Alžir – Zemlja sa hiljadu lica

Related Articles

Alžir, najprostranija država u Africi, na svojih 2,4 miliona kvadratnih kilometara ima raznovrsne krajolike – more sa 1.200 kilometara mediteranske obale, snežne planinske vrhove, kao i prostranstva Sahare, najveće pustinje u svetu. Alžir se nalazi u severnoj Africi, na Mediteranu, između Maroka i Tunisa.

Putevima Alžira

Domovina misterioznih “Plavih ljudi” smeštena je između stenovitih, peščanih ravnica s jedne strane i mediteranske obale s druge strane.

Tuarezi krstare pustinjom sasvim neprimetno već vekovima, u pratnji svojih dragocenih kamila. Ovde se može naći još četvoronožnih stvorenja, poput gazela, ali i ptica grabljivica, koje se u ovom beskonačnom okeanu peska, osećaju kao kod kuće.

Međutim, ova severna afrička zemlja ima puno toga da pokaže u predelu duž mediteranske obale. Posetioci su uglavnom zadivljeni živopisnim gradićima, naročito duž obale ili na poluostrvu Sidi Fredj. Takođe se organizuju posete ruševinama Djemila, Tipasa i Timgad. Ovo su mesta gde oživljava feničanska i vizantijska istorija, hiljadama godina stara. Mnoge generacije turista i posetioca ove pustinjske zemlje, ostale su zadivljene pred veličinom i sjajem alžirske džamije, moćnih bastiona Almohad i tvrđave Masourah. Još jedno nasleđe se održava u životu, a to je da na mnogim mestima jezik i kuhinjski specijaliteti podsećaju na dugo doba francuske kolonijalne vladavine.

Ploveći glavni grad Alžir takođe je vredan posete. To je mesto okupljanja i stapanja tradicionalnog arapskog s modernim, zapadnim uticajima. Ovde se pije tradicionalni čaj od nane The a la Menthe, često sluša pop muzika, a glamurozni butici smešteni su u starim, istorijskim zgradama.

Zemlja ima i bogatu istoriju, od prvih tragova prisustva ljudi iz doba paleolita („Čovek iz Palikaoa“), preko kultura koju su iza sebe ostavili Feničani, Numidi, Rimljani, Vizantijci, Arapi, do uticaja Otomanske imperije, Španije i Francuske.

Turizam

Sve donedavno Alžir je predstavljao veliku prepreku putovanju severnom Afrikom, ostavljajući u putničkoj mapi prazninu veličine druge po redu najveće države na kontinentu. Ali ova zemlja uspela je da povrati mir na zapanjujući način. Bezbednost i dalje nije sasvim ujednačena (region Kabilija i sva pogranična područja ne smatraju se bezbednim, ali trebalo bi da proverite vladine preporuke i za putovanje u ostale oblasti), ali ona je pravi katalog atrakcija – od predivno očuvanih rimskih ruševina na severu do izvanrednih saharskih pejzaža i gradova oaza na jugu – i možda čak nadmašuje daleko poznatiji šarm Maroka i Tunisa.

Najbolje vreme za posetu

Od novembra do aprila

Osnovni podaci:

Alžir
Alžir – Zastava

Naziv države: Narodna Demokratska Republika Alžir
Površina: 2 381.740 km2
Stanovništvo: 39,1 milion
Glavni grad: Alžir
Veći gradovi: Oran, Konstantin, Anaba
Glavni jezici: arapski (službeni), francuski, berberski.
Pozivni broj: +213
Vremenska razlika: +1 UTC
Etničke grupe: arapsko-berberska 99%, evropske 1%.
Religija: islamska-suniti 99% (državna religija)
Novčana jedinica je alžirski dinar (DZD) deli se na centima (100 centa); 1 USD = 115,289 DZD, 1 EUR = 137,524 DZD (januar 2018.)

Obavezno vidite

  • Alžirsku kazbu, moglo bi se reći, najintrigantniju medinu u severnoj Africi
  • Rimske ruševine u Džemili, u priobalnom pojasu Sredozemnog mora
  • Gradove oaze zapanjujućih pastelnih boja, u dolini Mzab na severnom obodu Sahare
  • Spektakularni izlazak sunca i Asekremu
  • Galeriju umetnosti u steni Tasili N’Adžera još iz vremena pre nego što je Sahara postala pustinja

Ne propustite da…

  • Pijuckate kafu s mlekom u alžirskim kafićima u francuskom stilu, a zatim uronite u Kazbu
  • Maštate o rimskoj i feničanskoj prošlosti u šarmantnoj staroj luci Tipase
  • Otkrijete skrivena blaga izvanredne tlemsenske arapsko-islamske arhitekture
  • Spavate među dinama Velikog zapadnog peščanog mora
  • Istražite Ahagar, gde se nalaze neki od najlepših saharskih predela

Osetite duh zemlje

Pročitajte: Sands of Death (Pesak smrti) Majkla Ašera, istinitu priču o epskim bitkama u Sahari u XIX veku, koju nećete moći da ispustite iz ruku; Sahara Man: Travelling with Tuareg (Čovek Sahare: Putovanje sa Tuaregom) Džeremija Kinina, koja vas vodi duboko u svet Tuarega

Poslušajte: King of Rai: The Best of Khaled, da čujete najpopularniju izvezenu alžirsku muziku (i muziku uz koju se najbolje pleše). Rai, lokalno razvijena forma pop muzike, je vrlo popularna u Alžiru, a uživa i popularnost u dijaspori, mahom u Francuskoj gdje živi veliki broj Alžiraca. Tradicionalnije forme uključuju čabi (alžirska folk muzika), te andaluzijsku tj. klasičnu muziku Alžira.

Pogledajte: The Battle of Algiers (Bitka za Alžir) Đila Pontekorva, bolan prikaz Alžirskog rata za nezavisnost (1954-1962), u kom glavnu ulogu ima Alžirska kazba.

Jedite: Uštipke od slanutka, kuskus i jagnjeći tadžin začinjen cimetom. U Alžirskoj kuhinji se oseti uticaj francuske, berberske, arapske i turske kuhinje. Jela koja su rasprostranjena su kebab, kus-kus , mleveno prženo meso s dodacima začina i povrće. Jagnjetina i piletina su na svakodnevnom meniju. Tvrdi sirevi, urme i smokve poslužuju se kao desert.

Pijte: Tradicionalno se pije čaj od mente i slatka jaka crna kava. Alkohol je dostupan u boljim hotelima i restoranima te u specijalizovanim dućanima. Alkoholna pića su relativno skupa i generalno nisu dobrog kvaliteta, ali može se pronaći po koje dobro crveno vino i rose.

Jednom rečju

Salaam aleikum (mir s tobom)

Zanimljivosti

Neke od najpoznatijih ličosti u Francuskoj rođene su u Alžiru, uključujući tu Edit Pjaf, Albera Kamija, Iva Sen Lorena i Zinedina Zidana.

Geografija

Položaj: Na SZ Afrike od Sredozemnog mora prema pustinji Sahara.
Susedi: Maroko na Z; Mauritanija, Mali i Niger na J; Libija Tunis na I.
Topografija: 85% zemljišta je skoro ne naseljena saharska pustinja, a priobalni pojas je plodno zemljište sa dovoljno padavina.
Klima: Umerena sredozemna na severu, suva na jugu.

Demografija

Oko 90% Alžiraca živi u severnim, priobalnim delovima Alžira, ali oko 1,500.000 Beduina živi na jugu u pustinji. Mešana berberska i arapska populacija je uglavnom islamske veroispovesti (99%); ostale religije su zastupljene samo u ekstremno malim grupama, uglavnom sačinjenim od stranaca.

Religija

Veroispovest gotovo svih Alžiraca je sunitski Islam koji je i državna religija. Službene statistike govore da od svih Alžirca, 99% su muslimani. Nesunitski muslimani u Alžiru su ibadi, kojih je 200 hiljada, a žive u dolini M’zabu pokrajini Ghardaïji. No, ateisti i ostali bez vere nisu uračunati u statistikama.

Alžir

Takođe u Alžiru živi oko 150 hiljada hrišćana, od kojih je 10 hiljada rimokatolika, od 50 do 100 hiljada evangeličkih protestanata, uglavnom pentekostalaca.

Odeća

Ne postoji propisani kod oblačenja za žene i muškarce. Da bi se vi osećali ugodnije i izbegli neugodnosti u Alžiru preporučuje se izbegavanje provokativne odeće. Kratke pantalone i suknje, providne bluze, preuska odeća i slično. Poželjne su duge pantalone i suknje, majice kratkih rukava i tunike. Izbegavajte dekoltiranu odeću i potkošulje u javnosti. Za pustinju pripremite maramu da bi se zaštitili od pustinjskog vetra te laganu odeću dugih rukava i nogavica za zaštitu od jakog sunca. Saharski deo Alžira je konzervativniji od mediteranskog stoga obucite duže tunike i pantalone. Moguće su veće varijacije temperature pa spremite i koji komad toplije odeće za hladnije noćne sate. Od obuće možete nositi sve, od japanki do visokih čizama, patika ili cipela s visokom petom. Za hodanje ipak ne preporučujemo visoke pete.

Alžir

Gastronomija

Na užarenom jugu zemlje uglavnom se daje prednost hladnim jelima i bogatim salatama. Meso se najčešće prži ili peče na roštilju – i jede prstima. Maslinovo ulje koristi se u neograničenim količinama.
Pirinač, krompir, kus-kus i hleb čine osnovu gotovo svakog jela. Krompir se peče uz ogromnu količinu maslinovog ulja sve dok ne dobije braonkastu boju i čips formu. Dosta je zastupljena i „čorba“ – supa u koju staje sve i svašta i koja je prilično teška za one koji nisu navikli na takvu mešavinu.

APPETIZERS
Mslalla – Marinirane masline
Bourek – pita punjena pilećim mesom, jajima i lukom

GLAVNI OBROCI
Mechoui – jako pečeno jagnjeće meso
Merquez – začinjene jagnjeće kobasice
Chorba – začinjena čorba od jagnjećeg ili pilećeg mesa s povrćem
Dolma – punjeno povrće
Harira – supa koja se služi za vreme Ramazana
Loubia b’Dirsa – jelo od belog pasulja
Badendjal – pečena salata od patlidžana
Slata bel Clementinas – salata od crnog luka i pomorandže
Bissar – kuskus serviran s piletinom i suvim povrćem
Djej bil Qasbour – korijander piletina
Broške – začinjeni ćevapi
Kefta – začinjene ćufte
Lahm bil Zitoun – jagnje s maslinama
Mderbel Qar’a – varivo od tikvica
Za’luka – Ratatouille od patlidžana
Rosa Bratel – varivo od fave
Kesra – alžirski tanki hleb
Harissa – začinjena testenina

Alžir

DEZERTI
Makroud – slatko od urmi ili smokava
Griouche – medno pecivo
Kalb-el-louz – bukvalno preveden znači „srce“ badema. Dezert sa pomorandžinom vodicom, na bazi kukuruza i šećernim sirupom
Ghribia – suvi kolačići raznih ukusa
Rfis Tmer – bombone

Islamska vera zabranjuje alkohol, pa se vino i pivo ne nudi u svakoj radnji ili restoranu. Domaće stanovništvo najčešće pije prezaslađeni penušavi čaj od nane.

Alžir

Zabava

Plaže su veoma lepe i dosta uređene. Tirkizno more, sunčano nebo, nema gužvi. Noćni život je oskudan, gotovo ga i nema. Noćni klubovi su uglavnom namenjeni muškarcima, a prisustvo žene u iole atraktivnoj odeći smatra se nemoralom. Da bi se izbegli nesporazumi i neprijatne situacije, turistima se preporučuje provod u diskotekama i barovima u okviru hotela.

Ako se već nađete u Alžiru, preporučuje se poseta Sahari. Tamanraset je poslednja naseljena oaza na jugu zemlje. Južno od nje gotovo da prestaje civilizacija i počinje vrela negostoljubiva pustinja. Oaza je poznata po pijaci tuareških proizvoda. Srebrni nakit, vešto izrađeni noževi, začini, modro-plava odeća… Originali su samo tu i nigde više.

Glavni grad – Alžir

Zovemo ga Blistavi, češće Beli Alžir. U stvari, najlepši je grad mediteranskog basena.

Glavni grad, koji se zove isto kao i država – Alžir, smešten je na samoj obali Mediterana, pa se poslednjih godina zbog takvog položaja sve više širi prema jugu. Nazivaju ga i El-Bahdja (Beli grad) zbog preovlađujućih belih fasada.

VIŠE O GLAVNOM GRADU ALŽIRA PROČITAJTE…

Atrakcije Alžira

Jardin d’Essai du Hamma

Botanički vrt Hamma, koji datira iz 19. veka i prostire na 58 hektara. Napravili su ga Francuzi, a u njemu se nalazi 1200 različitih biljaka. Sad je potpuno preuređen, izgleda neverovatno, i neće vam biti problem potrošiti nekoliko sati u šetnji ispod krošnji drveća čudnog izgleda.

Alžir

Martyrs’ Memorial, Algiers

Spomenik sagrađen 1982. u čast 20. godišnjice nezavisnosti Alžira.

Notre-Dame d’Afrique

Bazilika sa kraja 19.veka. S obzirom da je smeštena na brdu na oko 120 m visine, žičara je jedino prevozno sredstvo koje vodi do nje. Simbolična i religijska važnost ove bazilike može se videti iz redova ispisanih na apsidi: Notre Dame d’Afrique priez pour nous et pour les Musulmans.

Alžir

Royal Mausoleum of Mauretania

Kraljevski mauzolej Mauretanije je pogrebni spomenik na putu između Čerčela i Alžira, u provinciji Tipaza. Mauzolej je grobnica u kojoj su navodno zakopani kraljevi Berber Juba II i kraljica Kleopatra Selena II, suvereni Numidiji i Mauretanija. Međutim, njihovi posmrtni ostaci nisu pronađeni na lokaciji.

Alžir

Djemila

Djemila je naziv za planinsko selo smešteno u blizini severne obale Alžira gde se nalaze jedni od najbolje sačuvanih ostataka Berbersko-Rimskog graditeljstva u severnoj Africi. Važno je istaknuti da je od 1982. godine Djemila postala spomenikom UNESCO-ve svetske kulturne baštine. Jedan od glavnih razloga tome je što se u Djemili na jedinstven način očituje primer rimskog graditeljstva i arhitekture u planinskom okruženju. Od važnijih građevina u Djamili izdvajamo pozorište, dva trga, bazilike, hramove, slavoluke, zatim kamene ulice i kuće. Važno je dodati da su mnoge građevine u Djemili ukrašene prelepim i vrednim mozaicima. Takođe, celo mesto je vrlo dobro očuvano, a iskapanja na lokalitetu su započeta tek početkom 20. veka.

VIŠE PROČITAJTE…

Alžir

Tassili n’Ajjer

Tassili n’Ajjer je planinski lanac smešten u saharskoj pustinji na jugoistoku Alžira, čiji je veliki dio zaštićen unutar granica istoimenog Nacionalnog parka. Takođe, zbog endemskih biljnih vrsta koje uspevaju na ovom području kao što su saharski čempresi i aromatična saharska mirta, te zbog pronalaska predistorijskih slika u pećinama, Tassili n’Ajjer ne samo da je pod zaštitom UNESCO-a kao posebni rezervat biosfere, već i kao spomenik svetske kulturne baštine.

VIŠE PROČITAJTE…

Alžir

Kabili

Kabili su pripadnici berberske etničke skupine i predstavljaju najveću homogenu kulturnu zajednicu u Alžiru. Iako su prisutni i u ostalim delovima Alžira, Kabili istorijski nastanjuju regiju Kabiliju na severoistoku Alžira koja je po njima i dobila ime. Zbog velikih iseljavanja iz Alžira tokom 19. i 20. veka danas mnogi Kabili žive i u Francuskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi. Važno je istaknuti da Kabili čine oko 80% berberskog građanstva u Alžiru, zbog čega se ovde često naziv za Berbere i Kabile uzima kao sinonim. Takođe, Berberi pored Arapa predstavljaju drugi ustavno priznati narod u Alžiru. Kabili s ponosom ističu da govore kabilskim jezikom koji pripada berberskoj jezičnoj skupini, iako se mnogi od njih vrlo dobro služe i arapskim, francuskim ili engleskim jezikom. Iako su poznati po svojoj jakoj sekularnoj tradiciji, Kabili su pretežito pripadnici sunitskog islama, ali među njima također ima i pripadnika više hrišćanskih denominacija.

PROČITAJTE VIŠE…

Alžir

Kazba

U glavnom alžirskom gradu svakako treba posetiti utvrđeni stari deo grada (kazba). Ovde možete razgledati ostatke osmanskih palata, tradicionalne kuće, hamame (turska kupatila) i mnoge džamije.

U starom gradu se nalazi kazba, tvrđava iz 16. veka, Velika džamija iz 11. veka, džamija iz 1660. i građževine iz francuskog kolonijalnog doba (1830-1962). Tvrđava se od 1992. nalazi na UNESCO listi Svetske baštine.

Alžir

Istraživanje Sahare

Sednite na kamilu i istražite sve tajne pustinje Sahara. Početna stanica? Nacionalni park Tassill n’Ajjer, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Spava vam se u hotelu s milion zvezdica? Kampujte pod vedrim nebom u gradu Tamanrassetu, koji se smestio duboko u saharskoj pustinji. Obavezno posetite i  Grand Erg Oriental ili Veliko more peščanih dina! Reč je o prekrasnom (i suvom) grandioznom području (600 km x 200 km) koji većim delom prolazi upravo ovom državom.

Alžir

Pustinjska arhitektura i arheološka nalazišta

U Saharskom delu Alžira, tačnije na visoravni M’zab istražite zapanjujuću kolekciju pustinjskih utvrda-gradova koji su stavljeni i pod zaštitu UNESCO-a.  Želite li videti kako izgledaju ruševine starog rimskog grada Timgada uputite se na severoistok zemlje, nedaleko Batne.

Adrenalinsko iznenađenje

Ljubitelji ekstremnih aktivnosti zasigurno će posetiti grad Constantine na severoistoku zemlje. Ovaj grad iznenađuje dramatičnim klisurama u samome centru, ali i prekrasnim mostovima koji ga povezuju u jednu celinu. Savršena je to scena za bungee-jumping!

Alžir

Noćni provod

Turisti željni dobre zabave odlučuju se za severozapadni obalni grad Oran. Obzirom da je njegov obalni pojas nastao po uzoru na francusku Nicu ne čudi što ćete ovde pronaći niz restorana, kafića i klubova koji jamče nezaboravan provod.

Uz standardno arapsko gostoprimstvo, Alžir se isplati posetiti. Uživaćete u vrlo kultivisanom arapskom svetu, dobroj hrani, i kulturnim znamenitostima.

More on this topic

Comments

Comments are closed.

Advertismentspot_img

Popular stories