Krf – Šta to ima, a sviđa se svima? – Marija Zeljković

4726
Krf

Krf, ostrvo smešteno na korak od mesta gde je pao poljubac Albanije i Grčke. Najsevernije od grčkih ostrva u Jonskom moru. Kao riznica kulturnih vrednosti, čarobnih prirodnih predela i nesvakidašnje istorije, ovaj dragulj se može posećivati mnogo puta, a da i dalje radoznalim očima ne otkrije sve svoje tajne i lepote kojima pleni.

Krf

Kroz ovaj vodič pokušaću da dočaram sve ono najvažnije što vam može koristiti ukoliko se odlučite da svoj odmor provedete na ostrvu Krf. Za dodatne informacije poput preporuka za smeštaj, jelo, transport, cene, obilaske ili šta god vas bude zanimalo, osećajte se slobodno da me pitate u komentarima, na društvenim mrežama ili putem mejla.

Putevima Krfa

Polazna tačka u mojoj avanturi Krfom bilo je mesto Agios Georgios (Argirades) tj. Agios Georgios Južni, koje se nalazi na jugozapadnoj strani ostrva. Nemojte ga mešati sa Agiosom Georgiosom na severozapadu, niti Agiosom Gordiosom na zapadu. To su tri različita mesta. Očigledno je Agios Georgios (Sveti Đorđe) bio na Krfu mnogo cenjen baja, kad je pola ostrva nazvano po njemu 😊

Krf

Elem, ukoliko do ovog mesta dolazite avionom, put će vam veoma brzo proći. Nakon nekih sat vremena leta, stižete na aerodrom nadomak glavnog grada ostrva i izvršavate transfer od oko sat do sat i po (u zavisnosti da li se vozite autobusom ili kolima) do mesta Agios Georgios na jugozapadu. Međutim, ukoliko iz Beograda krenete busem, klackaćete se otprilike 18 sati, pa sat vremena trajektom do luke Lefkimi, pa još nekih pola sata na točkovima do Agiosa. Stoga sami procenite koja vam varijanta više odgovara – 2 ili 20 sati. Razlika je zanemarljiva – jedna nula gore dole 😀

Krf – Odmor, žurke ili obilasci?

Na Krfu ima za svakoga po nešto.

  • AGIOS GEORGIOS JUŽNI – za odmor u pravom smislu te reči na rajskim plažama
  • KAVOS – za pijančenje, noćni provod, veze bez obaveza
  • IPSOS, DASIJA I GUVIJA – dobra polazišta za obilazak celog ostrva, adekvatno saobraćajno povezana
  • PALEOKASTRICA – za užitak u čarima prirode i stapanje s grčkim temperamentom u tradicionalnim selima
  • MORAITIKA, MESONGI, BENITSES, RODA, ACHARAVI – mesta za miran, porodični odmor

Agios Georgios Južni – mesto za porodice i parove

Idealno mesto za porodice i za parove koji se nisu nameračili na ludi noćni provod. Makar ne u klubovima 😀

To je malo, tiho mesto, koje se prostire dosta u dužinu, i ima sve neophodne sadržaje za miran i prijatan odmor. Ovde se godinama nije desio ni jedan incident niti krađa, tako da je prilično bezbedno. Snabdeveno je velikim brojem prehrambenih i drugih proizvoda u 3, 4 marketa.

Krf

Poseduje veliki broj restorana, taverni i kafića prijatnog ambijenta. U njima se od večernjeg programa može naleteti na DJ-a u koktel baru Almyra na samoj plaži, zatim na grčke večeri u brojnim restoranima (npr. Balcony i Makis), preko svirki pop muzike u baru Mad Mike, i Grka obučenog u Elvisa Prislija u restoranu Stamatis, koji na svom plesnom podijumu uz koreografije uživo izvodi Elvisove hitove i zabavlja publiku.

Gastronomija i ugostiteljstvo

Velika prednost i čar ugostiteljskih objekata u ovom mestu je ta što su izgrađeni bukvalno iznad mora. Kada sednete u 90% restorana pogled vam puca na plavetnilo i spajanje vode i neba na horizontu. Ni jedna ulica, ni jedna vila, apsolutno ništa ne može da se ispreči ispred vaših očiju i talasa i potpunog užitka u povetarcu dok ručate. Jenom rečju savršeno je.

Krf

Ukoliko se hranite po restoranima, zaista ćete imati veliki izbor svežih jela za pristojne količine novca. S obzirom na to da sam veliki hedonista kada je reč o hrani i da volim dobro da pojedem (ništa neuobičajeno za nas Srbe), kao iskrenu preporuku istakla bih restoran Oceano. Tu ćete uz savršen pogled na more biti usluženi veoma ukusnom hranom serviranom u velikim porcijama. Ljubitelji čiz kejka, ne propustite da ga probate baš na ovom mestu! Njamiii, kremasto! 😊

Girosmanija

Elem, u koji god restoran da sednete vrlo je izvesno da ćete naći ono nešto što će vas kupiti. Ostavljam vama da na licu mesta imate priliku da izaberete onaj koji će vas najviše šarmirati. Ono što naši turisti mogu doživeti kao nedostatak ovog mestašca jeste to što je većina stvari prilagođena englezima, rusima i uopšte severnjacima, s obzirom na to da oni čine najveći procenat turista.

Krf

Stoga ćete imati problem da nađete giros na svakom ćošku, ali će vas English breakfast i burgeri napadati sa svih strana. 😊 Za nekoga to i  nije loše, ali sam ja lično više naklonjena lokalnim ukusima zemlje u kojoj boravim. Za girosmanijake preporuka je taverna Kafesas gde je giros jedino normalne veličine u celom Agiosu i stvarno je ukusan. Ova taverna se nalazi na dve lokacije u mestu, a ponekad organizuju i grčko veče. Još neki od restorana sa prijatnim ambijentom i hranom su Malibu, Seagulls, Panorama, picerija Alex, Mirsinie’s Garden. U Parto Fato roštiljnici ne preporučujem da jedete, s obzirom na to da će rado pokušati da vas prevare.

Plaže

Ako ste ljubitelji rajskih plaža i volite maksimalno da se brčkate, zapamtite da je Agios Georgios Argirades mesto s možda i najlepšom plažom na celom Krfu. Veoma je široka, i prostire se kilometrima u dužinu. Na pojedinim mestima nosi različit naziv, ali su joj svojstva gotovo ista – sitan, presitan zlatni pesak, s postepenim ulaskom u vodu, toplu, čistu, kristalnu.

Krf

U južnijem delu mesta plaža je nazvana Marathias i mestimično je uža. Na severnom delu prostire se Issos plaža koja se završava poznatom prirodnom atrakcijom – velikim peščanim dinama prožetim brojnim busenima zelenila, preko kojih se pruža čaroban pogled na jezero Korisson, inače zaštićeno prirodno područje i stanište brojnih ptica. Kada se penjete na ove dine, zaista imate osećaj kao da ste u pustinji, s obzirom na to da vam pesak sve vreme prži stopala. Ali, vredi upustiti se u ovu avanturu, jer se s dina pruža divan pogled na okolinu i mogu se napraviti super fotke.

Krf

Na plaži imate mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana. A možete i bilo gde staviti sopstveni peškir i pronaći delove na kojima ćete se osećati kao da ste potpuno sami, s obzirom na to da u pojedinim delovima plaže gužve uopšte nema. Prednost ovog mesta ogleda se i u njegovoj okrenutosti ka otvorenom moru. Sunce zalazi tek oko 20:30h uz zalaske koje se u svim toplim bojama razlivaju po nebu. Takođe je vrlo čest vetar, pogotovo u popodnevnim časovima, te može podići i nešto više talase, ali ne tolike da vam onemoguće kupanje. Ja sam uživala u borbi sa istima. 😊

Selo Argirades

U zaleđu se nalazi seoce Argirades koje je ključno za život meštana Agiosa, od koga je udaljeno oko 5km. Jedino tu postoji mesara, pekara, i neke druge uslužne radnje, te ga tokom godine naseljava najveći broj Grka koji se leti spuste do mora. Selo je veoma autentično, sa starim kućama, uskim krivudavim ulicama i crkvom na uzvišenju. Ništa nije modernizovano, preuređeno, te vam može biti zanimljivo za šetnju i za uvid u neku drugu stranu Grčke koja ne vrvi od turističkih sadržaja.

Krf

Kavos – pijano leto

Po mom mišljenju ovo je pravi izbor za vas jedino ako vam je poenta da celo letovanje provedete pijani. To je mesto u kome su bazeni krcati, dok na plažama povraćaju mortus Englezi. Sa jedne strane, gomila omladine je na svakom ćošku, što je pozitivno. Ali svi odvaljeni od života dan i noć tumaraju po ulicama.

Krf

Posle letovanja na Kavosu, plaža na Adi Ciganliji bi vam bila mega premija. Olakšavajuća okolnost je da imate kola. Pa da možete, kada izludite od gruvanja 10 različitih vrsta muzike, da obilazite ostatak ostrva koje je fenomenalno. Ipak, ni u ovom slučaju moja preporuka za odsedanje ne bi bila Kavos. Jer njegova pozicija na ostrvu nije baš najbolja, s obzirom na to da su sve znamenitosti vredne obilaska dosta udaljene od ovog letovališta.

Ipsos, Dasija i Guvija – raskrsnica turizma na Krfu

Krf

Ovo su masovno posećena letovališta na Krfu u kojima turizam ima dužu tradiciju i koja su solidno opremljena za zadovoljenje prohteva onih koji u njima odsednu. Ova tri mesta imaju najpogodniju lokaciju za obilazak znamenitosti Krfa. Dobro su saobraćajno povezana, kroz njih se odvija redovan autobuski prevoz na brojnim linijama i najbliža su glavnom gradu ostrva, čijih se lepota nemoguće nagledati. Ali o njemu ću pisati u drugom tekstu.

Krf

U ova 3 mesta postoji veliki izbor smeštajno-ugostiteljskih objekata i široka ponuda gastronomskih specijaliteta. U blizini se nalazi i dosta velikih marketa u kojima možete pazariti po jeftinijim cenama. Međutim, plaža u Guviji po mom mišljenju nema ama baš nikakav šarm. Dok je ona u Dasiji nešto bolja. Ali ako mene pitate, ništa posebno i ništa što se mora videti. Najživlje mesto je Ipsos u kome su jedan do drugog načičkani klubovi i kafići. To može odgovarati onima koji su se nameračili na provod.

Krf

Moraitika i Mesongi – porodične oaze

MORAITIKA i MESONGI – mala mesta na istočnoj obali, s plažom u čijem je zaleđu drveće i nekolicina barova. Kroz Moraitiku prolazi glavna magistrala koja vodi ka gradu Krfu. Mesongi je malo izmešteno s tog pravca, te je nešto mirnije i nema ludog noćnog provoda. Na raspolaganju su plaže sa sadržajima i zanimacijama za decu. A sva zbivanja su duž glavne ulice gde su smeštene taverne i prodavnice suvenira.

Krf

Benitses, Roda i Acharavi

Slično Moraitici i Mesongiju je i nešto severnije mesto BENITSES, kao i mesta RODA i ACHARAVI koja su na samom severu ostrva i takođe predstavljaju sinonim za porodični odmor.

Krf

Paleokastrica – dragulj ostrva

PALEOKASTRICA –  dragulj ostrva u bezbroj nijansi zelene i plave boje ušuškao se na zapadnoj obali čineći pravu malu prirodno-kulturnu celinu koja vredi hiljadu pogleda i prepešačenih koraka.

Krf

Nad 7 uvala koje se međusobno takmiče po neprevaziđenoj lepoti, gorostasno se uzdiže najstariji manastir ostrva koji datira iz 13. veka, a posvećen je Bogorodici. To je prvi manastir s tri zvonika, što je najčešći motiv na razglednicama s Krfa. Unutar njega postoje jedinstvene ikone i brojne relikvije.

Krf

O manastiru se prepričavaju i 2 legende koje ćete saznati na licu mesta u predivnom ambijentu ovog kompleksa. Uživaćete u tom istraživanju 😊 Manastir ima dva nivoa i predivno dvorište, kao i prostoriju u kojoj se prodaje maslinovo ulje i proizvodi od kumkvata napravljeni od ruke monaha. Ovo voće jedino uspeva na Krfu i u Kini. Od njega prave slatko, likere i prodaju ih po celom ostrvu. U okviru manastira obavezno posetite i prostoriju sa muzejskom postavkom relikvija i vizantijskih figurina.

Krf

Osvežite se…

Ako vam zatreba osveženje, moja preporuka je da se uputite ka dva beskrajno šarmantna i nesvakidašnja mesta.

  • La Grotta bar – kafić u kakvom sigurno niste nikad bili! Smešten je unutar zaliva, takoreći u steni. Okružen je samo kamenom, travkama i beskrajnim odsjajem mora. Možda naiđete na avanturiste koji skaču sa stena. A tu su i brodići koji vas mogu prevesti do okolnih napuštenih plaža ili vas uvesti u brojne pećine da istražite nešto drugačiju stranu ovog plavog sveta.

Krf

  • Golden Fox restoran – nalazi se na vrh brda u selu Lakones i pruža užitak za sva čula. Dok klopate nešto ukusno i brčkate se u bazenu, imaćete pred sobom pogled vredan milion dolara. Cela Paleokastrica ponosno se diči svojim zalivima i šumama tik ispred vaših očiju i objektiva. U trenutku zaboravite na sve i prepustite se raju i uživanju u privilegiji da iskusite ovako čaroban trenutak.

Krf

Sela vidikovci

U zaleđu Paleokastrice među brdima što se zelene, nalaze se dva seoca: Lakones i Makrades. To su istovremeno sjajni vidikovci, s kojih se može diviti celoj Paleokastrici i svim njenim čarima. U prvom selu nalazi se gore navedeni restoran Golden Fox. Selo Makrades je poznato po baba Sofijinoj radnji. Tu semogu kupiti brojni začini, sapuni domaće proizvodnje, maslinovo ulje, i mnoge gastronomske đakonije, kao i čuveni džem od maslina. Još je lepše što sve što želite možete prvo probati, a zatim se odlučiti za kupovinu. I ukus, i miris, i odmor i avantura! Krf nudi sve.

Krf

U blizini je i važno strateško uporište iz 13. veka – utvrđenje Angelokastro, koje se na visini od 305m uzdiže nad huknjavom jonskih talasa. Ovo utvrđenje nikada nije osvojeno od strane neprijateljskih sila. A imalo je odlučujuču ulogu u odbrani Krfa od napada pirata i osmanske opsade.Krf 

Sidari

Na severnoj obali ostrva nalazi se mesto Sidari koje je poznato po ljubavnom kanalu. Kanal je nastao između stena i klifova formiranih usled erozije. Pejzaž u okolini krase nijanse žute i crvenkaste boje.

Krf

Tu se nalaze i podvodne pećine, zbog čega je ovo mesto zanimljivo za ljubitelje ronjenja. Kako nalaže davnašnja legenda, parovi koji plivaju kroz ovu atrakciju ostaće zauvek zajedno. Postoje tri plaže sa odgovarajućim sadržajima i sve su peščane. Sidari je dosta posećen i hvaljen, ali po mom mišljenju, njegova privlačnost je prenaglašena. Odmah da vam kažem, postoji mnoštvo lepših i zanimljivijih stvari na ovom ostrvu.

Krf

Kako sve to posetiti?

Imate nekoliko solucija za obilaske ovog nestvarnog ostrva i njegove okoline:

AUTOMOBILOM

Bilo svojim, bilo rentiranim. Na ovaj način ste najfleksibilniji i možete s najmanje utrošenog vremena obići veliki deo atrakcija Krfa. Postarajte se samo da rentirano vozilo poseduje ful osiguranje. Na taj način izbegnite plaćanje velike sume novca ukoliko se automobilu nešto desi.

Krf

AUTOBUSOM

Zahvaljujući dobroj saobraćajnoj povezanosti naselja na Krfu i ovaj način obilaska može biti adekvatan. Pogotovo ako ste smešteni na istočnoj, severoistočnoj ili severnoj strani ostrva, jer su međuostrvske autobuske linije česte, a i u blizini ste glavnog grada.

Krf

Na Krfu saobraćaju GREEN BUSES, sa čijeg istoimenog sajta možete preuzeti tačan red vožnje i cenu karte. U glavnom gradu postoji i gradski prevoz CORFU CITY BUSES kojim se možete prevesti do nešto udaljenijih atrakcija ostrvske prestonice i voziti se po celom gradu. Ova opcija je dobra za avanturiste koji ne žele da budu ograničeni vremenski ili programima prilagođenim turističkim grupama. Ali i za one koji su spremni na to da možda neće sve proći u obilasku tako kako su zamislili ili da će morati da pretrče ceo grad da bi stigli u neki muzej pre zatvaranja, kao i na to da će prolaziti kroz bezbroj uličica sledeći mapu kako bi stigli do željenog dredišta. Ovo je moja omiljena varijanta jer nikad ne znam šta me čeka. A hvala Bogu uvek upadnem u neku papazjaniju koju posle sa osmehom prepričavam 😊

SKUTER/KVAD

Njihovo rentiranje je finansijski povoljnije u odnosu na automobile. Međutim obratite pažnju na uske, krivudave ulice, noćnu neosvetljenost, kaldrmisane puteve van glavne magistrale i ne baš preveliku obazrivost grčkih vozača. Budite pažljivi i dobro procenite da li je ova varijanta pravi izbor za vas.

Krf

IZLETI

Ako želite da krenete u obilazak ne misleći ni o kakvim stvarima tehničke i organizacijske prirode, ovo je izbor za vas. Prepustite svoj novac i vreme na raspolaganje organizatoru, a on će se pobrinuti za sve ostalo. Za izlete se možete prijaviti svom vodiču ukoliko ste na letovanje došli preko agencije. Takođe, na licu mesta u nekoj od lokalnih agencija koje neretko imaju sadržajniju, jeftiniju i ponudu s mogućnošću odabira termina koji vama odgovara.

Krf  – Neki od izleta koji se nude su:

Grad Krf i ostrvo Vido

Ovo podrazumeva vraćanje u vreme Prvog svetskog rata i evociranje srpskih podviga i žrtvi, kao i šetnju kroz najveći grad ostrva uz slobodno vreme za individualne aktivnosti.

Krf

Velika ostrvska tura 

Obilazak ostrva autobusom uz posetu najpoznatijih atrakcija, gde se najčešće misli na oblast Kanoni s pogledom na Mišje ostrvo i manastir Vlahernu. Obilazak palate i muzeja Ahilion, posetu Paleokastrici i selu Makrades.

Krf

Obilazak Albanije 

Krstarenje brodom duž razuđene obale Jonskog mora i upoznavanje istorije ove zemlje i njenih kulturnih dobara.

Krf

Paxos – Antipaxos 

Celodnevno krstarenje, pauze za skakanje s broda i kupanje. Ulazak brodom u pećine, obilazak najpoznatije plaže na ostrvu Antipaxos, gde je boja vode bukvalno poput one u bazenu. Slobodno vreme u gradiću Gajos na ostrvu Paxos.

Krf

Plava Laguna – Sivota  

Krstarenje uz obilazak pećina i skakanje sa broda radi plivanja u predivnim uvalama, nedostupnim s kopna, gde se pred vašim očima stapaju sve moguće nijanse zelene i plave boje dok uživate u ručku na brodu ili u žurci na palubi, zavisno od toga s kakvom ste grupom krenuli. 😊 U okviru ovog izleta posećuje se i preslatko mesto na kopnenom delu Grčke – Sivota, gde imate slobodno vreme za individualne aktivnosti.
Krf

Koji god vaš izbor da bude, nećete pogrešiti jer Krf pruža priliku za odmor od svakodnevice, prepuštanje prirodi, putovanje kroz istoriju, ludovanje do zore. Možete da se izgubite u peni talasa dok se razbijaju o obalu ili u uskim uličicama grada Krfa dok pokušavate da shvatite na mapi da li ste tuda već prošli pre deset minuta. Možete da zastanete dok se Sunce spušta iza gora, i da dah od divote zastane u vama. Gajite hedonizam u svakom treptaju, dok ispijate gutljaj vina i tabanima crtate po pesku. Budite svoji, živi u sadašnjem trenutku, i ređejte uspomene u kolekciju svoga srca, bar malo više nego na vaš Instagram profil. 😊

AUTOR:

Marija Zeljković beži od samodestrukcije i energetskih vampira, od gubljenja vremena i pravljenja izgovora, od loših navika i loših ljudi, statičnosti i strahova, od gorke kafe i praznih razgovora. Ona trči glavom bez obzira ka svetu koji je sama skrojila tapkanjem prstima po tastaturi, brišući sve granice realnog i živeći svoju nadrealnu stvarnost, u kojoj ako želiš da opstaneš moraš sve da zamisliš, pokreneš i ostvariš sam.

I dok se trudi da reč Limitless usadi drugima kao filozofiju života, Marija putuje i vuče kofere, puni foto albume, a nešto više srce, prenosi mudrosti koje su joj promenile život i daje sve svoje za osmeh tebe preko puta ekrana. Kad poželiš da zavrtiš svet na dlanu, i da sve ono nemoguće počneš da živiš, skoči u Limitless – ćošak bez granica, i budi turista na Marijinom putovanju kroz život, njegove lepote i bezbroj čuda svakodnevice.