Vodič za pronalazak savršenog hostela

2866
Vodič za pronalazak savršenog hostela

Vodič za pronalazak savršenog hostela – Hosteli su definitivno najeftiniji vid smeštaja u inostranstvu. U inostranstvu su veoma popularni i jako malo se razlikuju od hotela. A  jeftinije cene su moguće, jer su oslobođeni plaćanja dadžbina.

Vodič za pronalazak savršenog hostela

U hostelu je obično moguće odabrati tip sobe (samo ženske, samo muške i mešovite) kao i broj kreveta. Većina ima popularne lockere gde je moguće zaključati vredne stvari, pa se definitivno ne treba plašiti. U svima postoji zajednička kuhinja i kupatilo, tako da vam apsolutno ništa neće nedostajati i definitivno ćete poželeti da se vratite ponovo u hostel.

Hosteli su postali globalno popularni tek nedavno, i njihov broj se u poslednjih deset godina u svetu udvostručio.

Vodič za pronalazak savršenog hostela

Naravno, među njima ima novih i modernih, koji nude vrhunsku uslugu. Ali i ne baš tako sjajnih, koji gotovo da i ne nude nikakvu standardnu uslugu i sadržaje. Tu ima poluadaptiranih stanova, starih zgrada pred rušenjem, ali i hostela na veoma nepristupačnim lokacijama, čiji kreveti su ispod svake cene. Neki hosteli, koji nude izuzetno loš smeštaj, drže visoke cene samo zbog fantastičnih centralnih lokacija. Putnicima je ponekad teško da između ovih raznih opcija izaberu onu koja im je prihvatljiva.

Pri izboru, važno je obratiti pažnju na nekoliko važnih stvari, kako biste izbegli razočaranje na licu mesta.

Vodič za pronalazak savršenog hostela

POZICIJA

U samom srcu grada, skriven u predgrađu ili uronjen u zelenilo prirode: svaki hostel ima jedinstvenu lokaciju! Međutim, mnogi putnici vole boraviti na centralnoj poziciji. 

Zabaviti se na putovanjima koncept je koji dele i putnici intelektualci, ali i oni koji na putovanjima traže party lokacije. Za svaki hvalevredan pub crawl u kojem sudeluješ na putovanju najbolje je imati smeštaj u centralno lociranom smeštaju kojemu ćeš se lako vratiti na kraju večeri provedene u partijanju.

Vodič za pronalazak savršenog hostela

A za sve one koji možda umesto užitka trabaju putovati radi posla, potrebno je navesti da su mnogi hosteli smešteni u neposrednoj blizini glavnih železničkih kolodvora, ili nedaleko od aerodroma.

Ne birajte hostel na užasnoj lokaciji samo da biste uštedeli. 

Caka je u tome što ćete tek na licu mesta shvatiti koliko je zapravo vaš smeštaj daleko. I vrlo je verovatno da ćete morati da potrošite veoma puno vremena na šetnju do centra. A može se desiti da na prevoz do atrakcija potrošite više novca nego što biste inicijalno dali za nešto bolje pozicioniran hostel.

Vodič za pronalazak savršenog hostela

Ukoliko ste vezani za prevoz, bićete ograničeni redom vožnje. Možda nećete moći sebi da priuštite da ostanete u kasnom noćnom provodu. Možda u tom periodu nema autobusa koji bi vas vratio do smeštaja. S druge strane, ukoliko odsedate u centru, moći ćete da organizujete i nekoliko dnevnih obilazaka grada, između kojih se možete odmarati u hostelu.

SIGURNOST

Jedan od najčešćih mitova koje želimo srušiti jeste hosteli kao nesigurna opcija smeštaja, u kojima možeš biti žrtva krađi, i gde je lična sigurnost nepoznat koncept. Naravno, uopšte nije tako! Istina je da su hosteli danas dosegli iste standarde sigurnosti koje možete očekivati u recimo hotelu. U proseku u 9 od 10 zajedničkih spavaonica pronaćićeš vlastite sigurnosne ormariće u kojima možeš pohraniti svoje vrednosti.

Vodič za pronalazak savršenog hostela

Takođe, vrlo ćeš često u hostelima pronaći i sefove na recepciji, a uglavnom u hostelima možeš pronaći osoblje koje ti je na raspolaganju 24 sata na dan. Neki luksuzni hosteli čine još i više kako bi svojim gostima osigurali maksimalnu sigurnost. Neki pružaju smeštaj uz sofisticirani video nadzor i magnetske ključeve-kartice za pristup sobama.

ČISTOĆA

Od jednog stereotipa pređimo na još jedan. On kaže da su hosteli mesta koja imaju prljave sobe u kojima se prostire znoj tinejdžera koji svoju odeću ostavljaju na patosu, a zajednička kupatila su mesta u kojima caruju virusi i bakterije. Naravno, to apsolutno nije istina!

Vodič za pronalazak savršenog hostela

Čistoća je prioritet koji si zadaje svaki hostel (a svakako treba napomenuti da ni hoteli nisu uvek nužno najčišča mesta). Mnoštvo design hostela koncept čistoće su doveli do visokog nivoa. Zapravo je čistoća postala jedan od osnovnih ciljeva kulture design hostela.

Da li hostel obezbeđuje posteljinu?

Za razliku od hotela, neke osnovne potrepštine, poput posteljine i peškira, nisu uvek uključene u vašu rezervaciju hostela. Saznajte da li morate posebno plaćati za posteljinu ili morate poneti svoju. Isto važi i za peškire.

Vodič za pronalazak savršenog hostela

Možda se 2 evra po noći za peškir ne čini mnogo, ali troškovi se mogu nagomilati kako dani odmiču, posebno ako plaćate i posteljinu. Dobro je da imate sa sobom i lagani bademantil u kome ćete udobnije provoditi vreme boravka u hostelu.

TIP HOSTELA

Party hosteli, Female only (samo za žene) hosteli, Eco hosteli: hosteli za sve i svačiji ukus! Putnicima koji vole dobru zabavu prijaće hosteli u kojima gosti imaju mogućnost da uveče, pre ili posle izlaska, uživaju u druženju uz piće i muziku.

Vodič za pronalazak savršenog hostela

Sa druge strane, ukoliko više cenite mogućnost da se u hostelu dobro odmorite i naspavate, trebalo bi da potražite hostel u kome postoji striktan „kućni red“. Teško je odlučiti da li je gore umornom putniku, nakon sadržajnog i iscrpljujućeg dana istraživanja, kada se vrati u hostel željan odmora i mirnog sna, a zatekne bučnu i veselu žurku, ili grupi veseljaka koji su krenuli na zabavno zajedničko putovanje, kada shvate da je noć mlada, ali da su glasne žurke u hostelu zabranjene.

Vodič za pronalazak savršenog hostela

Oni koji i za vreme svojih putovanja žele koncentrisati svoju energiju na prirodu i okoliš svakako bi trebali posetiti neki od stotina proverenih Eco hostela rasprostranjenih diljem sveta. Mesta na kojima možeš naučiti kako još i više i bolje praktikovati kulturu zaštite okoliša. Turizam ne treba nužno uništavati okoliš!

Vodič za pronalazak savršenog hostela

A ukoliko si pripadnica nežnijeg pola koja voli putovati sama i želela bi boraviti isključivo u okruženju putnica poput tebe, ne brini jer odlične primere kategorije Female hostela (samo za žene) pronaći ćeš diljem sveta. Mesta u kojima su spavaonice posvećene devojkama i mesta gde ti nikada neće nedostajati fen za kosu ili ogledala!

Vodič za pronalazak savršenog hostela

SADRŽAJ

Nemojte žrtvovati neke važne sadržaje i usluge da biste uštedeli novac. 

Ako po prvi put birate hostel, možda mislite da se podrazumeva da svi hosteli širom sveta uglavnom nude iste usluge i sadržaje. Tako ćete sigurno pogrešiti.

Vodič za pronalazak savršenog hostela

U onim boljim ćete moći da koristite zajedničke prostorije za druženje i gledanje TV-a, kuhinju, bar, i recepciju, ali vas može iznenaditi kada shvatite da ste, doduše po veoma povoljnoj ceni, dobili samo krevet, bez ikakvih pratećih sadržaja i usluga, nekad i bez peškira i posteljine.

Vodič za pronalazak savršenog hostela

Na stranu to što vam na putovanju gledanje televizije i nije neophodno, ali recepcioner koji je dostupan 24 časa može biti od velike važnosti. On će vam dati dobre savete, ali vam može pomoći i ako imate ozbiljan problem. Na primer, uputiće vas na zdravstvenu ustanovu ukoliko je potrebno.

Zajednička kuhinja vam daje mogućnost da sami priremite obroke. Recimo da ujutru sebi zapakujete nekoliko hranljivih sendviča, čime ćete uštedeti novac za bar jedan obrok na ulici ili u restoranu.

TIP SOBE

Porodice, poslovni putnici, žene, mladi zaljubljeni parovi: svi će oni svoje mesto pronaći u hostelima! A za sve solo putnike koji žele upoznati nove duše, zajedničke su spavaonice najbolja solucija: spavaonice najčešče imaju 4, 6, 8 ili 10 kreveta (do maksimuma od 40 backpackera po sobi).

Vodič za pronalazak savršenog hostela

No boravak u prostoru koji deliš s kolegama putnicima ne treba gledati kao ‘strašno’ iskustvo. Spavaonice su često mesta koja su istinsko srce hostelskog iskustva. U njima si u mogućnosti lako sklopiti nova prijateljstva. Možda ćeš pronaći i romansu. A svakako su mesta u kojima ćeš upoznati različite kulture i jezike te proživeti nezaboravna iskustva kakva ti može pružiti samo spavaonice hostela, koje su u današnje doba često stilski pomno osmišljene, a nadasve su ugodna i udobna mesta za odmor.

Vodič za pronalazak savršenog hostela

Moderni hosteli naravno nemaju samo smeštaj u zajedničkim spavaonicama: u proseku 8 od 10 hostela danas nudi i široku lepezu opcija privatnih soba s privatnim kupatilima.

Sa kim ću spavati?

Možda putujete grupno i želite da se uverite da ćete svi biti zajedno. Možda putujete sami i smatrate da bi vam bilo bolje u sobi gde su samo žene.

Vodič za pronalazak savršenog hostela

U oba slučaja, važno je da znate šta da očekujete kada su u pitanju vaši potencijalni cimeri. Ako putujete grupno, možda možete rezervisati zasebnu sobu samo za vas, za dodatnu privatnost. Na primer, na sajtu Hostelworld možete filtrirati sobe prema broju kreveta.

Koliki su garderoberi?

Ovo je  posebno važno za one koji uvek nose puno stvari (a ima ih podosta!). Izbegnite iznenađenja, jer se često dešava da su ormari toliko mali, da jedva ranac može da stane, a kamoli ostatak vašeg prtljaga. Kad smo već kod prtljaga, raspitajte se i da li hostel može da odloži vaš prtljag (besplatno).

ZAJEDNIČKE ZONE

Vodič za pronalazak savršenog hostela

U današnjoj novoj generaciji hostela, pronalazi se ponešto za svakoga. Kompletno opremljene moderne kuhinje ugodna su mesta u kojima možeš uživati u luksuznom brunch iskustvu, kao i u kasno noćnom slasnom obroku po povratku iz zabavne večeri. Opremljene kuhinje danas su prioritet svakog hostela.

Vodič za pronalazak savršenog hostela

A ukoliko se počneš osećati usamljen u svoj privatnoj sobi zaputi se prema često neodoljivim zajedničkim zonama hostela koje su društveno srce svakog objekta, i mesta u kojima možeš čavrljati s kolegama putnicima ili zaigrati koju društvenu igru… sve to naravno na ugodnim i udobnim kaučima hostela i drugim otvorenim zonama hostela u kojima se možeš relaksirati

Vodič za pronalazak savršenog hostela

WIFI I DODATNE USLUGE

Najveća noćna mora backpackera? Pronaći se u hostelu koji nema besplatan WIFI! Srećom u 2018. velika je retkost pronaći hostel koji ti neće pružiti besplatan WIFI, a često ćeš u hostelima pronaći i računare koje možeš koristiti ukoliko ti zatrebaju.

Vodič za pronalazak savršenog hostela

Dodatne usluge koje je moguće pronaći u hostelima (a koje su jednake onima koji se pronalaze u hotelima)? Shuttle prevoz sa aerodroma, perionice veša, USB priključci i individualne lampe za svaki krevet, garderobe za prtljagu, adapteri… trebaš li još štogod?

Vodič za pronalazak savršenog hostela

OSOBLJE

Oni su zaštitni znak svakog hostela! Za razliku od hotela u kojima ćete najčešće dočekati formalni način dočeka gostiju, osoblje hostela najčešće je poput tebe. Mladi radnici koje je nostalgija za vlastitim backpacker avanturama dovela do rada u hostelima. Ne govorimo tek tako kada ti kažemo da će tim hostela u 99% slučajeva biti tvoj lični vodič. Uostalom ko ti bolje od lokalca može reći i pokazati kako se najbolje provesti u gradu koji posećuješ?

DORUČAK

Doručak nedvojbeno zaslužuje zasebnu kategoriju. Doručak je vreme kada uz kušanje delicija možeš upoznatiti i putnike poput tebe. 

Vodič za pronalazak savršenog hostela

Da li hostel nudi besplatan doručak? 

Ok, možda to nije presudno za vašu odluku. Ipak super je kada ujutru možete da pojedete dobar doručak uz kafu i tako prikupite energiju za predstojeći dan! Uz to, možete uvek uzeti neko voće ili napraviti mini sendvič koji ćete poneti sa sobom da imate za užinu. Ako niste ranoralnilac, proverite da li će doručak biti dostupan kada ustanete. Neki hosteli malo ranije završe sa služenjem doručka.

RECENZIJE

Uvek odvojite vreme da pričitate ocene drugih. 

Većina hostela ne laže u vezi sa uslugama i sadržajima koje nudi. Ipak, statistike kažu da veoma relativno shvataju šta je „blizu centra“ ili „dva minuta od glavne železničke stanice“.

Vodič za pronalazak savršenog hostela

Takođe, u kritikama ćete dosta saznati o atmosferi koja vlada u hostelu, o nivou higijene, a čitanje najnovijih ocena će vam omogućiti da saznate da li se donedavno odličan hostel u međuvremenu „iskvario“.

OCENE

Čuvajte se lažnih dobrih ocena. 

Mnogi potencijani gosti se neće potruditi da pročitaju ocene. Većina će samo pogledati prosečnu ocenu hostela. A tu činjenicu neki hosteli koriste da prevare sistem.

Vodič za pronalazak savršenog hostela

Postoji anegdota o vlasniku hostela. On svim gostima koji ostave pozitivnu ocenu njegovog hostela, daje besplatno pivo. Ovo je samo jedna od naivinijih priča i, može se reći, vrh ledenog brega. Ako hostel ima puno pozitivnih ocena s pet zvezdica, koje su pritom i veoma kratke, to bi trebalo da vam bude znak da se verovatno radi o lažnim kritikama.

REZERVACIJA

I dobri hosteli moraju da se bukiraju unapred. 

Neki ljudi vole oslobađajući osećaj koji im pruža nedostatak planova i bilo kakvih rezervacija. Nažalost, u praksi, ovo često dovodi do toga da ćete biti prinuđeni da na lokaciji prihvatite ono što je dostupno – a često su u pitanju preskupi ili izuzetno loši hosteli.

Vodič za pronalazak savršenog hostela

Ako posetu nekoj destinaciji planirate tokom visoke turističke sezone, ideja da ćete dobar hostel naći tokom neobavezne šetnje po gradu pomalo je naivna.

PLAĆANJE

Vrlo često se dešava da hosteli primaju samo keš. Da ne biste skupljali siću zajedno sa vašim prijateljima kako biste platili sobu, obavezno se raspitajte o metodama plaćanja pre nego što odete!