Halkidiki – Kasandra

Related Articles

Halkidiki – Kasandra je prvi krak ili prst kako ga mi znamo tj. prva noga Halkidikija. Prema legendi, ime je dobilo po Kasandrosu, kralju Makedonije u drevno doba. Poluostrvo ima kulturno nasleđe iz starogrčke i vizantijske ere. Dugo je više od 50 kilometara, a široko oko 10 km. Uzvišenja na Kasandri ne prelaze 400 metara i središnji deo poluostrva je pokriven vinogradima i maslinjacima.

Kasandra se hvali prelepim plaža i velikim površinama borove šume. Prepoznatljiva je zbog svojih širokih plaža, prijatnog mora, turističkh mesta gde su turisti uvek dobrodošli.

PRVI PRST – HALKIDIKI – KASANDRA

Kada pomislite na Halkidiki prva asocijacija su vam famozna takozvana tri prsta. U pitanju su tri fenomenalna poluostrva, međusobno različitih ali svako od njih sa svojim jedinstvenim šarmom i duhom karakterističnim za Halkidiki.

HALKIDIKI - KASANDRA

Kasandra je najpoznatija turistička destinacija Halkidikija. Najrazvijenija i više naseljena u odnosu na druga dva poluostrva, a posebno je značajna blizina Soluna koji se nalazi na nepunih sat vremena vožnje.  Na Kasandri su karakteristične plaže sa sitno belim peskom i kamenjem koje su obavijene redovima borova. Turistička odmarališta na Kasandri su većinom smeštena na istočnoj obali duž plaže od Kalitee do Pefkohorija. Na zapadnoj obali Kasandre za letovanje je najpoznatiji veliki hotelski kompleks i marina – Sani resort.

HALKIDIKI - KASANDRA

Glavni grad Kasandre je Kasandria. Ima ukupno 3500 stanovnika i nalazi se u središtu poluostrva. Ovo mesto možete posetiti utorkom kada se održava pijaca radi povoljnije i bolje nabavke, a i da prošetate mestom koje nije samo turističko već živi tokom čitave godine.

ŠTA NE SMETE PROPUSTITI?

Kako je Kasandra najbliža regija Solunu turistički se najpre razvila, pa nisu retki veliki kompleksi poznatih lanaca hotela i apartmana. I pored toga Kasandra nije izgubila svoju draž i uvek je zanimljivo zaći u unutrašnjost poluostrva među borovinu i zelenilo.

Kasandrino

Uvek je lepo posetiti mestašca kao što su Kasandrino ili Aja Paraskevi. Na nešto manje razvijenoj zapadnoj obali nezaobilazno je mesto Nea Skioni gde se svake godine održava festival girica, ali i prepoznatljiva crkva koja se nalazi na samoj obali obavijena legendom. Pored lokalne tradicije  najbolja stvar koju ćete doživeti na Kasandri su njene fantastične plaže od kojih preko 10 ima Plavu Zastavu koja obeležava najčistije plaže. U oblasti Kasandre postoje guste borove šume, maslinjaci kao i vinogradi.

 

PLAŽE NA HALKIDIKI – KASANDRA

Kasandra ima veoma dugu tradiciju u turizmu i njena urbanizacija traje mnogo godina unazad. Ipak, time nije potpuno izgubila na prirodnim lepotama, a posetiocima i dalje nudi mogućnost za sadržajan odmor.

HALKIDIKI - KASANDRA

Najpoznatija plaža na Kasandri je čuvena Ksenija, a najlepši deo ove plaže jeste ispred Koursaros kafe bara gde možete uživati u prirodnom hladu, na plaži sa veoma sitnim peskom i dugačkim plićakom. Ova plaža omiljena je porodicama sa decom.

U blizini Ksenija nalazi se takođe lepa plaža Golden beach. Ona je karakteristična po sitnom šljunku i dosta manjoj gužvi u odnosu na Kseniju.

HALKIDIKI - KASANDRA

Jedna od predivnih plaža koju vredi posetiti jeste Egeopelagitika u mestu Posidi. Kilometrima dugačka plaža, sa mnogo prostora za sve posetice, pesak, postepena dubina i predivni zalasci sunca. Na ovoj plaži nikada nema gužve pa vam je pravo opuštanje zagarantovano.

Mesto Siviri je simpatično malo mesto na zapadu poluostrva i ima lepu plažu na kojoj možete provesti jedan dan. Uz plažu se proteže dugačko i lepo uređeno šetalište sa brojnim tavernama i kafićima.

Gradska plaža u mestu Kallithea je po mnogima najlepša plaža na Kasandri. Odlikuje je tirkizno more, sitan pesak, kristalno čista i prozirna voda, plićak, pa neka vam Kalitea bude obavezna stanica prilikom obilaska Kasandre. Kalitea je odlično mesto za večernje izlaske jer se u njoj nalaze nadaleko poznati noćni klubovi u kojima gostuju najveće zvezde Grčke ali i susednih zemalja.

HALKIDIKI - KASANDRA

Plaža Sani je poznata po luksuznom kompleksu hotela uz samu plažu. Ulaz se plaća 20€ prilikom parkiranja i tih 20€ možete iskoristiti u kafićima ili restoranima u okviru kompleksa. Plaža Sani je veoma lepa, a kompleks fantastično uređen sa sopstvenom marinom za luksuzne jahte gostiju.

 

PEĆINA PETRALONA

Čuvena pećina Petralona, kao jedan od najlepših prirodnih spomenika u Grčkoj, spada u najposećenije turističke atrakcije na Kasandri. Njeni hodnici su dugački gotovo dva kilometra, a otkrivena je 1959. godine. Bogata je predivnim stalaktitima i stalagmitima, a u njoj su pronađeni i brojni životinjski fosili.

HALKIDIKI - KASANDRA

Ljudska lobanja pronađena u pećini Petralona najstarija je u Evropi i stara je najmanje 200 hiljada godina, a procene idu i do čitavih 700 hiljada. U pećini su pronađeni i tragovi prve vatre, a predstavljene su i rekonstrukcije iz života ondašnjih ljudi.

Izlet u pećinu obuhvata i posetu maom muzeju u kojem su izloženi raznovrsni predmeti koji svedoče o životu naših predaka: najstarija ljudska oruđa, velika zbirka životinjskih kostiju pronađenih u pećini (nosoroga, planinskog lava, hijene itd.), okamenjena ljudska utroba, pramen kose i drugi.

HALKIDIKI - KASANDRA

Na oko 20 kilometara od pećine nalazi se grad Nea Mudanja u kojem možete obići jedinstveni Muzej ribarstva i ribarskih alata. Muzej prikazuje razvoj ribarstva kroz istoriju, a možete videti drevna sidra, koblja za hvatanje riba i morskih ježeva, pamučne mreže, štapove, instrumente za navigaciju brodova, kompase, lampe i makete brodova.

 

HALKIDIKI – KASANDRA ZA LJUBITELJE ISTORIJE I ARHEOLOGIJE

Na svega nekoliko kilometara udaljenosti od Nea Kalikratie, prilikom iskopavanja pronađen je jedinstveni srebrni kovčeg koji se danas nalazi u arheološkom muzeju u Solunu. Ovaj sarkofag sa isklesanim figurama je dokaz koji spaja Stari i Novi zavet. Ova oblast se povezuje i sa imenom Ammon Zeusa.

HALKIDIKI - KASANDRA

Naročito interesovanje zaljubljenika u arheologiju izaziva kanal Potidea koji spaja dva zaliva: Satonic (Temaikos) i Toroneos. Antička Potidea je onovana 600 pre n.e. u korenu poluostrva Palini. Jedan od najznačajnijih hramova koji je otkriven na Halkidikiju je taj Zeusa Amona, koji je otkriven 1969. prilikom izgradnje hotela, kada je došlo do delimičnog uništenja osnove (kripida) hrama.

Takođe možete posetiti Justinijanov zid koji je građen 540. godine posle Hrista i koji je više puta zaštitio Kasandru od napada u doba Vizantije.

 

MAVROBARA

Mavrobara je mala močvara u sred guste bujne šume, koja vrvi od crvenouhih kornjača i žaba. Uživanju doprinose ne samo kornjače među kojima i tri retke vrste evropskih vodenih kornjača, već vožnja ili šetnja po ovom prirodnom rezervatu.

Pratite putokaze do Mavrobare ili znak „kornjače“ koji se mogu videti sa glavnog puta kada polazite iz sela Polihrono, zemljani put vijuga i penje se uz brdo i pored polja uz ivicu divne šume. Ovo je prilično duga pešacka staza, oko 5 km bilo kojim putem, ali vredna truda.

Toliko je mirno i tiho da možete pomisliti da ste otišli sa Kasandre. Staza je obeležena znacima ili malim Posejdonovim znakom. Kada se dođe do raskrsnice možete birati jedan od dva puta. Utočište kornjača se nalazi preko puta jedne natkrivene klupe. Ipak, bićete sigurni da ste na pravom mestu kad čujete neprekidno kreketanje žaba. Kornjače je ponekad teško uočiti. Ako se odlučite da ovu stazu pređete pešice, obavezno ponesite vodu, hranu, kremu za sunčanje i mobilni telefon (za slučaj da se umorite ili izgubite!).

 

PRIRODNI TOPLI IZVORI I BANJA LOUTRA HALKIDIKI – KASANDRA

Na jugozapadnom delu poluostrva Kassandra svega 130 km od Soluna smešteno je tek otkriveno letovalište i banjsko odmaralište sa termalnim izvorima, Loutra. Naziv nosi po grčkoj reči Loutro što je u prevodu kupanje, banjanje. Ima izuzetan geografski položaj jer je praktično banja na moru i pruža se duž malog zaliva u čijem zaleđu je borovina.

Loutra ima sav neophodan sadržaj za miran i udoban odmor i u njoj stanuje lepota koja smiruje dušu i opušta čula. To je živopisno seoce čiji žitelji se bave ribolovom, proizvodnjom meda, maslinovog ulja… Zahvaljujuči divnim peščanim plažama, kristalnom i bistrom moru, te svežem povetarcu koji dolazi sa okolnih brda Loutra važi za atraktivnu turističku destinaciju u kojoj ćete uživati u vrhunskoj gastronomiji i boravku.

 

GDE LETOVATI HALKIDIKI – KASANDRA?

U zavisnosti od toga koje mesto budete odabrali za svoju bazu tokom letovanja na Kasandri, zavisiće i kvalitet vašeg letovanja. Ukoliko volite popularna i vrlo posećena mesta sa veoma posećenim gradskim plažama i gužvom na šetalištima, mnogo prodavnica, restorana, kafića svakako treba odabrati Pefkohori, Hanioti, Polihrono i Kaliteu. Sva ova mesta imaju lepe plaže, naročito Kalitea čija se plaža ubraja u najlepše na čitavom Halkidikiju. Mana ovih plaža je to što su uglavnom uske i pretrpane suncobranima, peškirima i uopšte posetiocima, ali istovremeno ova mesta nude najviše sadržaja kako za odrasle tako i za decu i mlade.

Ukoliko volite mirno letovanje, onda vam preporučujemo neko od mesta na zapadnoj obali, Siviri, Furku, Nea Skioni, Posidi, pa i Loutra, Mola Kaliva. Interesantna su i mesta na samom početku Kasandre Nea Potidea i Nea Fokea. More je nešto nemirnije na zapadnoj obali u odnosu na istočnu.

Afitos je vrlo specifično i autentično mesto na Kasandri. Nalazi se na steni iznad obale odakle se pruža fantastičan pogled na Egej. Ukoliko letujete na Kasandri, odvojite jedno popodne i veče za posetu ovog mesta.

More on this topic

Comments

Advertismentspot_img

Popular stories