Stavros – Vazdušna banja Grčke

Related Articles

Stavros još jedno u nizu popularnih grčkih letovališta i idealan je za one koji žele pravi, miriniji odmor. Omiljena je destinacija porodicama sa malom decom.

Stavros je malo mesto sa oko 6000 stanovnika. Nalazi se u grčkoj oblasti Makedonija, tačnije u njenom središnjem delu. Pripada obali Egejskog mora i zalivu Strimoni. U njegovoj neposrednoj blizini su svima dobro poznata letovališta Asprovalta i Nea Vrasna, dok ga od Soluna deli samo 70km. . Od grada Kavale i ostrva Tasos je udaljen oko 75 km, a oko 40 km od Svete Gore na Atosu.

Stavros je mesto kao stvoreno za odmor. Mir i tišinu ćete  pronaći u skoro svakom delu. Centralnim delom dominira raskošni park sa klupama, mala luka i centralni trg gde se nalazi gradska kuća i opština. U okviru Stavrosa se nalaze selo Ano Stavros i plaža Rihios. Za turiste koji su željni grčke istorije i tradicije, u blizini mogu posetiti razne arheološke lokalitete kao što su: drevna Stagira, koja je rodno mesto grčkog filozofa Aristotela, Amfipolis, staru Artuzu, Artemizio zamak…

Našu preporuku za smeštaj u Stavrosu pogledajte OVDE.

Stavros

Stavros – Informacije

Stavros je jedino mesto u celoj Grčkoj sa izuzetnim kvalitetom vazduha, na „ruži vetrova“ gde se ukrštaju četiri vazdušne struje: morska, jezerska, rečna i planinska. Iako boravak u Stavrosu pogoduje svima, on se naročito preporučuje osobama koje imaju problema sa bronhijama. Takođe jedno od retkih primorskih mesta koje ima prirodnu izvorsku pijaću vodu.

Stavros ima oko 6000 stanovnika i mesto je koje živi i preko zime. Pored toga što je ovo grčko letovalište poznato kao vazdušna banja, krase ga i lepo uređene plaže i uvale. Međutim ono po čemu je Stavros nadaleko čuven svakako su platani koji se nalaze u neposrednoj blizini glavne plaže u mestu. U Stavrosu ima oko 60 hektara šume iznad plaže koja je pogodna za šetnju i porodični obilazak.

Uz glavno gradsko šetalište su smeštene brojne radnjice, supermarketi, razne prodavnice, taverne, kafići, a tu su i posebno opremljeni parkovi za najmlađe. U mestu postoje dva mega marketa koje vrlo lako možete naći jer se nalaze na samom ulazu u Stavros. Oba su dobro snabdevena i povoljna.  Na par kilometara od Stavrosa nalazi se i poznati lanac Lidl, koji svako treba posetiti prvenstveno zbog cena i akcija.

Stavros

Svakog četvrtka u Stavrosu je i pijaca, kada je moguće kupiti sveže voće i povrće, ali i ostale potrepštine, poput odeće i obuće. Naravno, kao i u svim drugim letovalištima, najbrojnije su suvenirnice, ali ima dosta i prodavnica sa kineskom robom. Kada je u pitanju šoping odeće ili možda suvenira, prodavnice sa ovim stvarima počinju sa radom tek popodne, a do tada su većinom zatvorene. Cene u Stavrosu su mahom niže nego u ostalim letovalištima regiona Halkidikija.

U mestu postoji jedna banka koja vikendom ne radi, pa transakcije možete jedino uraditi na bankomatu.

Stavros – Plaže

Stavros odlikuje kristalo čisto more, dugačka peščana plaža sa malim uvalama. Plaža u Stavrosu je dugačka 10 km i ima Plavu zastavicu zbog vrlo čiste i bistre vode. Mnoge posetioce Stavrosa ova činjenica nasmeje ili iznenadi jer smatraju vodu prljavom i punom mulja. Međutim, more je mutno na nekim delovima plaža zbog džakova punjenih peskom koji su smešteni na dnu kako bi prekrili krupniji šljunak. Morate priznati, meštani su na sve mislili i po nama, ovo je mnogo bolja opcija od šetnje po klizavom kamenju.

Stavros

Malo pristanište plažu deli na dve velike plaže:

Gradska Plaža, novi deo Stavrosa

Gradska plaža se prostire levo od centra ka Asprovalti i Nea Vrasna. Dostiže dužinu preko 2km, a krasi je neverovatno sitan pesak. Ono što karakteriše ovu plažu je postepen ulazak u more. Prava dubina počinje tek posle 20-30 metara, a dotle je voda prilično plitka. Zbog ovoga, roditelji mogu da se opuste i uživaju sa svojim mališanima. Na nekim delovima ima sitnijeg kamenja, dok je ipak veći deo peščano-šljunkovit.

Stavros

Plaža Platani Stavros

Platani plaža se nalazi desno od centra gledano ka moru. Kao što i sam naziv kaže, okružena je visokim i bogatim krošnjama platana u čijim hladovinama možete uživati tokom celog dana. Predstavlja drugi deo plaže Stavrosa, a po brojnim ocenama i utiscima turista, za nijansu je omiljenija od prethodne. I nju krasi sitan pesak, ali i velika ponuda okolnih taverni, prodavnica i beach barova. Potpuno je uređena, opremljena tuševima, kabinama, toaletom i mnogobrojnim organizovanim sportovima na vodi.

Kao i na svakoj plaži, ovde možete iznajmiti suncobran i ležaljke za 6e ili uz kupovinu dva pića. U nekim barovima je flaširana voda, verovali ili ne, besplatna. Ovde ćete vrlo često videti roditelje sa malom decom, upravo zbog hladovine i postepenog ulaska u more.

Stavros

Ostale plaže

Iza plaže Platani postoji još nekoliko lepih plaža za koje naši turisti čak tvrde i da su mnogo lepše od pomenute dve. Plaže koje nisu u samom mestu, a svakako su vredne pažnje, nose imena po Beach barovima koji se nalaze na njima:

  • Proti ammoudia Cuba Beach Bar
  • Olimpiada Beach
  • Balkonaki Beach
  • Zougla Beach
  • Babylon Beach

Ove plaže se nalaze uglavnom južno ka Svetoj Gori. Dobro su obeležene i na svim postoji mogućnost za parking. Takođe, poseduju tuševe i odlične beach barove i retko su pokrivene wifi jer nisu u naseljenim mestima nego u divljini.

Stavros – Ugostiteljstvo

U Stavrosu ima dosta kafića i restorana gde možete uživati u omiljenom piću ili mnogim grčkim, mediteranskim i ribljim specijalitetima. Međutim, potrebno je napomenuti da ovde skoro sve radi samo do 23h.

Stavros

Skoro u svim ugostiteljskim objektima, radnici uglavnom odlično govore srpski zbog ogromnog broja poseta naših turista. Pored toga, mnogi restorani poseduju i meni na srpskom jeziku.

Cene svega u Stavrosu su znatno manje od ostalih mesta širom Halkidikija. Možete pronaći kafu i odličan giros za samo 2e, porciju grčke musake za 5e i mnoge obroke sa prilozima u restoranima za 6e-8e. Kao najskuplje definitivno možemo izdvojiti morske i riblje specijalitete.

Stavros – Klima

Stavros je smešten u podnožju planine Holomonas, okružen brdima i gustim šumama, a zbog svega navedenog ima savršenu mikroklimu. Možda niste znali da osim toga što važi za veoma popularno letovalište, ujedno i nosi epitet vazdušne banje. Samim tim predstavlja idealno mesto kako za starije ljude, decu, tako i za osobe koje imaju astmu ili slične probleme sa bronhijama, plućima.

Stavros

Stavros odlikuje blaga klima, svež vazduh i česti vetrovi zbog kojih se i najveće vrućine tokom letnjih meseci, lako podnose.

Šta videti?

Stavros nije tako veliko mesto, pa razmislite da ga obiđete u sopstvenoj režiji kolima ili u organizaciji lokalnih agencija koje mogu da vam organizuju neki od izleta. Rentiranje kola ili skutera je moguće u par agencija koji pružaju tu uslugu. Jedna od svojevrsnih turističkih atrakcija svakako je vozić, koji turiste vozi do starog dela Stavrosa.

Stavros se nalazi u podnožju planine Holomontas sa čijeg se vrha Agnandija pruža prelep pogled na zaliv. Ako ste došli automobilom na letovanje, iz Stavrosa su vam lako dostupne predivne plaže Olimpijade, a u njihovoj blizini i ostaci drevne Stagire. Pored svih lepota koje krije, poznata je i kao rodno mesto čuvenog Aristotela. Glavnu atrakciju predstavlja njegov park čudesa, koji je ujedno i muzej na otvorenom. Cena karte je samo 1e.

Stavros

Zbog blizine Soluna, iz Stavrosa se često organizuju ekskurzije za šoping ture i Waterland u Solunu, kao i odlazak na Svetu Goru Atos i obilazak Uranopolisa.

Nea Vrasna se nalazi na samo par minuta vožnje, kao i Asprovalta koja može da bude idealna večernja destinacija za sve ljubitelje noćnog provoda.

Ukoliko se nađete u Stavrosu krajem jula meseca prisustvovaćete svojevrsnom festivalu koji je poznat po bogatom pratećem programu i brojnim kulturno – zabavnim aktivnostima.

Ano Stavros

Mestašce poznato pod imenom Ano Stavros ili tačnije Gornji Stavros je omiljena i nezabiolazna lokacija svih posetilaca. Smešteno je na obližnjem brdu, a do njegove najviše tačke se može stići pešice za nekih pola sata malo strmijim putem ili kolima. Usput ćete ugledati dve pravoslavne crkve koje svakodnevno možete posetiti. Jedna je crkva Svete Petke, a druga je crkva Svetog Afksentija. Tu su prelepe taverne čiji domaćini i dalje neguju duh grčke tradicije.

Stavros

Na samom vrhu se nalazi restoran Agnanti, odakle vas očekuje neverovatan pogled ka celom zalivu Strimonikos i mestima koja ga krase. Nemojte propustiti priliku da popijete odlično belo vino i probate neki riblji specijalitet dok uživate na ovom prelepom vidikovcu, uz hladovinu koje pružaju krošnje platana.

Nakon ovoga, iskoriste priliku i da posetite obližnju kapelu izgrađenu u čast proroka Ilije, kao i beli krst koji svetli tokom noći i predstavlja zaštitni znak Stavrosa.

Izleti Stavros

Ukoliko želite aktivniji odmor, lokalne agencije imaju u svojoj ponudi mnoštvo jednodnevnih izleta po veoma pristojnim cenama. Pa zato, upotpunite svoje letovanje posetom čuvenih Meteora, ostrva  Kavkanas ili možda Tasosa i Kavale. Kada ste već krenuli do Kavale, svakako je proporuka da deo dana provedete na plaži koja se nalazi usputno,  a to je Amolofi Beach. Amolofi Beach se nalazi u blizini mesta Nea Peramos. Plaža je peščana, dok sitan pesak, kao u pustinji, čini sigurno zadovoljstvo boravka. Inače, Amolofi u prevodu znači peščano brdo.

Raspitajte se i kada polaze brodići do Svete Gore, jer se ovaj vid izleta ne organizuje svaki dan, a svakako je nešto što vredi videti.

Ukoliko ste u Stavros došli autobusom možete do okolnih mesta, npr. do Asprovalte, otići autobusom. Autobus ide na svakih sat vremena po ceni od 1,2eura po pravcu, ili ako ste rešili da odete do Soluna, to će vas kostati oko 6,5eura.

More on this topic

Comments

Advertismentspot_img

Popular stories