Bodensko jezero

Bodensko jezero, često nazivaju i Švapsko more, predstavlja jednu od najlepših nemačkih regija. Ono što taj kraj čini tako posebnim i atraktivnim za brojne posetioce, nikako nije isključivo samo jezero.

Bodensko jezero – turistički raj i leti i zimi

Odmor, zabava, romantika… Bodensko jezero nudi sve to, ali i više od toga. Najveće nemačko jezero važi za jedno od najlepših mesta u zemlji, a i među najomiljenijim je odredištima za odmor. Bodensko jezero, u srcu Evrope, je postalo pravi raj za turiste. Površine je 536 km2 i duboko 273 m. Nalazi se na tromeđi Nemačke, Švajcarske i Austrije.

Bodensko jezero

Od ukupno 275 km obale Austriji i gradu Bregenzu pripada svega 28 km na istoku, Švajcarskoj 70 km južne strane, a najviše Nemačkoj. To je jezero glečerskog tipa i pravi je turistički raj i leti i zimi. Okruženo je visokim vrhovima Alpa sa svetski poznatim skijalištima. Dok se vozite oko njega videćete bezbrojne voćnjake, vinograde i plastenike. Zahvaljujući blagoj klimi i velikoj količini vlage sve raste kao ludo. U njega se uliva nekoliko reka, a najveća je Rajna.

Raznolikost pejzaža otvara neslućene mogućnosti za ljubitelje sportova. Svejedno da li nameravate da jedrite, planinarite ili vozite bicikl, ovde ćete sigurno uživati.

Lindau – stari nemački gradić

Lindau je mali nemački gradić sa starom istorijskom jezgrom smeštenom na malom ostrvu i  jedan je od najlepših srednjevekovnih gradića, koji su uspeli sačuvati šarm toga doba. Danas je povezan mostom sa kopnom i sve brže rastućim novim delom i već ima 24.000 stanovnika. Na ostrvo dolazi i pruga, a može se doći i autom. Po celom jezeru kruži flota brodića, koji povezuju mnoga mesta i najlepše je upravo doći otuda.

Bodensko jezero

Na ulazu u luku doćekaće vas veliki svetionik iz  1879. godine i stauta bavarskog lava, simbola moći, koji čuva grad. U samoj luci toranj Mankturm, ostatak je nekadašnjih zidina.  Još nešto ih se može videti na ulazu u grad s kopna. Mnogo zgrada na ostrvu potiče još od XIII i XIV veka. Gradić je prepun što velikih, što malih trgova. Na jednom je Gradska skupština (Altes Rathaus) iz 1940 godine, živopisne fasade sa slikama iz istorije i mitologije. Na drugom velikom  trgu je nalepša zgrada na celom jezeru, u kojoj je Gradski muzej, te dve crkve (protestantska i katolička).

Bodensko jezero

Glavna pešačka zona je Maximilianstrasse, sa trgovinama, restoranima. Kuće raznih boja su izgrađene krajem XV. i početkom XVI. veka i nekad su tu živeli bogati građani i plemstvo. Danas se svake druge godine tu dolaze naučnici i stručnjaci iz fizike, hemije i medicine celog sveta. A počelo je 1971.godine, kada su se tu okupili svi živi dobitnici Nobelove nagrade.

PROČITAJTE: AVANTURA NA ZLATIBORU

Bodensko jezero – Friedrichshafen

Ako pak poželite nešto drugačiji ambijent, u gradu Friedrichshafenu na raspolaganju vam stoji cepelin. U Friedrichshafenu je aerodrom cele regije. Odatle kreću mnoge turističke grupe. U njemu je i Zeppelin muzej posvećen istoriji avijacijie. Kažu sa najvećom zbirkom u svetu. Još ih je nekoliko i u drugim gradićima. Ne zaboravimo da je Ferdinand Graf von Zeppelin rođen u gradu Konstanz, na suprotnoj obali jezera.  U muzeju možete ući u vernu repliku kabine nesretnog Hindenburga. Ako bacite pogled u nebo videćete Zeppelin, koji kruži iznad jezera.

Ostrvo cveća – Mainau

Jedno od neizostavnih odredišta za izlet svakako je i čuveno ostrvo cveća Mainau, za čiji je obilazak najbolje planirati ceo dan. Pored niza atrakcija za decu i tinajdžere, kao što su adrenalinski park sa visinskim poligonom ili pak avanturistička potraga za blagom, Mainau svim ljubiteljima cveća nudi raznolike botaničke atrakcije. Za mnoge će poseta kući leptira sa 120 različitih vrsta biti vrhunac provoda.

Cela regija ima i zajedničku turističku zajednicu, koja skupa promoviše sva mesta na jezeru i oko njega u tri države. Naravno ovo je samo delić onoga što se nalazi u ovoj oblasti koje svakako treba posetiti i istražiti sve njegove čari.

Related Stories

Najnoviji članci

Alpbah – božanstveno tirolsko selo

Alpbah je savršeni primer božanstvenog tirolskog sela. Leti je mesto predivno za planinarenje, a...

Porodično letovanje – Priprema automobila i sve što treba...

Porodično letovanje zvuči divno, ali ako na njega putujete kolima, put do njega može...

Stavros – Vazdušna banja Grčke

Stavros još jedno u nizu popularnih grčkih letovališta i idealan je za one koji...

Ostrva Grčke koja će vas oduševiti svojom lepotom

Ostrva Grčke koja će vas oduševiti svojom lepotom - Stiže leto i misli većine...

Najpopularnije vinske ture u Crnoj Gori

Najpopularnije vinske ture u Crnoj Gori - Sa prepoznatljivim sortama grožđa, sve više kvalitetnih...

Na šta obratiti pažnju kada tražite smeštaj sa decom

Putovanja sa decom su često zahtevna, jer destinaciju, smeštaj i aktivnosti treba da prilagodite...

Popularne kategorije