Najlepše mediteranske destinacije koje morate posetiti

Related Articles

Najlepše mediteranske destinacije koje morate posetiti – Ako ste spremni da se upustite u istraživanje mediteranske obale, mi vam ovoga puta predstavljamo pet manje poznatih gradova i lokacija, koji su svakako vredni vaše posete i vašeg vremena.

Njihovi lokaliteti i znamenitosti nisu u žiži interesovanja. Nisu uvek ispunjeni turistima i ne nalaze se na najpopularnijim svetskim mapama. Ali svakako, mogu vam ponuditi odmor iz snova. Ugostite sebe na nekom od velelepnih kruzera i obiđite pet najpopularnijih mediteranskih stajališta koja će vas oduševiti i naterati da im se ponovo vratite.

Najlepše mediteranske destinacije

Kaljari – mali šarmantni grad na Sardiniji

Krstarenje zapadnim Mediteranom je popularno među turistima jer se za kratko vreme i veoma jednostavno mogu obići najlepša italijanska ostrva – Siciliju i Sardiniju. Sa italijanske strane Sardinije, nalazi se mali grad koji je idealan spoj modernog i tradicionalnog duga stare Italije – Kaljari. Grad je podeljen na dva dela; novi deo grada ima svoj izlaz na more i nalazi se u donjem delu, dok je stariji deo, kvart Kastelo, smešten na vrhu brda.

Najlepše mediteranske destinacije
Najlepše mediteranske destinacije – Sardinija

U luci Kaljarija možete uživati u ulicama koje izgledaju poput bulevara, oivičenih palmama i sa pogledom na stari deo grada. Tu možete popiti kapućino i uživati u pogledu oko vas. Tu su i brojne prodavnice čokoladnih specijaliteta, kao i poslastičarnice koje će vas namamiti svojim preukusnim sladoledom, ali i veliki broj antikvarnica, mirnih trgova, kao i romaneskna katedrala grada sa ornamentnim mermernim detaljima.

Španska gastronomska prestonica – Valensija

Španski jugoistočni grad, Valensija odgovoran je za paelju i brojne druge kulinarske radosti po kojima je Španija poznata u čitavom svetu. Horkata je napitak koji se pravi od posebne vrste mleka, od koje se pravi i domaći sladoled sa interesantnim dodacima u kojem ćete sigurno uživati.

Najlepše mediteranske destinacije
Najlepše mediteranske destinacije – Valensija

Turia bašte je mesto koje morate posetiti kada isprobate sva kulinarska čudesa koja vam Valensija nudi. U pitanju je urbani park koji obmotava čitav grad. Okrugli trg Valensije je mesto gde možete kupiti najšarmantnije suvenire i čipku, ili degustirati preukusne sireve, osvežiti se svežim, domaćim sokovima i vinima.

Ostrvo Majorka okruženo palmama

Poznata po svojim biserima, bademima i jahtama, Majorka je ostrvski odmor sa kosmopolitskim šmekom. Prestonica ovog ostrva, Palma, nazvana zbog izobilja palminog drveća, zapravo predstavlja jedan od većih gradova Španije.

Najlepše mediteranske destinacije
Najlepše mediteranske destinacije – Majorka

Ako ste željni šopinga, posetite lučne promenade u Aveniji Džejmsa Trećeg, a ako ogladnite, skrenite u bilo koju od poprečnih ulica i u malim idiličnim restoranima uživajte u specifičnoj gastronomiji. Coca patata – krompir uvaljan u šećer u prahu i torta sa bademima su dva najpoznatija specijaliteta ovog grada.

Tunis – moderna prestonica istorije

Nakon dva teroristička napada koja su se ovde odigrala, Tunis je ostao bez svojih vernih posetilaca. Ipak polako se počinju vraćati. Kako biste iskusili bogatu istoriju ove destinacije, posetite dobro očuvane ruševine Kartagine, gde možete videti infrastrukturu koju su kreirali Rimljani i Feničani. Tu su javna kupatila i amfiteatri koji su pravi spomenik davno prošlog vremena.

Najlepše mediteranske destinacije
Najlepše mediteranske destinacije – Tunis

Naselje Sidi Bou Said nudi vam moderniji pogled na život u Tunisu. Sa građevinama bele boje nakon onih na ostrvu Santorini, ovo mesto vam nudi izobilje butika i kafea koji će vas zakloniti od visokih dnevnih temperatura. Centralna Medina je mesto u kom želite da kupite sve svoje suvenire. Ovde možete pronaći ručno rađenu grnčariju, začine, mirišljave štapiće, staklene lampe i ručno tkane tepihe.

Grčki simbol luksuza – Santorini

Bajkoviti zalasci sunca, predivne plaže i mini sela čine da Santorini odiše bezvremenom lepotom. Obiđite crnu plažu u Kamariju, rezervišite krstarenje i uživajte u pogledu na plavo bele kućice i ostrvo sa mora.

Najlepše mediteranske destinacije
Najlepše mediteranske destinacije – Santorini

Proverite zašto na ovom magičnom ostrvu reč ‚‚pogled” menja ime u savršenstvo, a ukoliko odlučita da ovo mesto bude destinacija za vaš godišnji odmor – budite spremni na nešto više cene smeštaja i hrane jer je ovo ostrvo godinama poznato kao destinacija na kojoj letuju imućniji.

Na prelepom Mediteranu možete pronaći šta god da tražite od odmora – netaknutu prirodu, savršene plaže i skrivene uvale. Šoping i provod, glamur, kristalno plavo more, jedinstvenu gastronomiju… Nadamo se da smo vam olakšali izbor i podstakli na istraživanje destinacija koje možda do sada još niste otkrili.

More on this topic

Comments

Advertismentspot_img

Popular stories