Kuba kroz sliku i reči

2546
Kuba

Kuba se nalazi između Karipskog mora, Meksičkog zaliva i Atlantskog okeana. Sa površinom od 109.884 km2 i oko 11.5 miliona stanovnika spada u najposećenije zemlje sveta – godišnje je poseti oko 3.5 miliona turista. Glavni i najveći grad je Havana.

Kada čujete reč Kuba, prve stvari koje vam padnu na pamet su cigare, muzika i rum. Osim toga, postoje još mnoge interesantne stvari koje krase ovu državu sa burnom istorijom.

Ostrvo Kuba je najveće ostrvo na Karibima. Država Kuba se sastoji od celog ostrva Kuba i manjih obližnjih ostrva, izuzimajući zaliv Guantanamo, vojnu luku koja je iznajmljena Sjedinjenim Državama od 1903. godine. Ostrvo Kuba je šesnaesto ostrvo po veličini na svetu.

Kuba

Klima na Kubi

Klima Kube je tropska. Srednja godišnja temperatura je 25°C, sa ekstremnim letnjim vrućinama i visokom vlažnošću vazduha, praćena vetrovima koji duvaju iz suptropskih zona ka ekvatoru. Veći deo godišnjih padavina izluči se tokom vlažne sezone koja traje od maja do oktobra. U avgustu, septembru i oktobru povremeno se javljaju uragani.

Kuba

Kuba – Istorija – “Viva la revolución”

Kuba i njeno izvorno stanovništvo su okupirani od strane Španaca u šesnaestom veku. Borba za nezavisnost kolonije je počela 1868. i nastavila je tokom devetnaestog veka do špansko-američkog rata 1898. godine. SAD su okupirale ostrvo i držale ga do nezavisnosti 1902. godine, a i nakon toga su imale najveći uticaj na ostrvu.

Republika Kuba 1902. godine dobija nezavisnost. Fidel Kastro sa svojim Pokretom 26. jul 1959. godine preuzima vlast na Kubi, nakon gerilskih borbi i pobede nad Batistinim oružanim snagama. Od 1961. godine Kuba je jedina Socijalistička zemlja u Karipskom moru.

Amerikanci su proglasili trgovinski embargo protiv Kube, koji se odnosi na izvoz sve robe (osim lekova i hrane) na Kubu. Najveći broj putovanja Amerikanaca na Kubu je zabranjen (turistička putovanja su zabranjena zakonom). Amerikanci koji putuju na Kubu to čine krišom, putujući preko Meksika, Kanade ili Bahama.

Kuba

Kuba – Turizam

Istinsku Kubu možete najbolje doživeti putujući duž obale. Prekrasne bele plaže, španska kolonijalna arhitektura, stari automobili i poznati kokteli čine Kubu jednom od najprivlačnijih turističkih destinacija i važi za pravi raj na zemlji.

Visoka sezona je u vreme Božića, Uskrsa i tokom jula i avgusta, kada su i cene visoke. Međutim, idealno vreme za posetu Kubi je od januara do maja, kada je toplo, bez gužve i nema opasnosti od uragana.

Turistički smeštaj možete naći u skoro svakom gradu širom zemlje. Za one sa dubljim džepom, Kuba nudi atraktivne Beach Resort destinacije na plažama, sa većim i manjim objektima na raspolaganju, kao i mnoštvo aktivnosti kao što su nautički turizam i izleti ili mnoštvo zabave i bogat noćni život koji čeka na vas. All Inclusive hoteli na Varadero plaži, Cayo Largo ili Cayo Coco su dobar izbor.

Kuba

Varadero je najpopularnija kubanska turistička destinacija. Prostire se duž poluostrva Hikakos, oko 140km istočno od Havane. U ovom ekskluzivnom i ekspanzivnom turističkom centru nalazi se preko 50 hotela, a posetioci su iz celog sveta.

Varadero, jedna od najekskluzivnijih i najskupiljih oblasti na Kubi, ima vrlo malo Kubanaca. Shodno tome, poseta Varaderu neće biti „kubansko“ iskustvo i nećete imati pravi uvid u ono što čini Kubu, ali će svakako zadovoljiti svakoga ko je u potrazi za mirnim odmorom sa suncem i peskom.

Kuba

Havana – Kuba

Havana je grad koji je naglo izrastao pocetkom 20. veka. Unutrašnji deo grada čini staro jezgro, koje okružuju moderna naselja nastala na obodima prstena koji čini stari deo grada.

Prestonicom Kube dominiraju suprotnosti – male kuće naspram visokih zgrada najčešci su prizor arhitekture. Najpoznatiji deo grada je Vedado, čijim ulicama dominiraju muzeji, pozorišta, barovi i klubovi.

Najčuvenija ulica je La Rampa, čiji su pločnici oslikani raznim motivima koji u kombinaciji sa šarenim granitom ostavljaju poseban utisak na svakoga.

Šetnja ulicama stare Havane uz nezaobilazni ritam salse će vas totalno očarati da ćete poželeti da se vratite na Kubu i pre nego što ste sa nje i otišli.

Kuba

Kubanske plaže se smatraju najlepšim na Karibima. Varadero je najpoznatije mesto za odmor na Kubi i odlikuje se prekrasnim plažama kao i brojnim dodatnim zabavnim aktivnostima za turiste.

Pored očaravajuće prirodne lepote i kontrasta zemlje, Kuba je pre svega destinacija koja turistima nudi zabavu.  Ovde turisti na svakom koraku, pored kvalitetnih cigara i nekad ne tako kvalitetnog ruma, nailaze na mešavine najzanimljivijih ritmova, uglavnom latinoameričkih ali i španskih i afričkih. Ako već ne znate da plešete Salsu, na Kubi ćete sigurno naučiti.

Kuba

Više od 2.500 građana Kube ima preko 100 godina. Dok šetate ulicama Havane možete naići na nekog od njih.

Najveće slano jezero na svetu

Santa Clara

Grad Santa Clara je značajna tačka na putu od Havane ka istoku ostrva. Zauzima jedan deo centralne oblasti i sedište je jedne od državnih pokraina, a u istoriji ima veoma važnu ulogu. Najpoznatija ličnost koja se vezuje za ovaj grad je čuveni Argentinac, revolucionar Ernesto Če Gevara, koji je zaslužan za pobedu u bici za Santa Klaru 1958. godine.

Ernesto Če Gevara

Među mnogobrojnim atrakcijama, ukoliko vas je put doveo baš do Santa Klare, ne bi trbalo da odete dok ne vidite Če Gevarin mauzolej koji je značajan po tome što se na tom mestu nalaze i njegovi posmrtni ostaci. Tu se mogu videti i brojni predmeti, kao što su dokumenta, uniforme, kao i mnogo toga još što je bilo njegovo lično vlasništvo.

Kuba

Kuba – Zanimljivosti

Danas se na ulicama Kube mogu videti automobili iz 50-ih godina koji su i dalje u voznom stanju. Naime, kupovina ličnog automobila je u potpunosti zabranjena i on se može posedovati jedino ako ga je osoba nasledila iz razdoblja od pre 1959.

Ukoliko se nalazite na Kubi i stopirate, državna vozila su u zakonskoj obavezi da se zaustave i pokupe vas.

Mobilni telefoni su u ovoj državi bili zabranjeni sve do 2008. godine. Samo pet odsto Kubanaca ima pristup internetu, pošto je za tako nešto potrebna posebna dozvola. U suprotnom, kazne su i do pet godina zatvora.

Ulice na Kubi

Kuba je jedna od dve države u kojima se ne prodaje najpoznatije gazirano piće Koka-kola. Druga država je Severna Koreja. Na Kubi takođe nema ni McDonalds-a.

Na Kubi ne postoji privatno vlasništvo već sve, pa tako i kuće i automobili pripadaju državi. Auto i mesto za stanovanje se dobijaju na korišćenje za ceo život i ne postoji mogućnost prodaje već samo zamene.

Žena na Kubi

Kubanske cigare

Kubanske cigare su luksuz i to nimalo jeftin. Prave se od kvalitetnih sirovina, a u izradu svake pojedinačne cigare se ulaže mnogo pažnje i brige.

Pre nego što je uspostavio embargo na kubanske proizvode, američki predsednik Džon Kenedi kupio je 1.200 kubanskih cigara.

kubanske cigare dobile su imena po delima Aleksandra Dime i Vilijema Šekspira.

Razlog tome je tradicija čitanja knjiga u fabrikama cigara, koja seže od 1860-tih godina. Od tada pa do danas, stvoreno je mnogo brendova kubanskih cigara, a kao najpoznatiji se izdvajaju Kohiba, Montekristo, Romeo i Julija , Partagas, Diplomatikos.

Kubanske cigare

Cohiba su cigare koje se smatraju vodećim kubanskim brendom. Smatra se da je prva cigara Cohiba napravljena 1966. godine, a da je na svetsko tržište plasirana 1982. godine.

Kuba je potpuno drugačija od svih ostalih zemalja na svetu i poseta ovoj neverovatnoj zemlji svakako će vam se urezati u pamćenje.