Raj za svinje – Bahami

8224
Raj za svinje

Raj za svinje – Na plažama Velikog koralnog grebena, na Bahamima, stanovnici su svinje. Postoji više verzija priča kako su one zapravo dospele na ovo ostrvo. Jedna od njih kaže da je grupa mornara iskrcala svinje kako bi se kasnije vratili po njih i iskoristili ih za svoju ishranu. Druga kaže da su one žrtve brodoloma koje su utočite pronašle baš na ovom mestu, a treća i najrealnija kaže da je to marketinški trik kako bi se privukli turisti.

Da je ovo zaista dobar potez dokazuje i broj posetioca koji hrle kako bi videli izuzetan prizor divljih svinja koje se prskaju i uživaju u prelepom tirkiznom moru.

Raj za svinje
Raj za svinje

Ove razmažene divlje svinje žive na nenaseljenom ostrvu Exuma na Bahamima, odmah pored ostrva gde letuju oni s najdubljim džepovima. I koriste sve benefite prelepih peskovitih plaža, kupaju se u jednoj od najlepših plaža na svetu.

Nesvakidašnji pogled na svinje koje plivaju u kristalno čistoj tirkiznoj vodi, brčkajući se u moru i ležeći na peskovitoj plaži hipnotisali su turiste i ostrvo je sada glavna atrakcija upravo zbog ovih svinja hedonista.

Inspiracija za knjigu

Jedan od turista Jeff Todd (36) zaljubio se u način kako ove svinje uživaju na plaži i napisao je knjigu o njima. Rekao je da vodiči i stanovnici na Bahamima veoma vode računa o svinjama i prema njima imaju zaista najbolje namere.

Jedna svinja po imenu Platon je postala je toliko slavna, pa je svoje mesto dobila u knjizi „Tajna ostrva svinja“. U ovoj knjizi nalaze se njegovi podvizi koje je uslikao fotograf i okeanski vodič, Džim Aberneti (52) s Floride.

Raj za svinje
Raj za svinje

Kako zbirka ovih fotografija pokazuje, svinje su se izuzetno dobro adaptirale na stil života na plaži, radosti koje donosi kupanje u morskoj vodi i izležavanje na pesku.

PROČITAJTE: BAHAMI – 77 NIJANSI PLAVE

Raj za svinje – Regulativa

Ova atrakcija je postala toliko popularna da je neophodno uvođenje strožije regulative, što je neobično za daleke egzotične destinacije poput Bahama.

Na ostrvu su postavljeni znakovi koji upozoravaju goste da je zabranjeno hraniti svinještetnim sajstojcima poput piva ili ruma. Pitate se zašto baš pivo i rum? Oko trećine svinjske populacije na ostrvu je uginulo ove godine. Prvobitno se sumnjalo da su turisti davali svinjama alkoholna pića i da su se otrovale od štetnih supstanci. Međutim, službenici vlade kasnije su objavili da su uginule zato što su pojele previše peska.

Raj za svinje
Raj za svinje

Tada je na ostrvu napravljena ograda kako bi svinje imale više hladovine da se sklone od Sunca, a postavljena su i korita iz kojih će se svinje hraniti, tako da hrana koju jedu nije uprljana peskom.

Ovo su verovatno najpopularnije svinje. Redovno se pojavljuju u televizijskim emisijama, reklamama, magazinima i novinama i bezbrojnim selfijima sa turistima. Sa željom da vide svinje u raju ostrvo su posetile i poznate ličnosti poput Belle Thorne i Donalda Trampa.

Ako biste kojim slučajem želili da zaplivate s njima, do ove udaljene plaže možete da dođete brodom sa glavnog ostrva „Great Exuma“.