Ukus Tajlanda

Related Articles

Ukus Tajlanda – Ono najlepše što se može doživeti na putovanjima, osim lepote samo kraja, jeste upoznavanje sa specijalitetima lokalne  kuhinje koja često može biti posve drugačija od one kojoj pripadamo… Tajlandska kuhinja je jedna od najegzotičnijih kuhinja na svetu.

Nakon italijenske kuhinje, ESCAPE magazin vas uvodi u tajne dalekog Tajlanda i specijalitete koji su raj za oči, a o ukusu ćemo kroz dalji tekst.

Ukus Tajlanda

Ukus Tajlanda

Tajlandska hrana je vrhunska atrakcija za posetioce Tajlanda i svetski je poznata. Uprkos reputaciji da je ljuta, zapravo se zasniva na ravnoteži različitih ukusa, uključujući ljuto, kiselo, slatko, slano i gorko. Ovo prevazilazi jednostavno kombinovanje ukusa u okviru jednog jela. Ide do toga da se objedini kontrast u ukusima između dva ili tri različita jela. To je jedan od razloga zašto Tajlanđani dele obroke i jedu u porodičnom stilu.

Ukus Tajlanda

Tajlanđani veliku pažnju pridaju hrani, a glavnim obrokom smatra se večera. Tokom dana jedu vrlo malo, tek toliko da nisu gladni, ali sebi zato u večernje sate priušte pravu gozbu. Neizostavan početak svake večere je predjelo. Bilo da je reč o prepečenom hlebu s belim lukom i ribom ili korpicama od testa i mesa. Nakon njega sledi supa koju zahvaljujući bogatstvu ukusa i mirisa mnogima bude dovoljna zamena za glavno jelo.

Tajland i začini

Jedan od karakterističnih aspekata tajlandske hrane je upotreba svežeg bilja i začina, kao i dodatak fermentisanog sosa od ribe skoro svakom jelu. Ovo je potencijalni problem za vegetarijance, ali je dovoljno da kažete “jay” da biste naglasili da ste vegetarijanac.

Ukus Tajlanda

Postoje regionalne varijacije u pogledu toga šta se obično smatra tajlandskom hranom. Do toga dolazi usled uticaja susednih zemalja, kao što su Kina, Laos, Burma i Malezija. Dok su neki tajlandski restorani specijalizovani za određena jela, većina ima bogat meni tajlandskih i zapadnih specijaliteta i priprema tajlandsku hranu iz čitavog kraljevstva.

I kod nas se danas već mogu naći začini, pirinač i druge namirnice tako tipične za Tajland.  A u svakoj mesari ili ribarnici sigurno ćete pronaći sve što vam je  potrebno za pripremanje ukusnog obroka. Uz malo truda i mašte i vaša kuća može odisati mirisima dalekog orijenta.

Tajland i pirinač

Pirinač je osnovna hrana za Tajlanđane i jede sa uz većinu obroka, od doručka do deserta. Štaviše, ako na tajlandskom jeziku kažete da ste gladni ili da želite da jedete, bukvalno ćete reći: “Želim da jedem pirinač.” Otuda ne treba da čudi što je Tajland najveći izvoznik pirinča na svetu. Ujedno na Tajlandu se gaji više vrsta pirinča, od kojih svaki ima svoju osobenost i ukus.

Ukus Tajlanda

Najcenjeniji je jasmine rice, pirinač slatkog mirisa i dugog zrna, koji potiče upravo sa Tajlanda. Pripremljen na pari, jasmine rice je najfiniji pirinač koji može pratiti većinu jela, uključujući tajlandski kari. Dok je jasmine rice najpoželjniji, takođe je i najskuplji. Shodno tome, većina restorana služi khao suoi, “lep pirinač”. Običnu belu sortu koja raste u izobilju i konzumira se sa svim vrstama jela.

Ukus Tajlanda – Supa, glavno jelo i desert

Uživati se može u egzotičnoj supi od piletine u kokosovom mleku, supi s račićima ili krem supi s jajima. Glavno jelo čini nezaobilazno meso, i to piletina ili svinjetina, a neretko su na meniju i plodovi mora, tek kratko proprženi u tiganju. Raznovrsne salate provlače se kroz celi obrok, ali se najviše  jedu one od papaje i grejpfruta. Svaki obrok zaokružuje se desertom koji je često toliko sladak da turistima nije jestiv, pa radije uživaju u obilnim voćnim salatama pripremljenim od voća karakterističnog za taj deo Azije.

Ukus Tajlanda

Posebni po svojoj životnoj filozofiji da: onaj ko ne jede očima, neće jesti niti zubima, Tajlanđani se prema hrani odnose s puno poštovanja i obožavanja. Kombinovanjem namirnica i začina kuvanje su pretvorili u vrhunsku umetnost koja ih smešta među najzanimljivije, najmaštovitije ali i najukusnije kuhinje sveta. No, da biste uživali u čarima tajlandske kuhinje ne morate otići čak na Daleki istok.

PROČITAJTE: ITALIJANSKA KUHINJA

Yin i Yang tajlandske kuhinje

U pripemi jela thai kuhinje teži se uspostavljanju harmonije između yin i yang namirnica, gde yang namirnice (čili, đumbir, galangal, limun-trava) iniciraju osećaj topline i ubrzavaju puls, dok blage yin hlade organizam. U woku se prvo priprema povrće, potom dodaje meso, a na kraju se ubacuje testo. Kratkom pripremom postiže se da namirnice ostanu sveže i hrskave, nikako raskuvane, čuvajući sokove i hranljive sastojke.

Prženje može biti brzo (quick fry), uz konstatno mešanje (stir fry) ili u dubokom ulju (deep fry). Takođe, često se kuva na pari, a jela sa grila imaju poseban ukus, gde fokus nije na mesu, kao u našim krajevima, već na voću i povrću, morskim plodovima, ribi i škampima. Uz sva jela služe se yamovi – salate s maštovitim sosovima.

Ukus Tajlanda – Tajlandska jela

Pad Thai je nacionalno jelo – pirinčani rezanci u voku s povrćem sečenim na žilijen, začinskim biljem, ribljim sosom, a mogu biti s piletinom, tofuom, škampima… Služi se s kriškom limete, a na Tajlandu uz njega obavezno dobijate i cvet banane.

Gaeng Phet je crveni kari sa sušenim crvenim čili papričicama.

Gaeng khiew-waan je slatki zeleni kari sa svežim zelenim papričicama, bambusom i travkama.

Kang Kiew Wan Kai je zeleni pileći kari.

Massaman kari je žuti kari koji se najčešće pravi s govedinom, a file lista je takođe primamjiva opcija u mirišljavom žutom kariju.

Satay ražnjići su grilovani komadići mesa (piletina ili svinjetina), koji se serviraju s prepoznatljivim sosom od kikirikija koji izvorno potiče iz Indonezije.

Tapioka puding s kokosovim mlekom i pireom od breskve i manga, jedna je od osvežavajućih poslastica.

Tapioka u granulama je skrobna namirnica. Koristi se u pripremi pudinga i drugih zakuski. Proizvodi se od sušenog korena tropske biljke manioke (Manihot esculenta). Njena najčešća upotreba je kod pravljenja pudinga i za to postoje brojni recepti. Zrnca imaju sposobnost bubrenja, pa se tako stvara želatinasta masa. Standardan način pripreme je dve kašike tapioka brašna se umuti u skoro 1l vod, ostavi da bubri 3 sata, a potom stavi na laganu vatru i meša dok ne postane bistra masa. Ta osnovna masa se kasnije aromatizuje. Može se kupiti u svim prodavnicama zdrave hrane.

More on this topic

Previous articleItalijanska kuhinja
Next articleSrebrno jezero

Comments

Advertismentspot_img

Popular stories