Amboseli Nacionalni rezervat | Lepota divljine

3006
Amboseli

Amboseli Nacionalni rezervat, nekada poznat kao Nacionalni park Amboseli, pod kontrolom je okružnog veća Olkejado, više nego pod kenijskom Službom za divlje životinje, od septembra 2005. godine. Ta promena znači da prihodi koje park donosi sada potpomaže lokalne zajednice Masaija.

Amboseli je jedan od najpopularnijih rezervata u Keniji i poznat je po svojoj populaciji od oko 650 slonova, kao i po velikim krdima gnua, zebri, impala i ako imate sreće, po ugroženoj vrsti crnih nosoroga i lukavih geparda. U pozadini rezervata dominira snegom prekiveni vrh Kilimandžaro, udaljen svega 40 km, koji se veličanstveno uzdiže iznad oblaka.

Amboseli

Imenovan za Međunarodni rezervat biosfere i nacionalni park 1974. godine, Amboseli pokriva površinu od svega 393 km2, ali uprkos svojoj maloj površini i krhkom ekosistemu, uspeva da prehrani veliki broj sisara. Više od 50 vrsta sisara i preko 400 vrsta ptica se može naći u ovim predelima.

Amboseli

Amboseli je dobio ime po reči za prašnjavo mesto iz jezika naroda Masai koji autohtono živi na ovom prostoru.

Priroda kao inspiracija

Nije čudo što je Amboseli, sa svojim stenovitim pejzažima i romantičnom, misterioznom atmosferom koju stvara velelepna planina koja se izdiže iznad njega, inspirisao priče Ernestsa Hemingveja i Roberta Ruarka o lovu na divlje životinje. Ernest Hemingvej je bio inspirisan područjem Amboselija i napisao je svoju čuvenu knjigu „Snegovi Kilimandžara“, po kojoj je snimljen i istoimeni film.

Amboseli

Vulkanski pepeo iz poslednje erupcije Kilimandžara od pre nekoliko stotina godina daje prašnjavi izgled mnogim oblastima, dok stalni priliv vode od snega koji se topi na planini teče u podzemne potoke stvarajući tako oštar kontrast sa zelenim površinama. Razni potoci, močvare i bare u parku predstavljaju raj za divlje životinje.

Amboseli

Park je poznat po tome, što je najbolje mesto u Africi, gde izbliza možete posmatrati slobodne slonove. Ostale atrakcije Amboseli nacionalnog rezervata uključuju mogućnost da upoznate Masai narod i doživite spektakularan pogled na planinu Kilimandžaro. Vegetacija u parku je tipa savane, a od životinja, pored slonova, možete videti i lavove, leoparde, nosoroge i bivole.

Amboseli

Pripazite na suvo korito jezera koje uzrokuje fatamorganu po nesnosnoj vrućini i obavezno uživajte u pogledu koji pruža Brdo za osmatranje.

Amboseli – Kada posetiti?

Posmatranje divljih životnja je najbolje usred leta, nakon kišne sezone. Dani su dugi, a vreme je prijatno, posebno u julu.

Amboseli

Kako da stignete do rezervata?

Međunarodni aerodrom Džomo Kenijata nalazi se na 240 km jugoistočno od Najrobija, u blizini granice s Tanzanijom. Kenija ima 250 aerodroma i pomoćnih uzletišta, koja su povezana s raznim aviokompanijama. Letenje je relativno jeftini i bezbedan način putovanja.

Amboseli

Vredi probati

Probajte matoke (gnječeni trputac) i njama čomu (roštilj od kozjeg mesa) i sperite ga tuskerskim pivom.