Idealna temperatura vina

Related Articles

Idealna temperatura vina – Pravu aromu i miris vina, osetićemo samo u vinu ohlađenom na odgovarajućoj temperaturi. Bonton nalaže posluživanje vina u skladu sa godišnjim dobom, i klimom određenog podneblja. U letnjim mesecima, vina koja poslužite mogu imati stepen, ili dva manje od uobičajne hladnoće na kojoj se služe. 

Idealna temperatura vina

Neposredno pre služenja vina, dozvolite da temperatura poraste ili padne na temperaturu prikladnu za serviranje. Kao osnovno pravilo, mlada vina se serviraju hladnija nego starija, odležala vina.

PROČITAJTE: VINSKI UKUS – KAKO PRONAĆI SVOJ?

Idealna temperatura vina

Bela vina:

Idealna temperatura vina

• Suva, bela vina najbolja su pri temperaturi od osam do deset stepeni. Više temperature treba izbegavati jer vina gube živahnost i svežinu.
• Slađa, bela vina postižu punoću ukusa pri temperaturi od deset do dvanaest stepeni.
• Desertna vina najbolje je piti ohlađena na šesnaest stepeni.
• Idealna temperatura mladih vina za konzumiranje, kreće se na temeraturi od devet, do dvanaest stepeni.
• Šampanjska vina su najpenušavija pri temperaturi od šest, do osam stepeni. Niža temperatura mogla bi sprečiti oslobađanje arome što bi moglo umanjiti ocenu o kvalitetu vina.

Lakša bela poput Rieslinga, Sauvignon Blanca i Malvazije pokazaće svoje najlepše karakteristike na nižim temperaturama, dok recimo Chardonnay preferira gornju granicu, 11°C -13°C.

Crvena vina:

Idealna temperatura vina

• Lagana crvena vina svoj ukus i aromu najbolje postižu pri temperaturi od četrnaest stepeni.
• Srednje teška, crvena vina najbolja su pri temperaturi od oko šesnaest stepeni.
• Puna, teška crvena vina kvalitet arome dostižu pri temperaturi od osamnaest do dvadeset stepeni.

Predikatna vina:

• U doba kasne, izborne i ledene berbe, pridržavamo se pravila koja nameću klimatske promene, pa vina pijemo i pri temperaturama nižim od pet stepeni.

Idealna temperatura vina – Čuvanje otvorene boce vina

Otvorenu flašu belog vina čuvajte u vinskom podrumu ili posebnom plakaru. Ukoliko ne posedujete ovakvo mesto, stavite bocu u frižider. Generalno, na taj način ćete sačuvati već otvorenu bocu vina samo tri do pet dana nakon otvaranja.

Načini da vino ostane dobrog kvaliteta duže vreme:

Svedite na minumum izloženost vina vazduhu. Čvrsto zatvorite bocu čepom od plute. Ako je samo malo vina ostalo u boci, pokušajte da ga prespete u manju flašu.

Držite bocu podalje od preterane količine svetlosti i toplote. Ako imate komore u frižideru, stavite bocu u onu koju najmanje koristite. Ako imate samo jednu, pokušajte da ne otvarate frižider duže vremenske periode.

Kupite specijalni zatvarač sa pumpicom.

Crveno vino ne morate vraćati na staro mesto čuvanja. Sve dok držite čep u boci, a flašu na nekom tamnom mestu, nekoliko dana nećete morati da brinete da li će se vino pokvariti ili ne.

More on this topic

Previous articleSejšeli
Next articleKultura nazdravljanja

Comments

Advertismentspot_img

Popular stories