Najpopularnije vinske ture u Crnoj Gori

Related Articles

Najpopularnije vinske ture u Crnoj Gori – Sa prepoznatljivim sortama grožđa, sve više kvalitetnih proizvođača, prirodnim ljepotama, Crna Gora bi mogla da se pozicionira kao prepoznatljiva vinska destinacija. Interesovanje za obilazak vinskih podruma je sve veće, ali je sama ideja tek u povoju. Tako će se po prvi put od ove godine, vinske ture naći u ponudi lokalnih agencija.

Nacionalno udruženje vinara broji 300 članova, sa čak 50 registrovanih vrsta vina u Evropi. Glavne regije proizvodnje vina su okolina glavnog grada Podgorice i basen Skadarskog jezera. Samim time letovanje u Budvi je odličan način da okusite vina pet najcenjenijih vinarija Crne Gore, čija su se vina posluživala na svim evropskim dvorovima.

Najpopularnije vinske ture u Crnoj Gori

Najpopularnije vinske ture u Crnoj Gori

Plantaže ‚‚Šipčanik” – najveći crnogorski proizvođači vina

Plantaže su najveći proizvođač vina u Crnoj Gori u državnom su vlasništvu. Podrum se nalazi na oko 30 metara ispod nivoa zemlje u obliku tunela dugog 356 metara i visokog 7 metara. Temperatura je konstantno između 17 i 19 stepeni Celzijusa.

Na površini od 7.000 kvadratnih metara u Ćemovskom polju, ovaj vinograd je najveći u Evropi. Vino se čuva u barik i drugim drvenim buradima u  idealnim klimatskim i tehnološkim uslovima. Skoro dva miliona litara vina stari u drvenim bačvama i bocama. Ovaj rekorder u proizvodnji vina kaže da je interesovanje iz godine u godinu sve veće ali da nedostaje adekvatna pomoć države u promotivnom smislu.

Najpopularnije vinske ture u Crnoj Gori

Imanje Radević – tradicionalno kvalitetno vino

Vinarija Imanje Radević je mala porodična firma nastala na poštovanju nasleđa i tradicije ove porodice. Grožđe napojeno vodom sa planinskih izvora, pažljivo se ručno bere i prirodno fermentira. Smešta se u burad od američkog hrasta gde sazreva. Vina sa imanja Radević su kombinacija tradicije koja se već dugo poštuje, i najnovijih tehnika i tehnologija proizvodnje, što omogućava najviši kvalitet vina.

Najpopularnije vinske ture u Crnoj Gori

Vinarija Mašanović – crmnički putevi crnog vina

Njihov podrum nalazi se neposredno uz nekadašnji vinograd i podrum kralja Nikole. Vinograd se nalazi kilometar i po od same vinarije, na mestu koje je Ivan Crnojević nekada koristio kao letnjikovac. Vinarija Mašanović proizvodi crna vina “Crmnički Vranac Barrique” i “Krin Barrique”. Takođe, proizvodi različite voćne rakije (breskva, kivi, jabuka, nar, šljiva, dunja) i domaće sokove.

Njihovi proizvodi mogu se naći u prodavnicama i restoranima, kao i u seoskim domaćinstvima. Na imanju nude mesto za degustaciju i okrepljenje uz vino, kao i spremanje i služenje tradicionalnih jela sa ovog podneblja (kozji sir, masline, priganice, pršut, sušena ukljeva, prženi krap, domaće kobasice, marinirana riba i ostali specijaliteti).

Vinarija Krgović

Vinarija Krgović je mala porodična vinarija koja je počela da radi 2009. godine. Vinograd od dva hektara nalazi se na kamenitim padinama Roga, u blizini Duklje, na nadmorskoj visini od 45 metara. Zasađen je 2004. godine, sa početnih hiljadu čokota vinove loze. Danas ga čini čak 12.000 čokota različitih vrsta – Vranac, Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Moscato Bianco, Pinot Grigio i Viognerand Sauvignon Blanc.

U zasadima različitih sorti dominiraju lokalni, autohtoni tipovi, što omogućava različite kombinacije kako bi se stiglo do novih vina jedinstvenog i prepoznatljivog, a ujedno nezaboravnog ukusa.

Vinarija Kopitović

Na idealnoj nadmorskoj visini, u samom podnožju brda Sojak, u selu Donji Brčeli, locirani su vinarija i imanje Kopitović. Vinar Žarko Kopitović, čiji su preci naselili ove prostore u 15. veku od davnina se bavili uzgojem vinove loze.

Vina ove vinarije su višestruko nagrađivana priznanjima i medaljama, kako na domaćim tako i na inostranim sajmovima. Koristeći iskustvo nasleđeno od predaka, u kombinaciji sa savremenim znanjima, u vinariji Kopitović dodatno promovišu etno kulturu i tradiciju gosteći turiste domaćom hranom, vrhunskim vinima i rakijom.

Mnogi crnogorski restorani i hoteli koji se snabdevaju vinima iz skadarskih vinarija pričaju razne priče u pokušaju da promovišu domaća vina. I podignu njihovu upotrebu na nivo kakav zaslužuju da imaju. Tako se kao najpoznatije svedočenje izdvojilo ono o sirotoj starici Ćaki Jokovoj iz Crmnice i njenom vinu koje je zbog svežine završilo na kraljevskom dvoru, a koja je prevedeno na više jezika.

More on this topic

Comments

Advertismentspot_img

Popular stories