Djemila – planinsko selo u Alžiru

Related Articles

Djemila je naziv za planinsko selo smešteno u blizini severne obale Alžira. U Djemili se nalaze jedni od najbolje sačuvanih ostataka Berbersko-Rimskog graditeljstva u severnoj Africi.

Važno je istaknuti da je od 1982. godine Djemila postala spomenikom UNESCO-ve svetske kulturne baštine. Jedan od glavnih razloga tome je što se u Djemili na jedinstven način očituje primer rimskog graditeljstva i arhitekture u planinskom okružju.

Od važnijih građevina u Djamili izdvajamo pozorište, dva trga, bazilike, hramove, slavoluke, zatim kamene ulice i kuće. Važno je dodati da su mnoge građevine u Djemili ukrašene prelepim i vrednim mozaicima. Takođe, celo mesto je vrlo dobro očuvano, a iskopavanja na lokalitetu su započeta tek početkom 20. veka.

DjemilaArhitektura Djemila

Mesto je organizovano oko velikog popločanog trga na čijem ulazu stoji veličanstveni slavoluk. Stari Rimljani su ovo mesto nazvali Cuicul, a izgradili su ga tokom prvog veka nove ere kao vojno naselje smešteno na uskom trouglastom platou.

Cuicula je izgrađena planski po standardima rimskog graditeljstva zbog čega sadrži trg u centru mesta te dve glavne ulice koje ga seku. Pretpostavlja se da je naselje prvotno bilo naseljeno jedino s vojnicima, ali se s vremenom proširilo i postalo trgovačko središte. Isto tako, razvoju grada je uveliko doprineo uzgoj poljoprivrednih proizvoda kao što su žitarice i masline.

Tokom 3. veka dolazi do obnove mnogih objekata u gradu. A s dolaskom hrišćanstva u 4. veku izgrađene su bazilika i krstionica. Pretpostavlja se da je u tom razdoblju u mestu obitavalo oko 20.000 ljudi. S padom Rimskog Carstva građanstvo je počelo postepeno napuštati mesto  tokom 5. i 6. veka.

PROČITAJTE: GRAD ALŽIR I SVE NJEGOVE BOJE

Dolaskom na ova područja u 7. veku arapski muslimani nisu menjali izgled Cuicule. Ali su mesto preimenovali u današnji naziv Djemila, što na arapskom jeziku označava lepotu. Danas se na ulazu u mesto nalazi i maleni muzej koji čuva mnoštvo pronađenih arheoloških ostataka. Pored mozaika, neki od predmeta koji se u muzeju mogu pronaći su mermerni kipovi, uljane lampe te razni pribor za kuvanje.

Očito je da će upravo zbog svoje jedinstvenosti koja se ocrtava u skladnom spoju rimske arhitekture s predivnim planinskim okruženjem, Djemila i dalje nastaviti očaravati nove posetioce svojom lepotom.

More on this topic

Comments

Advertismentspot_img

Popular stories