Zaječarsko pšenično pivo

Related Articles

Zaječarsko pšenično pivo je pravljeno na tradicionalan način, uz korišćenje pšeničnog i ječmenog slada, svežeg hmelja i vrhunskog kvasca koji ostavlja lagani, voćni, gotovo tropski ukus.

Ovim rečima Zaječarska pivara predstavlja svoje novo pšenično pivo u ponudi.

I pored činjenice da srpske pivopije gaje ogromnu ljubav ka pšeničnim pivima, prošlo je čak 5 godina od kako je jedna velika domaća pivara proizvela ovaj stil piva.

Pšenično pivo, sve popularnije na našim prostorima, ima tri karakteristike koje ga razlikuju od standarnog svetlog lagera. Veliki udeo ječmenog slada je zamenjenjen pšenicom koja sadrži više proteina, dajući penušavo i mutno pivo blažeg ukusa.

Pri proizvodnji se koristi kvasac gornjeg vrenja, koji sintetizije aromatične spojeve, a koji se ne nalaze u standardnom svetlom pivu. Takođe, pšenična piva se ne bistre, pa ostaju mutna.

Zaječarsko pšenično pivo

Kako točiti Zaječarsko pšenično pivo

Za Zaječarsko Pšenično je karakterična gusta, ali ujedno i kremasta pena, koja dugo ostaje u čaši, čuvajući punoću ukusa, dok prepoznatljivu mutnoću pravog pšeničnog piva daje kvasac koji ostaje nefiltriran.

Zaječarsko Pšenično pivo sa sobom nosi i specijalan ritual točenja. Idealno je da se toči pod uglom od 45 stepeni, polako i postepeno u visoku čašu, usku pri dnu i proširenu na vrhu. Poželjno je da čaša bude ohlađena, jer topla ubrzava oslobađanje ugljen dioksida, zbog čega pivo brže izvetri.

Kad u boci ostane četvrtina sadržaja, treba prestati sa sipanjem. Nakon toga blago zavrteti bocu, tako da se nataloženi kvasac odvoji od dna, a onda sipati ostatak. Na ovaj način u čaši se dobija bogata kremasta pena i sav sadržaj pivskog kvasca.

Nova ambalaža prati dosadašnju tradiciju Zaječarskog piva i usklađena je sa prepoznatljivim izgledom postojećeg portfolija. Kao što Zaječarsko za recepturu uzima najbolje od prirode, tako su i dizajn etikete, tonovi boja i grafički motivi, inspirisani prirodom.

Zbog svoje karakteristične lakoće ukusa, Zaječarsko pšenično predstavlja pravo osveženje tokom letnjih meseci. Njegova aroma ga čini idealnim izborom tokom cele godine.

Zaječarsko Pšenično može da se nabavi širom Srbije, u povratnoj staklenoj ambalaži od 0.5 l, nepovratnoj staklenoj ambalaži od 0.33 l, limenci od 0.5l, a u ponudi je i točeno pivo.

More on this topic

Comments

Advertismentspot_img

Popular stories