Prvi Let avionom – saveti

Related Articles

Prvi let avionom treba da bude opušten i zabavan. Putovanja su uvek ono što željno isčekujemo. Ako ste već rezervisali avionsku kartu evo par korisnih saveta koji će vam pomoći u vašem prvom letu avionom.

Prva stvar koju treba da znate da sve potrebne informacije uvek možete dobiti od avio kompanije s kojom putujete, kao i na službenim stranicama aerodroma.

Jedna od najbitnijih stvari je vreme. Ukoliko ste kartu kupili preko interneta ili ste je samo rezervisali, morate da budete na aerodromu dva sata pre leta kako bi podigli kartu i čekirali se.

Prvi let avionom – Dokumenta

Dokumenta potrebna za Vaše putovanje su:

  • avionska papirna ili elektronska karta;
  • putna isprava (pasoš sa uredno overenim vizama, ukoliko su potrebne) ili lični dokument (lična karta).

Dokumenta koja su potrebna prilikom Vašeg putovanja i prijave na let zavise od načina saradnje države čiji pasoš posedujete i države u koju putujete. Ukoliko prilikom putovanja presedate, raspitajte se da li su Vam potrebne tranzitne vize.

Prvi let avionom

Više informacija u vezi sa potrebnim dokumentima i viznim režimima možete potražiti u izabranoj avio-kompaniji, ili diplomatsko-konzularnom predstavništvu države u koju putujete.

Ukoliko putujete u Srbiju, na internet prezentaciji Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije možete pronaći informacije o potrebnim dokumentima i viznom režimu.

Prvi let avionom – Ručni prtljag

Ručni ili kabinski prtljag je prtljag koji sa sobom unosite u avion.

Dozvoljenu količinu, veličinu i težinu prtljaga koji putnik unosi u avion jasno određuje svaka avio-kompanija posebno i one su ograničene.

Obično je u avion dozvoljeno poneti 1 komad ručnog prtljaga. Čija je maksimalna težina u rasponu od 5 do 10kg, a zbir širine, visine i dužine ne sme prelaziti 115 cm.

Prvi let avionom

U skladu s postojećim pravilima u ručnom prtljagu se tečnosti, gelovi i aerosoli mogu prenositi samo ukoliko su upakovani u providne kese sa zatvaračem veličine 20 x 20cm. Svaki putnik može sa sobom u avion poneti jednu kesu sa zatvaračem. Maksimalna zapremina pojedinačnog pakovanja tečnosti može biti do 100ml. A maksimalna ukupna dozvoljena količina u ručnom prtljagu iznosi 1000ml po putniku.

Pojedine avio-kompanije uvele su ograničenje prilikom prevoza uređaja i sredstava koja koriste litijum-jonske baterije.

Određene avio-kompanije ne dozvoljavaju prevoz pojedinih uređaja i sredstava koja koriste litijum-jonske baterije ni u ručnom, ni u predatom prtljagu.

Određeni električni uređaji koja koriste litijum-jonske baterije, mogu biti primljeni na prevoz samo u ručnom prtljagu. Pod uslovom da su ugašeni i da se ne pune prilikom putovanja avionom.

Prvi let avionom

PROČITAJTE: LOW COST AVIO KOMPANIJE

Prvi let avionom – Tokom boravka na aerodromu

Svoj prtljag, zaključan, obeležen nalepnicom ili priveskom sa imenom i adresom, nemojte ostavljati bez nadzora do predaje na šalteru za prijavu putnika.

Savetujemo Vam da ručni prtljag koji unosite sa sobom u putničku kabinu bude pod Vašim stalnim nadzorom.

Savetujemo Vam da ne preuzimate i ne predajete tuđ prtljag kao svoj. Najviše zbog stvari koje bi Vam mogle ugroziti bezbednost ili Vas izložiti zakonskoj odgovornosti.

Prvi let avionom – Hrana na Low cost letovima

Ukoliko letite sa Ryanairom, Wizzairom i sličnim niskotarifnim avioprevoznicima, hrana sigurno nije uključena u cenu, neki od letova ipak znaju trajati i do 4h a vi ste gladni? Niko vam ne brani da ponesete neku hranu sa sobom u avion.

Prvi let avionom

Čokoladicu ili kesicu čipsa, možete staviti u ranac i otvoriti u avionu, to nije zabranjeno. Sokove i vodu morate kupiti u avionu ako ste žedni. A možete i kupiti 5 bočica po 100ml, koje su dopuštene, pa i njih možete prethodno napuniti sokom ili vodom, kako bi za vreme leta imali 0,5l vode dok istu morate platiti 5 eura na letu Ryanaira.

Nakon što sletite treba da se prijavite na carinskoj i pasoškoj kontroli. Zatim da podignete prtljag, na svakoj traci za prtljag je naznačen broj leta. Ukoliko presedate na drugi avion a ista vam je aviokompanija možete pri predaji prtljaga da tražite da vam prtljag isporuče na krajnjem odredištu.

Prvi let avionom – NAPOMENA

Low-cost kompanije imaju opako pravilo da vas natjeraju vašu ručnu prtljagu ostaviti u prtljažniku aviona. zašto je to problem? Zato što postoji velika šansa da vam netko pokrade stvari kod predane prtljage. A i rukovanje predanom prtljagom zna biti veoma nepažljivo. Savetujemo Vam da vredne stvari koje se lako mogu potrgati ne stavljate u predanu prtljagu.

More on this topic

Comments

Advertismentspot_img

Popular stories