Sejšeli ili Sejšelska ostrva nalaze se u blizini obala Afike u Indijskom okeanu. Njih čini po mnogima, najlepši arhipelag na svetu sa 115 ostrva, rasutih poput dragog kamenja po 1.4 miliona kvadratnih kilometara azurnog okeana.

Površina Sejšelskih ostrva je 455 km2, imaju preko 80.000 stanovnika, koji su potomci došljaka Francuza, Afrikanaca, Indijaca i Kineza.

Od ukupno 115 ostrva, 33 su naseljena. Možda najpoznatije od svih ostrva jeste Mahé na kom se nalazi i glavni grad Sejšela – Viktorija. Ovo ostrvo sa svojom površinom od 155 km2 okuplja oko 90% ukupnog stanovništva. Sav kulturni, politički i ekonomski život smešten je u ovom centru.

Prvi istorijski zapis o Sejšelima potiče od Portugalaca, i to iz 1505. godine, a ostrva su koristili i arapski trgovci, ali i pirati. Francuzi su okupirali Sejšele 1756. godine, i nazvali ih tako po svom ministru privrede Žan Moro de Sešelu. Britanija, nakon predaje Mauricijusa, preuzima kontrolu nad ostrvima 1814, a svoju samostalnost Sejšeli dobijaju tek 1976. godine.

Sejšeli

Sejšeli – nacionalni park Morne Seychellois

Jedan od nacionalnih parkova na ostrvu Mahe je Morne Seychellois koji nudi pogled na okolni svet sa najviše tačke ostrva. Verujte, isplati se malo pešačenja do tog vrha jer pogled koji se pruža kao da vam čitavu okolinu pruža na dlanu.

Klima na Sejšelima je dosta vlažna, a temperatura varira tokom cele godine, od 24 do 30 C. Najbolji meseci za posetu ovim ostrvima su jul i avgust, a period od maja do novembra važi za najprijatnije. Mart i april su najtopliji meseci, a tada temperatura retko prelazi 31 C.

Među brojnim savršenim destinacijama širom planete, Sejšeli se izdvajaju svojom netaknutom prirodom i prelepim plažama. Takođe, malo je drugih mesta na svetu, na kojima ćete i bukvalno biti toliko udaljeni od civilizacije. Na pojedinim mestima na Sejšelima, nema automobila ili drugog savremenog sredstva komunikacije, a možete se na miru odmoriti i od drugih savremenih pomagala koja vam čine radnu i životnu svakodnevicu.

Sejšeli

Pored uživanja u suncu i moru, posetioci ovog arhipelaga mogu osetiti čari ronjenja, jedrenja, pecanja, šetnje i istraživanja predivnih predela, lokalne gastronomije i romantičnih zalazaka sunca.

Neka se Sejšeli nađu na listi mesta koja morate posetiti bar jednom u životu, jer više nigde na svetu nećete naći toliko očaravajuću prirodu, tirkiznu boju okeana, koralne grebene, veliki broj pustih plaža, papagaje, kornjače, i što je najvažnije: mir i tišinu.