Porodično letovanje – Priprema automobila i sve što treba da znate

2916
Porodično putovanje

Porodično letovanje zvuči divno, ali ako na njega putujete kolima, put do njega može biti vrlo naporan. Ipak – to uopšte ne mora da bude tako. Sve što je potrebno je da priprema kola, kao i drugih elemenata koji su neophodni za putovanje, bude na visokom nivou.

Kako bismo vam olakšali i pretvorili vaš put sa porodicom kolima u užitak, u nastavku teksta navešćemo šta je to što treba da znate prilikom pripreme automobila za porodično letovanje!

Proverite da li je vaš auto spreman za dug put

Pred svaki put, a posebno onaj na koji idete sa porodicom, a koji često podrazumeva daleko putovanje kada je reč o odlasku na letnju destinaciju, savetujemo obaveznu detaljnu proveru stanja automobila. Ukoliko niste vrsni poznavalac auto-mehanike, odvezite automobil kod automehaničara na tehnički pregled.

Preporučujemo da ovo uradite barem par nedelja pre termina u kome planirate putovanje, kako biste u slučaju da se na automobilu registruje neki problem, na vreme mogli da ga rešite. Ovako ćete na putovanje kolima krenuti potpuno rasterećeni od mogućih kvarova na putu.

Porodično putovanje

Obratite posebnu pažnju na klimu

Mnogi zaborave da, prilikom provere stanja automobila, pažnju posvete i detaljima koji “život znače”. Putovanje na letovanje posebno je nezgodno zbog jakih vrućina. Iz tog razloga klima je definitivno jedan od elemenata o kome treba da razmišljate pred pripremu za putovanje.

Zamena filtera, provera rada klime i čišćenje njenog kućišta. To su neke od obaveznih stavki koje treba staviti na listu obaveznih za pripremu automobila za porodično letovanje.

Porodično putovanje

Napravite plan puta

Pred porodično letovanje na koje ste se uputili kolima, izuzetno bi olakšalo kada biste napravili jasan plan puta. U modernom dobu, za ovo vam nije potrebna ogromna mapa. Dovoljno je da ukoliko već nemate, instalirate mapu na svom pametnom telefonu.

Još bolje je ukoliko imate GPS navigaciju za automobil. Praktičnija je i veća od telefona. Ovi alati ne samo da će vam pomoći tokom puta, već i pre njega. Pomoću njih možete napraviti jasan plan putovanja u kome ćete osmisliti na kojim ćete mestima praviti pauze radi odmora, goriva, hrane, a možda i spavanja.

Ovako ćete znati tačno kojim putem ćete ići i koliko će vam vremena biti potrebno za stizanje do savršene letnje destinacije.

Izbacite iz automobila sve što vam na putu neće biti potrebno

Koliko god se trudili da izbegnemo gomiljanje nepotrebnih stvari u automobilu, ovome uspevaju da odole samo najuporniji. Vreme da izbacite sve nepotrebne stvari iz automobila definitivno je upravo ono pred putovanje na porodično letovanje.

Nakon izbacivanja svih nepotrebnih stvari iz automobila, verovatno ćete biti iznenađeni koliko mesta u njemu zapravo ima. Ovako ćete obezbediti komfor za porodicu i mesto za stvari koje su vam potrebne za putovanje.

Porodično putovanje

Čišćenje automobila pred putovanje

Isto kao i pražnjenje automobila od nepotrebnih stvari, čišćenje kola takođe će se pobrinuti za to da svojoj porodici i sebi tokom dugog putovanja obezbedite dodatni komfor i podignete nivo higijene. Zaista čist automobil pred putovanje podrazumeva i da ste prethodno temeljno očistili pod i patosnice. Zato pred samo putovanje obavezno odvezite automobil na temeljno čišćenje – kako iznutra, tako i spolja.

Učinite kola bezbednim, udobnim i zabavnim za decu

Ako vašu porodicu čine i mališani, obavezno mislite na njih prilikom pripreme automobila za porodično letovanje! Obezbedite kola svim neophodnim elementima za decu. Kao što su sedišta, nalepnice “beba na putu”, i tome slični elementi.

Sve ove stvari svakako su vam neophodne ako imate decu koju često vozite kolima, pa bi trebalo da ih već imate. Ono što možete da uradite je svakako i obezbeđivanje dodatnog komfora i zabave. Vodite računa da ponesete samo bezbedne igračke u kojima dete može uživati tokom puta, a vas ni kola neće remetiti.

Ako pažljivo ispratite sve korake, vaš automobil će biti potpuno spreman da ugosti vašu porodicu i da zajedno pođete na nezaboravno porodično letovanje. Srećan put!