Najveće slano jezero na svetu

Najveće slano jezero na svetu, Salar de Uyuni nalazi se u Boliviji na nadmorskoj visini od 3.656 metara. Jezero je površine 10.500 kvadratnih kilometara i prekriveno je sa nekoliko metara debelom korom od soli.

Površina jezera je izuzetno ravna, bela i velika da je vidljiva čak iz svemira, pa se koristi za satelitsko kalibrisanje optičkih uređaja. Isto tako, usled velike čvrstoće kore od soli, jezero je postalo glavna saobraćajnica za automobile.

Najveće slano jezero na svetu

Najveće slano jezero na svetu
Najveće slano jezero na svetu

Procenjuje se da je najveće slano jezero na svetu staro oko 30.000 godina. Tokom kišne sezone, jezero je prekriveno tankim slojem vode i tada se pretvara u magično ogledalo. Nestvarni krajolik izgleda kao da se nalazite na drugoj planeti.

Prekrasni zalasci sunca nad ovim slanim ogledalom su ono što privlači turiste u sve većem broju. Još jedan od predivnih prizora je taj da svake godine jezero bude prepuno ružičastih flamingosa.

Najveće slano jezero na svetu
Najveće slano jezero na svetu

Najveće slano jezero na svetu svake godine privlači veliki broj turista iz svih delova sveta. Grad iz kojeg većina turista započinje svoje izlete na slano jezero Salar de Uyuni naziva se Uyuni. Godišnje ga poseti više od 60.000 turista. Organizovani turistički obilasci jezera mogu trajati jedan ili tri dana.

Najveće slano jezero na svetu
Najveće slano jezero na svetu

Brojni turisti se smeštaju u hotele od kojih je većina izgrađena od velikih slanih blokova, koji su zapravo izrezani iz jezera! Naravno, razlog zašto se hoteli grade od blokova soli vrlo je logičan… U ovom delu sveta teško ćete naći drvo.

Najveće slano jezero na svetu
Najveće slano jezero na svetu

Naravno, i većina nameštaja u ovim hotelima je napravljena od soli, a zanimljivo je da je u hotelima strogo zabranjeno lizanje zidova. Turisti mogu učestvovati u tradicionalnim aktivnostima lokalnog stanovništva kao što su šišanje lama u avgustu ili se pridružiti karavanima koji odnose blokove soli u udaljena sela u zamenu za hranu i ostalu robu.

Klima je hladna, suva i vetrovita. Leti tokom dana temperatura može dostići i 20 stepeni, dok tokom noći pada i na -15! Zimi se temperatura može spustiti i do -25stepeni.

Najveće slano jezero na svetu
Najveće slano jezero na svetu

Zbog velike površine i nedostatka bilo kakvih objekata Salar je idealno platno za igranje s perspektivom na fotografijama. Savršeno je ravno pa se gubi bilo kakav osećaj dubine, mali objekti mogu lako postati veliki.

Related Stories

Najnoviji članci

Alpbah – božanstveno tirolsko selo

Alpbah je savršeni primer božanstvenog tirolskog sela. Leti je mesto predivno za planinarenje, a...

Porodično letovanje – Priprema automobila i sve što treba...

Porodično letovanje zvuči divno, ali ako na njega putujete kolima, put do njega može...

Stavros – Vazdušna banja Grčke

Stavros još jedno u nizu popularnih grčkih letovališta i idealan je za one koji...

Ostrva Grčke koja će vas oduševiti svojom lepotom

Ostrva Grčke koja će vas oduševiti svojom lepotom - Stiže leto i misli većine...

Najpopularnije vinske ture u Crnoj Gori

Najpopularnije vinske ture u Crnoj Gori - Sa prepoznatljivim sortama grožđa, sve više kvalitetnih...

Na šta obratiti pažnju kada tražite smeštaj sa decom

Putovanja sa decom su često zahtevna, jer destinaciju, smeštaj i aktivnosti treba da prilagodite...

Popularne kategorije