Ohridsko jezero – Makedonsko more

9819
Ohridsko jezero

Ohridsko jezero je kristalno čisto jezero prostrano kao more. Bogato istorijsko i kulturno nasleđe, raznolikost noćnog života i dobra zabavamuzički festivali i koncerti,  čuveni ohridski biser , povoljne cene, vreli dani i izrazito prijatne noći i gostoprimljivo srce makedonskog čoveka, sve to čini da se u Ohrid zaljubite na prvi pogled i da mu se uvek rado vraćate.

Okruženo sa svih strana visokim planinama, Ohridsko jezero očarava svojom izvanrednom prirodnom lepotom. Dok su vrhovi Galičice pokriveni prvim snegom, dole u ravnici, na obali jezera, još ima ruža i jesenjeg cveća. Nezaboravan utisak ovo jezero ostavlja i zbog boje vode, koja se od izlaska do zalaska sunca stalno menja.

Prirodne lepote ove destinacije, koja pruža kulturološku i istorijsku šetnju kroz vekove, nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a kada se tome doda ljubaznost i pristupačnost domaćina, koji će vas dočekati na svakom koraku, utisak je neopisiv. Brojni hoteli i restorani smešteni su uz samu obalu ovog glavnog centra Makedonije.

Makedonija je mala zemlja posebne lepote, čemu u prilog ide to što se u njoj nalazi jedno od najstarijih jezera na Zemlji – Ohridsko jezero.

Ohrid

Grad Ohrid nalazi se na severnoj strani Ohridskog jezera, na nadmorskoj visini od preko 700 metara. Legenda kaže da Ohrid ima 365 manastira i crkava koliko ima dana u godini. Pa sa pravom nosi epitet „Balkanski Jerusalim“.

Ovaj sve posećeniji grad od strane domaćih i stranih turista  podjednako privlači i stare i mlade, jer i jednima i drugima nudi veliki broj sadržaja.  

Izuzetno bogata istorija urezala se u svaki kutak ovog grada. Od 9. veka kada je bio centar širenja hrišćanstva među Slovenima iz kog su delovali Sv.Kliment i Sv. Naum, učenici Ćirila i Metodija, pa sve do danas, Ohrid s pravom nosi naziv svetog grada:

  • gradska Crkva Sv. Sofije jedan je od najvažnijih i najmonumentalnijih spomenika srednjovekovnog crkvenog graditeljstva,
  • blizina Antičkog teatra, drevnog grčkog teatra iz helenističkog perioda,
  • blizina religioznog lokaliteta Plaošnik, gde se 2002. godine restaurirao hram Sv. Klimenta i Pantelejmona koji danas dominira ovim lokalitetom, čine centralno jezgro Starog grada Ohrida.

Staro gradsko jezgro Ohrida je u potpunosti autentično i konzervirano. Duh srednjeg veka u Balkanskom stilu i staroj slovenskoj arhitekturi, uske kaldrmisane ulice s prelepim zgradama koje su u osnovi uže, a na spratovima šire, nadnete na ulicu. Grad je okićen i titulom kolevke slovenske pismenosti. Bio sedište širenja pismenosti i hrišćanstva među Slovenima, koje su započeli u Ohridu učenici Ćirila i Metodija, sveti Kliment i sveti Naum.

Ohrid, zbog velikog broj građevina jedinstvene arhitekture i neprevaziđene umetničke vrednosti, na relativno maloj površini omogućava svakom ljubitelju umetnosti da lakom šetnjom prođe kroz minule vekove i upozna najznačajnije predstavnike kulturnih tokova kako srednjevekovne vizantijske umetnosti tako i umetnosti antičkog doba.

Najznačajnije znamenitosti su Ohridska tvrđava, Crkva Svete Sofije, sagrađena na temeljima rane hrišćanske bazilike, Galerija Ohridskih ikona, Crkva Svetog Klimenta, Crkva Svetog Nauma, i po mnogima najlepša, Crkva Svetog Jovana, na samoj litici jezera.

Zabava i noćni provod

Malo ko zna da se zabavlja i živi punim plućima kao Ohriđani. Ulice i kafići prepuni su ljudi najrazličitijih životnih dobi. Do jedan sat posle ponoći kafići i restorani Starog grada su prepuni. Pravi noćni provod počinje tek tada jer svi prelaze u kafiće i diskoteke koji rade do zore.

Čuveni Kej Maršala Tita, dugo šetalište tik uz jezero, obiluje velikim brojem kafića i hotela. Na samom njegovom kraju, kada se njime krene od centra ka Biljaninim izvorima, naići ćete na poznate noćne klubove Havana i Kuba Libre u kojima tokom letnjih meseci gostuje veliki broj muzičkih zvezda iz Srbije i regiona.

Od džeza do starogradske narodne makedonske muzike, preko mnogo boemskih restorana sa živom muzikom, pa sve do velikog broja kafića i noćnih klubova i provoda do zore. Ohrid je grad koji svakog trenutka živi punim plućima i koji nudi obilje sadržaja za svačiji ukus. Zbog toga vam se može učiniti da vam je i jedno leto malo da obiđete sve njegove znamenitosti.

PROČITAJTE: NAJVEĆE SLANO JEZERO NA SVETU

U toku jula i avgusta Ohrid beleži najveću posećenost, pogotovo u vreme praznika Sveti Ilija kada je slava grada. Tokom ova dva letnja meseca održava se i muzička manifestacija Ohridsko leto. Kao jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Makedoniji. Ovaj događaj okuplja veliki broj posetilaca, gde  učestvuju ansambli iz cele Evrope. A mogu se čuti koncerti u izvodjenju poznatih evropskih pijanista i violinista.

Znamenitosti

Crkva Sveta Sofija

Poznatija kao Ohridska katedrala sazidana je u prvoj polovini jedanaestog veka ili tačnije između 1035-1056. Sve do početka otomanske vladavine u Makedoniji, služila je kao katedrala Ohridske arhiepiskopije. Za vreme vladavine Turaka crkva se pretvara u džamiju da bi 1912. godine ponovo stekla uslov da postane pravoslavni hram.

Ohridsko jezero
Ohridsko jezero – Crkva Sveta Sofija

Crkva Svetog Jovana 

U blizini tvrđave i Plaošnika, na steni iznad samog Ohridskog jezera, nalazi se Crkva Svetog Jovana Kanea. Posvećena je Svetom Jovanu Bogoslovu. Sa stene na kojoj se crkva nalazi pruža se veličanstven pogled na jezero i čitav grad. Ispod same stene ušuškana je mala gradska plaža. Ukoliko poželite da se spustite do nje, strme stepenice i simpatične, uzane i živopisne staze odvešće vas do ove uređene i omiljene gradske plaže.

Vožnja čamcem još jedan je od načina dolaska do ove popularne plaže, a osim što je povoljna, pruža neverovatan užitak i obezbeđuje pogled na stari deo grad, kao i na samu Crkvu Sv. Jovana Kanea koju je najbolje sagledati s jezera. Predusretljivi Ohriđani rado će vas prevesti svojim čamcima do ove mistične plaže okružene stenama , i to veoma povoljno. Čamci su usidreni u luci na keju pored samog šetališta i na raspolaganju su u toku čitavog dana.

Ohridsko jezero
Ohridsko jezero – Crkva Svetog Jovana

Crkva se pripisuje autoru Jevanđelja po Jovanu, Jovanu Jevanđelisti. Datum izgradnje crkve je nepoznat, ali u dokumentima o detaljima crkvene imovine sugeriše se da je izgrađena pre 1447. godine.  Arheolozi veruju da je crkva izgrađena pre uspona Otomanskog carstva vrlo verovatno u 13. veku. Restauratorski radovi 1964. doveli su do otkrića fresaka u kupoli. Crkva Sveti Jovan Kaneo je jedan od simbola Ohirida. Nalazi se na jednoj od najlepših lokacija u gradu sa čarobnim pogledom na ohridsko jezero.

Crkva Svetog Klimenta – bogorodice Privlepte

Sagrađena je krajem XIII veka i posvećena je Svetoj Bogorodici Privlepti. Ona se nalazi u starom delu grada blizu gornje kapije i jedna je od najlepših i najstarijih crkvi Ohrida. U vreme Otomanske vladavine zbog pretvaranja crkve Svete Sofije u džamiju, crkva postaje središte Ohridske arhiepiskopije, a posle uništenja Klimentove crkve Svetog Pantelejmona mosti Svetog Klimenta prenose se u ovu crkvu i ona dobija svoj današnji naziv Crkva Svetog Klimenta.

Ohridsko jezero
Ohridsko jezero – Crkva Svetog Klimenta

Samuilova tvrđava

Gotovo da ne postoji mesto u Ohridu odakle se ne vidi velelepna Samuilova tvrđava. Srednjovekovno utvrđenje koje je dobilo naziv prema caru Samuilu kome se pripisuje izgradnja. Kojom god kaldrmisanom ulicom da se zaputite,  put će vas sam odvesti do ovog veličanstvenog utvrđenja koje se nalazi na samom vrhu grada odakle se pruža neopisivo lep pogled na Ohridsko jezero okruženo visokim brdima.

Kroz istoriju Tvrđava je više puta bila rušena i obnavljana, ali se pretpostavlja da je u sadašnjem obliku izgrađena tokom Samuilove vladavine, kada je Ohrid bio i prestonica njegovoga Carstva. Na temelju novih arheoloških istraživanja, pretpostavlja se da se tvrđava ovde nalazila već sredinom 4. veka pre Hrista.

Ohridsko jezero
Ohridsko jezero – Samuilova tvrđava

Tvrđava je sagrađena na brdu iznad Ohrida, odakle se pruža prekrasan pogled na celu okolinu. Već samim prilaskom tvrđavi grad se pruža kao na dlanu, a kako biste pogled učinili još atraktivnijim popnite se na zidine, odakle ćete moći uhvatiti uistinu neverovatne prizore. K tome, ako uzmete u obzir da šetate po zidinama građevine stare vekovima, imate pravi doživljaj sam po sebi.

Sveti Naum – mesto nesvakidašnje lepote

Jedan od najlepših delova obale Ohridskog jezera nalazi se tridesetak kilometara od centra grada Ohrida do kog se može doći kolima, ali i krstareći brodom,  što je i najbolji način da se jezero sagleda u svojoj veličini i lepoti. U zelenilu, bujnoj vegetaciji, mestu gde se Crni Drim uliva u jezero, na samoj granici sa Albanijom, nalazi se manastir Svetog Nauma, zadužbina Svetog Nauma Ohridskog. Jedan je od najlepših i najbolje očuvanih manastira, a posetioce podjednako očarava njegova spoljašnjost koliko i njegova unutrašnjost.

Ohridsko jezero
Ohridsko jezero – Sveti Naum

Njegovoj jedinstvenostii doprinosi i spoj mistike manastira, prekrasne prirode i jedine peskovite plaže na Ohridskom jezeru. Za ovu plažu specificnu po sitnom pesku, toploj vodi i pogledu na manastir, Ohriđani sa punim pravom kažu da se obavezno mora posetiti. Ne treba propustiti vožnju čamcem delom jezera oko restorana. Tu je dubina  nekoliko metara, a imate utisak, zbog kristalno čiste vode, da je dno nadohvat ruke.

Muzej na vodi

Spisku arheoloških i istorijskih znamenitosti pridružuje se rekonstruisano praistorijsko naselje pretvoreno u Muzej na vodi. Sve popularniji među turistima, ovaj neobičan i zanimljiv muzej, smešten je na 13 km od grada Ohrida na putu ka Sv. Naumu. Kućice pravljene od trske i blata zanimljive unutrašnjosti pružaju jedinstven hlad u letnjim danima i predstavljaju za turiste nezaobilazno odredište.

Ohridsko jezero
Ohridsko jezero – Muzej na vodi

Ohridsko jezero – Makedonsko more

Nalazi se na 695 metara nadmorske visine i okruženo je obroncima Galičice s kojom čini nerazdvojivu celinu. Ohridsko jezero spada u red najstarijih jezera na svetu. Pored Bajkalskog i jezera Tanganjike i još nekih, po veličini spada u red većih jezera u Evropi poput  Ženevskog i Bodenskog. Istovremeno je jedno od  najvećih i najdubljih jezera sa čak 228,7 metara dubine. Voda jezera je kristalno čista i providna. Providnost vode ide do čak 22 metra u dubinu!

Zahvaljujući ovakvim geografskim i klimatskim karakteristikima, turisti letnje mesece rado provode u ovom gradu. Dani su topli, a noći sveže i prijatne. Nalazi se u jugozapadnom delu Makedonije i istočnom delu Albanije. A površina jezera podseća na morsku zbog svoje prostranosti i širine.

Jezero ima predivne peščane plaže, pogodno za kupanje pa ga zato nazivaju „Makedonsko more“. Prosečna temperatura vode iznosi u julu 22, a u avgustu 23 stepena Celzijusa.

Stotine izvora snabdevaju Ohridsko jezero svežom vodom koja potiče uglavnom iz Prespanskog jezera. Ono se nalazi na oko 150 metara nadmorske visine iznad Ohridskog jezera. Principom spojenih sudova presipa se u Ohridsko jezero kanalima stvorenim kroz samu planinu.

Najpoznatiji izvor je svakako izvor reke crni Drim ili Biljanini izvori. Ovaj izvor se nalazi kod crkve Sveti Naum. Tu reka Drim izvire iz peska i stene u vidu 45 pojedinačnih izvora stvarajući utisak ključajućeg peska, zatim utiče u jezero, a onda na drugom kraju jezera, kod gradića Struge, voda se izliva u korito reke Drim. Na ovaj način, prirodnom filtracijom, voda u jezeru se u potpunosti promeni za 12 sati.

Tajna ohridskog bisera

Priča o Ohridu nikako ne bi mogla da se završi a da se ne pomenu nadaleko poznati i svetski priznati ohridski biseri. U samom centru  grada, u pešačkoj zoni, smešten je veliki broj zanatski radnji, brojnih zlatara i prodavnica nakita. Najtraženiji je čuveni ohridski biser. Koji se prodaje kako u centru grada, tako i u okolnim selima. Prema legendi i pričanju meštana, samo dve porodice u Ohridu znaju kako se pravi ohridski biser.

Naime, još  daleke 1927. godine Jovan Subović, po poreklu Rus, došao je u Ohrid i svoju tajnu o pravljenju sedefa, emulziji kojom se premazuje biser, preneo je dvema porodicama – Filevi i Tanev. Trebalo je i trećoj, ali je iznenada pronađen mrtav pored obale jezera, a policija nikada nije pronašla ubicu. Pa tako danas, biseri se dobijaju po tajnoj recepturi koja se prenosi sa kolena na koleno, ali samo po muškoj liniji.

Ohridsko jezero
Ohridsko jezero – Ohridski biser

Po recepturi, tanki listići krljušti sitne ribe plasice, koja živi samo u čistoj vodi Ohridskog jezera i delovima reke Crni Drim, slažu se i spajaju jedan s drugim, zatim konzerviraju dok se ne formiraju mali jajasti biseri. Cena zavisi od veličine bisera, a najjeftiniji košta pet evra, pa naviše.

OHRIDSKI BISER je poseban upravo zbog emulzije kojom se premazuje, a ona se dobija od krljušti i kože ribe plašice. Ova emulzija dobija se i veštačkim putem i zbog toga je teško prepoznati original. U prodavncama će vam reći da su prirodni i originalni biseri teži od ostalih i da su zaštićeni sertifikatom s kodovima i trgovačkom markom.

Pored bisera, centar grada Ohrida ima mnogo radnji sa suvenirima, kao i prodavnice srebrnog filigrantskog nakita.

Plaže Ohridskog jezera poput morskih

Bistra voda Ohridskog jezera i veliki broj plaža samo su još jedan od razloga zbog kog se turisti odlučuju da leto provedu u Ohridu. Pored uređenih i ušuškanih gradskih plaža koje su pravi mali raj za ljubitelje uvala, a do kojih se iz centra grada stiže veoma brzo, veliki broj plaža nalazi se van grada Ohrida. Do njih se lako i povoljno može stići lokalnim kombi vozilima ili taksijem.

Mladi se uglavnom okupljaju na plažama Gradište, Nemo i Lagadin koje se nalaze na petnaestak minuta od centra grada na potezu puta Ohrid – Sveti Naum, a u ovom delu se nalazi i veliki broj hotela.

Ohridsko jezero
Ohridsko jezero – Plaža

Čuvena plaža Gradište izuzetno je posećena od strane domaćih i stranih mladih turista. Tu se tokom letnje sezone organizuju žurke. Dok mesta Peštani, Lagadin, Trpejca imaju plaže mirnijeg tipa pogodne za sve generacije. One obiluju i mnogim restoranima i kafeima, kao i brojnim sportskim aktivnostima. Za ljubitelje potpunog mira i odsustva gužve preporuka je malena i prelepa plaža Sveti Zaum. Do nje se može doći jedino čamcem ili brodićem.

Tajne Ohridskog jezera

U vodama Ohridskog jezera nalaze se olupine brodova iz Prvog svetskog rata. Locirani su na oko 1000 metara od obale nadomak grada Struga.

Ronioci su otkrili da se nalaze na dubini od 6-7 metara, međutim, njihov tačan broj još nije utvrđen.

– Postoji dosta informacija o proizvođačima brodova i da znamo da su se nekada koristili za transport velikih tereta. Tačan broj treba utvrditi, ali verujemo da ih ima 7 – rekao je Danijel Atanasovski iz ronilačkog centra Akvatek. On kaže da se radi o dva glavna broda i nekoliko pomoćnih.

Akvatek će zajedno da arheologom Nikolom Paskalijem nastaviti podvodno istraživanje. Nadaju se da će ova lokacija biti zaštićena kao arheološko nalazište.

Takođe, međunarodni instruktor ronjenja Milutin Sekuloski otkrio je na dnu Ohridskog jezera avion iz Drugog svetskog rata, praistorijska naselja, potonule brodove iz Velikog rata, velike kolonije rakova, neobična staništa jegulja i podvodne reljefe.

„Priča o avionu datira odavno, ali mi smo ga otkrili i uspeli da dokumentujemo“, rekao je Sekuloski, koji je tri meseca istraživao dno Ohridskog jezera.

On je naveo da je avion otkriven u blizini albanskog grada Podgradec. Mnogi građani Albanije prvotno su smatrali da je reč o nemačkoj letelici. Nakon razgledanja delova utvrđeno da je to britanski avion.