Restoran samo za žene u Iraku

2409
Restoran samo za žene

Restoran samo za žene i sa isključivo ženskim osobljem otvorila je 23-godišnja diplomirana ekonomistkinja Tara Mohamed Ihsan kojoj je dosadila neželjena pažnja muškaraca pri izlasku s prijateljima, u kurdskom gradu Erbilu, na severu Iraka.

Tara Mohamed Ihsan iz kurdskog grada Erbil u Iraku je odlučila hrabro da istupi i promeni višedecenijsku praksu da žene imaju drugačiji tretman od muškaraca kad izađu u restoran ili bilo gde van.

Šta ju je podstaklo da otvori restoran samo za žene 

Restoran samo za žene

„Ako želiš da ideš napolje, toliko je neugodno jer svi bulje u tebe“, izjavila je.

„Stoga sam oduvek razmišljala da nešto učinim za sebe i ostale devojke kako bi se osećale prijatno“, dodala je Ihsan.

Uglađen i moderan enterijer restorana, s visećim lusterima i šarenim ležajima privukao je neželjenu pažnju muškaraca koji dolaze do ulaza samo kako bi videli o čemu se radi.

„Razmišljala sam, ako se nastavi ovako postaviću izbacivače na ulazna vrata … Nije pošteno da su svi restorani samo za muškarce, zašto ne mogu da se pomire s time da postoji i jedan za žene?!“, zaključila je Ihsan.

Restoran je prijatan i moderan, s visećim lusterima i šarenim ležajevima, dizajniran da spoji tradicionalno i savremeno. Uglađen i moderan enterijer restorana privukao je neželjenu pažnju muškaraca koji dolaze do ulaza samo kako bi vidjeli o čemu se radi. U slučaju da muškarci pokušaju da uđu, tu je obezbeđenje na vratima.

PROČITAJTE: LADY OF THE GRAPES – PROZOR U SVET VINA KOJA STVARAJU ŽENE

Irački Kurdistan

Irački Kurdistan, poznat i pod nazivima Južni Kurdistan i Region Kurdistan. Autonomni je region na severu Iraka u čiji sastav ulaze pokrajine Dohuk, Erbil, Halabdža i Sulejmanija. Zahvaljujući velikim rezervama nafte, mogućnosti da vodi nezavisnu ekonomsku politiku, kao i relativno stabilnoj bezbednosnoj situaciji, ovaj region veličine Austrije, sa populacijom koja broji nešto preko pet miliona stanovnika, tokom poslednjih desetak godina doživeo je procvat praćen građevinskim bumom u velikim gradovima poput Erbila i Sulejmanije.

Kurdi koji naseljavaju ovu oblast većinski su sunitski muslimani. Ipak region Iračkog Kurdistana odlikuje izuzetno bogatstvo religijskih zajednica i denominacija koje vekovima koegzistiraju na tom području. Ppored muslimana sunita ovde postoje i šiitska i alevitska manjina. Dok su među hrišćanskim crkvenim zajednicama prisutne haldejska, sirijska i jermenska. Region karakteriše i prisustvo zoroastrizma koji u poslednje vreme doživljava pravi preporod, kao i etnokonfesionalnih grupa poput kakaja i jezida.

U Erbilu žene nikuda ne idu same, već uvek u pratnji brata, muža, oca ili majke. Žene su tamo, mi bismo bar rekli, diskriminisane. Takođe, ne postoji mogućnost da izađu golih ramena ili sa suknjom malo iznad kolena.