Grad Alžir i sve njegove boje

627
Grad Alžir

Grad Alžir je stešnjen između Sredozemnog mora s jedne, i strmih, šumom obraslih brda s druge strane. Uz obalu se nalazi moderniji deo, dok se stari kvartovi penju uz strma brda. Ovde je karakteristično mnoštvo džamija, a ulice između gusto zbijenih zgrada čine pravi lavirint.

Zovemo ga Blistavi, češće Beli Alžir. U stvari, najlepši je grad mediteranskog basena.

Glavni grad, koji se zove isto kao i država – Alžir, smešten je na samoj obali Mediterana, pa se poslednjih godina zbog takvog položaja sve više širi prema jugu. Nazivaju ga i El-Bahdja (Beli grad) zbog preovlađujućih belih fasada.

Grad Alžir – podeljen između starog i novog

Grad je podeljen na dva dela – novi, moderni deo i stari grad. U starom gradu se nalazi kazba, tvrđava iz 16. veka, Velika džamija iz 11. veka, džamija iz 1660. i građževine iz francuskog kolonijalnog doba (1830-1962). Tvrđava se od 1992. nalazi na UNESCO listi Svetske baštine.

Oko 1200. godine p.n.e. Feničani su naselili prostor gde se danas nalazi Alžir. U zalivu su osnovali trgovačku koloniju Ikosim, gde su kasnije vladali kraljevi Mauritanije i Rimljani. Grad Alžir je osnovan 944. godine.

Južno od centra nalazi se Bab el-Oued, za mnoge najomiljeniji deo grada. On obiluje zanatskim radnjama i pijacama, a suveniri su uglavnom ručni radovi zanatlija koji najviše izrađuju tepihe, grnčariju, srebrni nakit i proizvode od kamilje kože.

Grad Alžir

Crkva Bogorodice Afričke sazidana je krajem 19.veka. Budući da se nalazi na uzvišenju visokom 120 m, do nje se jedino može žičarom. Uvažavana je od svih stanovnika, a na njoj piše: Bogorodice od Afrike, moli se za nas i za muslimane.

Još jedna građevina dominira sa uzvišenja u gradu: to je spomenik podignut u znak sećanja na alžirski rat za nezavisnost, izgrađen u obliku tri uspravna palmina lista. Na vrhu svakog od njih nalazi se statua vojnika.

PROČITAJTE: ALŽIR – ZEMLJA SA HILJADU LICA

U gradu se najčešće sreću mladi koji ispijaju espreso ili čaj, u kojima ogromne količine šećera ubijaju svaki ukus. Lokalno muško stanovništvo dosađuje se oko pijace, gde ženama dobacuje na maternjem jeziku.

I u prodavnicama rade isključivo muškarci, počev od piljarnica, preko prodavnica mesa do radnji sa donjim vešom. Radnje su otvorene od 8 ujutru, pa se onda od 12 do 3 popodne zatvaraju. To je vreme za molitvu, ručak i popodnevni odmor. Uveče rade do 7. Žene su zabrađene, klone se turista i zaziru od foto-aparata.

Klima

Alžir se nalazi na mediteranskoj klimatskoj zoni s toplim suvim letima i hladnim i vlažnim zimama. Prosečna godišnja temperatura iznosi 18,2oC, dok su najhladniji januar i februar s prosečno 12,2 do 12,6oC. Vetar s mora donosi osveženje leti. Zimi su česte nepogode s dosta kiše. Prosečna godišnja količina padavina je 598 milimetara. Najviše kiše padne između novembra i februara.