studenti koji tu žive.

Odense

Odense – Gastronomija

Stvar je ukusa, no nama se tradicionalna danska kuhinja jako svidela. Uglavnom riba (haringe, losos i sl.) u marinadama jakih ukusa, razne vrste crnih hlebića pa sve to obilato zaliveno raznim umacima koji su slični majonezu ili tartaru uz dodatke sirćeta, šećera, soli i nekih začinskih biljaka. Osim ribe jedu i mnogo crvenog mesa te povrća koje je uglavnom samo naseckano i jede se bez ikakvih dodataka.

Božićna trpeza

Tradicionalna božićna večera uključuje i pečenu svinjetinu i/ili pečenu patku. Takođe i  karamelizirani krompir, crveni kupus i puno „braon umaka“ – a radi se o umaku na bazi mesa.

Nikako se ne sme zaboraviti „gløgg“, kuvano vino koje se ispija tokom adventa, na ulici, u kafićima ili tokom poseta prijateljima ili obitelji. U crno vino se dodaje cimet, klinčić, kardamom, šećer i narandža, a u jače verzije i rakija akvavit. Danci će uz „gløgg“ obično poslužiti kolačiće i marmeladu od jagoda.

Stolovi su puni delicija, no kako se ljudi zabavljaju za tim stolovima punim dobre hrane i finih pića? Nije bilo teško primetiti da se vole zabaviti, upoznavati nove ljude, smejati se i šaliti, i što jest – jest, mogu podneti velike količine alkohola i pojesti ogromne količine hrane. I opet, nigde ni traga hladnoći, rezerviranosti i povučenosti, što je obično glavna predrasuda.

Tradicionalni božićni desert je „risalamande“, puding koji podseća na sutlijaš, uz dodatak celog badema koji je skriven u tom pudingu te s prelivom od višnje. Ko jedući pronađe badem, ima pravo na mali dodatni poklon.

Osim toga, pripremaju se kolačići sa cimetom i prhki keksi od maslaca u raznim „božićnim“ oblicima. I slatkiši su puni različitih začina – u danskoj kuhinji nikada nije dosadno.

Odense – Noćni život

Što se tiče noćnog života u Odenseu, postoji nekoliko barova i pubova koji su popularni, no uređenje i atmosfera u njima je kao u svakom drugom disko klubu u Europi, tako da ne treba očekivati neko čudo. No cene su često i trostruko više nego one na koje smo navikli. Inače, cene pića i hrane u kafićima i restoranima su za naše pojmove „paprene“. No isplati se.

Kada posetiti?

Ukoliko niste ljubitelj hladnih, kratkih dana i dugih, mračnih noći, Odense je najbolje posetiti od maja do septembra.

Nemojte propustiti

  • Trke konja, hrtova i kasačke trke na jedinoj trkačkoj stazi u Danskoj, poznatoj kao Vedelebsban Fins, s dečijim igralištem za najmlađe.
  • Selo Funen – muzej na otvorenom, u kom rekonstruisane stare ruralne kuće oslikavaju seoski život iz pedesetih godina XIX veka.
  • Akvarijum Okeanijum u zoološkom vrtu pored reke koji nudi nezaboravno putovanje kroz floru i faunu Južne Amerike, uključujući i podvodna odeljenja.
  • U Muzeju danske železnice izloženi su starinski vozovi i skele koji su se koristili pre 150 godina, kao i mini železnica, primerak železnice i igraonica za decu.
  • Mala replika tornja Odin iz Odinsparkena, koji je izgrađen 1935. godine kao konkurencija Ajfelovoj kuli i dignut u vazduh 1944. godine

Da li ste znali?

U Katedrali sv. Knuta izložene su kosti kralja Knuta i njegovog brata imenjaka.

More on this topic

Comments

Advertismentspot_img

Popular stories