Bahami – 77 nijansi plave

Related Articles

Bahami ili Bahamska ostrva jedna su od atraktivnijih destinacija, koja privlače bogatim i zabavnim noćnim životom, luksuznim hotelima, plažama kakve do sad niste videli.

Ono što Bahame čini jednom od atraktivnijih destinacija, za razliku od drugih karipskih ostrva, jeste uspešna ekonomija zemlje, stabilna politička situacija, privlačan šoping, bogat zabavni i noćni život, luksuzni hoteli, a iznad svega najlepše plaže koje možete da zamislite.

Popularnosti Bahama doprinosi i sve razvijenija bankarski sektor, ali i strateški odličan položaj njegovih luka, prvenstveno Nasau i Friport.

Samo jedan kratak boravak na ovim ostrvima biće vam dovoljan da shvatite zaštu su u vrhu liste želja većine svetskih putnika…

PROČITAJTE: RAJ ZA SVINJE – BAHAMI

Turisti iz svih krajeva sveta letuju na nekom 14 glavnih ostrva, a ako nađete načina možete obići i neko od neistraženih i usamljenih ostrva, i osetiti čari usamljenje peskovite plaže. Zapanjiće vas predivna plava boja mora, raznobojni peščani i koralni grebeni, skupine delfina i na stotine tropskih ribica. Česti posetioci mora su i ajkule.

Najbolje vreme za posetu i klima – Ostrva večnog juna

Klima Bahama varira između suptropske i tropske, gde pritom značajan uticaj ima Golfska struja, najviše zimi. Obrnuto, ovo se često pokazuje veoma opasno u leto i proleće, kada uragani prolaze blizu ili kroz ostrva. Dok na Bahamima nikada do sada nije zabeležen mraz, temperatura može da padne do 2-3ºC tokom Arktičkih otopljavanja koja utiču na obližnju Floridu.

Bahami

Bahami imaju oko 320 sunčanih dana godišnje i dnevne prosečne temperature u toku zime (od decembra do aprila) 21°C i savršenih 26°C tokom leta. Takozvana kišna sezona traje od kraja maja do novembra, a vlažnost severnih ostrva je relativno visoka tokom cele godine, s tendencijom opadanja od severozapada ka jugoistoku širom arhipelaga. Sezona uragana je od juna do novembra. Visoka sezona obično traje od sredine decembra do sredine aprila, kada su i cene hotela najviše.

Osnovni podaci:

Bahami

Naziv države: Commonwealth of The Bahamas (Federacija Bahama)
Površina: 13.939 km²
Stanovništvo: 319.031
Glavni grad: Nasau
Veći gradovi: Freeport, West End, Coopers Town
Glavni jezici: engleski
Pozivni broj: +1
Vremenska razlika: GMT-5
Etničke grupe: Na Bahamima živi više etničkih grupa. Afrobahamsko stanovništvo svoje korene vuče iz Zapadne Afrike. Danas je afrobahamsko stanovništvo dominantno na ostrvu i čini 85% ukupne populacije. U etničkom smislu ovdje živi 85% afrikanaca, 12% evropeida, 3% azijata i latinoamerikanaca.
Religija: Baptisti, anglikanci, rimokatolici, pentekostalci, Crkva Boga, metodisti
Novčana jedinica Bahamski dolar je zvanična valuta. 1 EUR = 1,33 BSD. Podjednako je prihvaćen američki dolar i vrednost je jednaka bahamskom dolaru 1 BSD = 1 USD.

Obavezno vidite

 • Gusarske muzeje u Nasauu i naoko beskrajne nizove prodavnica
 • Nacionalni park Inagva, mesto na kom se gnezde nebrojene hiljade ružičastih flamingosa
 • Harbor Ajland, gdje je pesak – a ne ptice – ružičast preko 120 km blaženo praznih plaža
 • Ket Ajland – mirno utočište tradicionalne bahamske kulture i najbolje mesto da čujete karakterističnu lokalnu muziku

Ne propustite da…

 • Vozite kajak između sićušnih ostrva (cays) oko Eksume i kampujete gde vam se prohte
 • Idete sa ostrva na ostrvo poštanskim brodom, tradicionalnom vezom između najudaljenijih krajeva zemlje
 • Odete na kupanje u zaliv Smol Houp, s misterioznim plavim rupama na obali i ronjenjem s ajkulama uz greben u laguni
 • Istražite olupine brodova (na svakom ostrvu postoji barem jedna)

Bahami

 • Ono što nikako ne smete propustiti ako posetite Bahame je poseta predivnom Aravak koralnom grebenu, uživanje u zalasku sunca nad Atlantikom, šetnju centrom Nasaua sa posetom muzeju pirata…
 • Posebno iskustvo ćete doživeti ako učestvujete ili makar prirsustvujete kao posmatrač u divljim paradama koje lokalno stanovništvo organizuje na Junkanu ostrvu.
 • Na kraju dana nikako ne propustite priliku da uživate u lokalnim specijalitetima poput uštipka sa školjkama, hamburgerima od lokalne grupar ribe ili krabe. Uz večeru se podrazumeva velika krigla lokalnog piva – kalik. Savršeni miks afričke, evropske i starosedelačke kulture i gastronomije deo je nezamenljivog šarma bahamskih ostrva.

Osetite duh zemlje

Pročitajte: Paradise Overdose (Predoziranje rajem) Beajana Entonija, o životu na visokoj nozi na Bahamima osamdesetih godina XX veka, punom narkotika i seksa

Poslušajte: Tonija Makija, alijas Eksuma, s Ket Ajlanda; među njegovim pesmama s klasičnom karipskom tematikom je i pesma The Obeah Man

Pogledajte: Džejmsa Bonda u filmovima Samo za tvoje oči, Špijun koji me je voleo i Nikad ne reci nikad, da biste videli prave Bahame

Jedite: školjke (izgnječene, samlevene i iskidane mekušce, koji se zatim mariniraju i griluju; možete ih probati i sirove u bahamskom specijalitetu seviče)

Bahami

Specijaliteti

Conch je na svakom meniju, od kremastih čorbi i uštipaka do variva i salata.
Rock lobster – tipično kuvan, mleven ili kao salata.
Land crabs – obično pečene ili kuvane.
Souse – supa koja se sastoji od luka,vode, limunovog soka, celera, bibera i mesa.
Guava duff – dezert od guave, služen sa Switcha sosom napravljenim od limuna, šećera i vode/ruma ili rashlađenim pivom.

Pijte: Kalik (lako slatko pivo); ili Goombay Smash, punč s rumom koji se opasno lako pije.

Jednom rečju

Hey man, what happ’nin’? (Hej, šta ima?)

Zanimljivost

Bahami

Mnogi stanovnici Bahama praktikuju obiju, ritualni oblik magije duboko ukorenjenom u afričkoj kulturi.

Nakon snimanja filma “Pirati sa Kariba” Džoni Dep odlučio je da kupi jedno od 370 Eksuma ostrva. Mađioničar Dejvid Koperfild i Nikolas Kejdž takođe se nalaze na listi vlasnika.

Činjenica koju stanovnici ostrva rado pominju je da je jedna od najjasnijih površina koja se videla iz svemira bilo more oko Bahama.

 

Poreklo imena i istorija

Veruje se da naziv Bahami potiče od reči baha mar, što znači plitko more, a što su bile prve reči Kolumba kada je video vodenu površinu ove države ispred sebe. Takođe, Bahamska ostrva nazivaju još i božanska niskabisera“, „ostrva iz mašte“, a Džordž Vašington ih je nazvao ostrva večnog juna, dok je tu boravio 1760. godine.

Ni Kristifor Kolumbo, koji je bio prvi „turista“ na Bahamima, nije mogao da odoli čarima ostrva. Naime, 12. oktobra 1492. njegov brod se usidrio na San Salvador, južno ostrvo Bahama, u potrazi za „novim svetom“. Ljudi koji su dočekali Kolumba i njegovu posadu bili su Arauak Indijanci, poznati po svom gostoprimstvu. Oni su naselili Bahame u 9. veku bežeći od agresivnih Kariba, plemena koje je nastanjivalo današnja karipska ostrva.

Bahami

Bahami su vekovima bili privlačno mesto na svetu: osvajači, trgovci, istraživači, gusari, zatvorenici, hodali su njegovim tlom. Prvi engleski doseljenici ovde su došli 1650. godine, ostrva postaju deo Britanskog carstva 1718., a 1964. dobijaju samostalnu vlast, dok 1973. godine postaju samostalna država. Na čelu države je kraljica Elizabeta II.

Nasau – Glavni grad Bahama

Bivši Charles Town, španci su spalili do temelja 1684., ali je kasnije obnovljen i preimenovan u Nasau 1695. u čast kralja William III. Tokom XVIII veka bio je popularno utočište mnogim gusarima, od kojih je najpoznatiji Crnobradi.
Bahami
Gusari su Nasau proglasili svojom republikom, na čijem je čelu bio naravno Crnobradi. Mnogi građani su zbog gusara napustili ostrvo. Kako bi uspostavili red na ostrvu, Britanci su poslali bivšeg gusara Rogers i imenovali ga za kraljevskog guvernera. Rogers je gusarima ponudio oproštaj od kralja George I, a svi oni koji to nisu prihvatili bili su proterani ili ubijeni. Britanska vlada je ipak sačuvala neke gusare koji su napadali španske i američke brodove.
Danas je Nasau glavni grad Bahama, smešten na ostrvu New Providence. Nudi mnoštvo doživljaja, od konstantne aktivnosti do mirnog odmora. Nasau je industrijski, trgovinski i komunikacijski centar i prezentuje poseban šarm koji čini eleganciju starog sveta, a istovremeno ima ultra moderne karakteristike.

Ovde ćete naći dobro očuvane kolonijalne zgrade, uzbudljive atrakcije, bescarinsku kupovinu, uzbudljive kopnene i sportove na vodi, netaknute plaže, divnu kuhinju i jedinstvene kulturne delatnosti. U Nasau živi 80% stanovništva Bahama.

Šoping u Nasauu

Desetine obojenih tezgi i užurbani trgovci zajedno sa velikim brojem turista ali i lokalnog stanovništva svakodnevno stvara gužvu na pijaci u Nasauu, gde možete naći svakojake sitnice. Možete im se pridružiti, ili ako ste više zainteresovani za neke sofisticiranije radnje, potrošite novac u nekoj od švajcarskih radnji u Bay street (raj za najskuplje svetske brendove).
Bahami
Uživajte u prirodnim potocima, šumama, debelim mangrovama, i pastelno obojenim koralima na neistraženom Androsu – trećem najdužem svetskom grebenu.

Neka od najlepših ostrva na Bahamima

Paradise Island (Rajsko ostrvo)

Na jednom kraju ostrva je svetionik koji obeležava ulaz u luku, a na drugom kraju je golf teren. Između ima nekoliko odmarališta i čitav niz vila. Najistaknutiji hotel na ostrvu je čuveni hotel Atlantis.
Paradise Island

Eleuthera ostrvo

Ovde se nalaze koreni bahamske istorije i smatra se da je baš na ovom mestu nastala prva istinska demokratija na američkom kontinentu, pre više od 300 godina. Veliki deo rane kolonijalne atmosfere ogleda se u malim ribolovačkim selima. Ostrvo je dugo skoro 200m i samo 3km široko. U blizini se nalaze ostrva Harbur i Španski Vels. Populacija je 10,524.

Bahami

Exuma ostrvo

Proteže se na 210 km i pruža neverovatna iskustva. Poznato je kao prestonica jedrenja. Ovde se nalazi mnogo čistih peščanih plaža, izolovan sidrišta bez izlaza na more i luke. Veći deo ostrva je nenaseljen, a ukupno ima 3.539 stanovnika.

Bahami

Rum Cay ostrvo

„Uspavana lepotica“ Bahama. Ovo istorijsko mesto bogato je indijskim ruševinama, divnim brdima, zlatnim egzotičnim plažama i koralnim grebenima koji ga okružuju. Ostrvo je Kolumbo prvobitno nazvao Santa Maria De La Conception.

Bahami

Abacos island (Abakos ostrva)

Imaju površinu od 1680km². Među njima dominiraju Velika Abako ostrva i Mala Abako ostrva. Za sve ljubitelje jedrenja, ostrva se mogu pohvaliti ultra modernim marinama u luci Marsh i gradu Houp. Veliki koralni greben Abako, navodno treći po veličini u svetu, mami ronioce širom sveta.
Imigranti iz Velike britanije su se naselili ovde tokom XVII i XVIII veka, a njihova kultura i tradicija ogledaju se u arhitekturi, aktivnostima i običajima koje i dalje sprovode lokalni seljani. Populacija ostrva je 10,061.
Bahami

Bimini

Ronite sa divljim delfinima, a možda ćete vidite i Atlantidu. Bimini je domaćin brojnim turnirima podvodnog ribolova tokom sezone ribolova, koja traje od marta do septembra. Istočni deo severnog Biminija poseduje tri velike marine, a zapadnu stranu severnog Biminija čini jedna, izuzetno duga plaža. Ono što još čini Bimini interesantnim je i atrakcija Fontana mladosti.
Bahami

Cat Island (Ostrvo mačaka)

Litice na ovom ostrvu dižu se i do 63m od mora, a sastaju se sa indijskim pećinama iz prekolumbijskog perioda i talasastim brdima.
Popnite se na najvišu tačku na Bahamima, planinu Alverna, na ovom Ostrvu mačaka, 63 metra iznad nivoa mora. Na vrhu se nalazi manastir u srednjevekovnom stilu, podignut zahvaljujući ocu Džeromu. Odatle se pruža predivan pogled na ostatak Osrtva mačaka, a istovremeno predstavlja i odlično mesto za beg od gradske verve.
Bahami

Harbor Island (Ostrvo Harbor)

Čuveno je po svojim plažama s roze obojenim peskom. Ova neobična boja peska i neverovatna toplina i gostoprimljivost meštana učinili su ostrvo jednom od najpoznatijih destinacija na Karibima. Boja njenih plaža dolazi od drobljenih korala pomešanih s peskom. Lepoti ovog ostrva treba dodati bujno tropsko zelenilo i kristalno tirkiznu vodu koja ga okružuje.
Bahami

Andros

Divlje ostrvo, ogromnim delom prekriveno savanama sa palmama, šumama mahagonija, jele i ogromnim močvarama mangrova. Andros je najveće i najmanje istraženo od Bahamskih ostrva, ali i dalje privlači mnoge turiste, naročito zaljubljenike u prirodu.
Bahami

Plaže

Plaže Bahama su duge, peščane, zapljuskuje ih tirkizno more, a pružaju dobre uslove za raznovrsne sportske aktivnosti: vožnje banana brodićima, džet skijanje, surfovanje… Veliki broj plaža omogućava vam da pronađete mesto za sebe: volite gužvu, muziku na plaži, druženje sa ljudima iz drugih delova sveta, ili pak volite samoću, želite da se odmorite od buke i prepustite se svojim mislima – na Bahamskim ostrvima pronaći ćete svoj kutak.

Bahami

Geografija i klima

Položaj

Bahami, zvanično Federacija Bahama. Ovaj arhipelag sastoji se od više od 700 ostrva i 2.500 koralnih sprudova. Lepota koja oduzima dah prostire se na površini od 13.939 km².. Nalazi se u Atlantskom okeanu severno od Kube i Hispanjola (Dominikanska Republika i Haiti), severozapadno od ostrva Turks i Kaikos i juznoistočno od SAD-a (najbliza država – Florida).

Bahami

Regioni i okruzi

Bahami su podeljeni u 32 okruga.

Kultura

Kultura Bahama je spoj Afričke, Evropske i drugih kultura. Tokom prošlih trideset godina na nju je značajno uticala Američka hip-hop kultura. Kultura Bahama je povezana s drigim kreolskim kulturama širom Karipskog sliva, ali takođe i sa Gullah kulturom na obalama Južne Karoline i Džordžije u Sjedinjenim Američkim Državama. Mnogi Gullah ljudi su odvedeni na Bahame posle Američkog revolucionarnog rata.

Bahami

Turističke atrakcije

Clarence (Klarens)

Gradić s prelepim crkvama koje gledaju na skrivene uvale i 200m duboku Plavu Rupu. Ovde ćete naći divne plaže s belim peskom.

Bahami
Bahami – Clarence

Atlantis vodeni park

Nalazi se na Rajskom ostrvu na površini od 14ha. Atlantida nudi svojim gostima devetnaest tobogana, bazena i drugih vodenih atrakcija. Tvrdeći da je najveći svetski akvarijum na otvorenom, ima čitav niz laguna i 200 vrsta morskog života. Deo je Atlantis rizorta, čija je gradnja koštala 850 miliona dolara. Ima vodopade i 400m dugu Lazy River vožnju, plus šest laguna ispunjenih živim koralima, više od 14.000 riba i gomilu drugog morskog života. Najbolje ih je posmatrati iz podvodnih tunela napravljenih od pleksiglasa.

San Salvador

Smešten na istočnoj strani Bahamskih ostrva, San Salvador ima površinu od 175km². Čine ga unutrašnja jezera i nekoliko brda. San Salvador odlikuju duge plaže, gusta vegetacija i podvodni kanjoni. Ovde možete plivati, roniti i jedriti ili razgledati spomenike posvećene Kolumbu i Novom svetu, kao i da uživate u nekom od muzeja San Salvadora. Tenis i biciklizam takođe su popularni na ovom ostrvu.

Bahami – San Salvador

Poznato je da je San Salvador bio prva stanica Novog sveta za Kristofera Kolumba, mada se to danas sve više osporava. Okupiran na kratko od strane Španije, San Salvador je bio utočište piratima do XVIII i XIX veka kada su severnoamerički lojalisti osnovali plantaže pamuka. Američka raketna baza instalirana je na ostrvu 1951. godine. Glavne atrakcije uključuju muzej Novog sveta s predmetima iz prekolumbijskog perioda i zamak Watling (Vatling).

Zgrada vlade

Na vrhu planine Fitzvilliam stoji roze-bela rimska klasična vila iz 1801., koja je do 1973. služila kao dom britanskom generalnom guverneru. Na stepeništu koje vodi do vile, stoji beli kip Kristofera Kolumba iz 1830. Možete pogladati i ceremoniju smene straže, koja se održava subotom.

Bahami – Zgrada vlade

Blackbeard’s Tower (Kula Crnobradog)

Smeštena je na kraju grebena južno od Fort Montagu, polu zapuštena kula od kamena koju je prema lokalnom predanju sagradio Edward Teach poznatiji kao „Crnobradi„, kao izvidnicu. Istoričari ukazuju da je zapravo sagrađena krajem XVIII veka, dugo nakon što je ozloglašeni pirat ubijen. Bez obzira na istorijske nesuglasice, s nje se pruža lep pogled.

Bahami – Blackbeard’s Tower

Rawson trg

Srce grada za turiste. To je mesto da započnete obilazak centra Nasau. Pešačke ture sa vodičem, takođe počinju ovde. Na centru trga je bista ser Milo Batler, prvi generalni guverner nezavisne nacije, kao i fontana s bronzanim delfinima. U blizini je bronzana statua žene sa Bahama u prirodnoj veličini, a u čast uloge koju su žene imale za vreme ”godina nedaća“. Ona drži malo dete.

Bahami – Rawson trg

Ardastra bašte, zoološki vrt i park za zaštitu prirode

Ima nekoliko iguana i oko 50 vrsta drugih životinja, ptica i gmizavaca iz celog sveta. Autohtone vrste flore i faune uključuju hutias (slično morskom prasetu), zmije i ugrožene papagaje Bahama, koji su ovde uzgajani u zatočeništvu. Zoološki vrt takođe ima veliki broj majmuna, kajmana i elegantnih mačaka kao što su jaguari i oceloti.

Bahami – Ardastra bašte

Inagua nacionalni park

Ovaj park površine 743 kvadratna kilometara čuva najveću svetsku koloniju zapadnih indijskih flamingosa. Jezero Rosa dominira ovim parkom i tu se mogu naći primerci ružičastih kašikara, roze-crvenkastih čaplji, trobojnih Luzijana čaplji, i oko 50,000 rozikastih flamingosa.

Bahami – Inagua nacionalni park

Muzeji

Pirates of Nassau muzej

Ovaj interaktivni muzej svetske klase nudi vrhunsku zabavu, sa stvarnim rekonstrukcijama piratskog života uključujući i obalu u sutonu, repliku dela piratskog broda “Osveta”, a sve je to praćeno zvucima i pesmom pirata kako biste stekli utisak da se stvarno nalazite u zemlji pirata. Možete da se odmorite u piratskom baru, a ima i prodavnica u kojima možete kupiti neki od suvenira.

The Bahamas Historical Society Museum

Ima skroman asortiman članaka i dokumenata koji prate istoriju ostrva od vremena starosedelačkog naroda (Lucayans) do savremene ere. Santa Luceno, veliki španski ratni jedrenjak je upravo nešto zbog čega bi vredelo da posetite ovaj muzej.

Bahami – The Bahamas Historical Society Museum

Verski objekti

Manastir svetog Augustina, koji po arhitekturi dosta podseća na tvrđavu, a nalazi se na vrhu stenovitog uzvišja na putu Bernard. Ovaj manastir je izgrađen od strane Oca Džeroma, putujućeg arhitekte-sveštenika koji je blagoslovio Ostrvo mačaka i Long Ajlend s prelepim gotičkim crkvama. Impozantne zgrade datiraju iz 1947.godine i još uvek ih koriste Beneditski monasi, koji rade kao i vodiči pri obilsku manastira.
[urlpreviewbox url=“https://escape-magazin.com/raj-za-svinje-bahami/“/]

I za kraj…

Blizina Sjedinjenih Američkih Država je ogromna prednost, iz ove zemlje na Bahame dolazi oko 80% svih turista, posebno nakon 1963. godine i zabrane odlaska na Kubu za američke državljane.

Osim turizma, ovde cveta i finansijski sektor. Bahami su pravi poreski raj i jedan od centara svetskog of-šor biznisa budući da ne postoji nikakav porez na prihode, dobit, zdravstvo…nema PDV-a…

Bahami su na četvrtom mestu po bogatstvu na čitavom američkom kontinentu (iza SAD, Kanade i Bermuda), najbogatiji od svih država južno od granice SAD – Meksiko i najbogatiji među svim državama na svetu u kojima većinu čini stanovništvo afričkog porekla.

Bahami – Ostrva iz mašte

Kada biste posećivali jedno ostrvo dnevno, čekalo bi vas osam godina savršene avanture na Bahamima. Oko 700 ostrva i 2.500 koralnih sprudova, poput kraljevskih dijamanata rasutih po buršunu. Neka su samo krečnjački rtovi koji se pomaljaju iz talasa; druga su prava rajska ostrva, s palmama koje se njišu, ležaljkama s baldahinima, i marinama punim luksuznih jahti.

Bahami imaju reputaciju ekskluzivne turističke destinacije s nekim zaista spektakularnim hotelima i odmaralištima, a takođe su i poreski raj – što možda objašnjava razmetljive brodove usidrene na pučini. Ipak, lako je pobeći od ove komercijalne atmosfere, naročito na sasvim primereno nazvana Spoljna ostrva, ili pod tropske vode, gde možete plivati sa svim vrstama životinja, od pitomih grebenskih ajkula do – verujte! – mikro svinja.

Možete Istražiti istorijske i moderne kutke Nasaua, glavnog grada Bahama, čiji je dobar deo uvršćen na UNESCO listu svetske baštine, sve dok uživate u pogledu na tirkizno plavu boju okeana pred vama. Sa svojim plažama od snežno belog peska Bahami su savršena destinacija da se razmazite i uživate. Ako imate želju da malo istražujete i učite krenite na putovanje čamcem da biste otkrili zapanjujuće ostrva i sprudove iznad koralnih grebena.

More on this topic

Comments

Advertismentspot_img

Popular stories