Carske palate u Pekingu

Related Articles

Carske palate u Pekingu kineskih dinastija u kojima su živeli kineski carevi su velelepan kompleks nazvan Zabranjeni grad.

Glavni grad Kine, Peking je nacionalni politički, privredni, kulturni i obrazovni centar kao i najznačajniji državni centar međunarodne trgovine i komunikacija. Grad bogat istorijom, Peking je naseljen već više od 3.000 godina, a služi kao glavni grad poslednjih 800 godina za vreme dinastija Juen, Ming i Ćing. Grad je čudesna kombinacija drevnog sjaja i modernih uživanja. Ovde su živela i vladala 34 cara, a njihove carske palate svedoče o snazi i živopisnoj prošlosti države.

Zabranjeni grad, koji se uzdiže u srcu Pekinga, predstavlja vrhovni model razvoja kineskih palata i pruža dobar pogled na status poslednjih vladarskih dinastija u Kini. Kao primer drevne arhitekture, konstrukcijskih tehnika i umetnosti, ona je uticala na izgradnju zvaničnih zgrada u dinastiji Ćing čak 300 godina.

Carske palate u Pekingu – Zabranjeni grad

Zabranjeni grad je najveličanstveniji i najbolje očuvani kompleks carskih palata na svetu. Smešten u centru Pekinga, služio je kao carska palata za vreme vladavine dinastija Ming i Ćing. Pod imenom Palata muzej, pokriva severnu polovinu trga Tjenanmen. Najveći svetski kompleks palata.

Palata muzej je pravougaona struktura koja je sa 9.999 građevina smeštena na 74 hektara, okružena 6 m dubokim rovom i 10 m visokim zidom koji na svakoj strani ima po kapiju. Nasuprot kapiji Tjenanmen nalazi se kapija Uzvišene moći (Šenvumen) koja izlazi na Džingsan park. One su udaljene 960 m jedna od druge, dok su kapije na istočnom i severnom zidu udaljene 750 m.

Carske palate u Pekingu
Carske palate u Pekingu – Zabranjeni grad

Sadržaj Zabranjenog grada

Na ulazu u Zabranjeni grad nalazi se ogroman portret Mao Cetunga, sa kojeg Mao gleda u pravcu Tjenanmena i sa blagonaklonošću posmatra svoje sunarodnike, turiste i putnike namernike koji dolaze da ga posete. Ova epohalna kineska građevina, i pored toga što je obnavljana više puta kroz istoriju, zadržala je svoj tradicionalni izgled i dušu. Na samom ulazu u Zabranjeni grad nalaze se velika teška vrata sa zlatnim poluloptama koje su ravnomerno raspoređene. Ima ih po devet u svakom redu, jer je za Kineze broj devet srećan broj.

Carske palate u Pekingu
Carske palate u Pekingu – Zabranjenog grada

Zabranjeni grad predstavlja kompleks palata, dvorana, odaja, dvorišta i vrtova. Samo car i njegova pratnja, evnusi i državni činovnici, mogli su da uđu i borave u njemu dok je za običan narod to bilo zabranjeno, te otuda i potiče njegovo ime.

Fine kule, sa kojih se pruža pogled kako na palatu tako i na grad izvan njih, obeležavaju sva četiri ugla zida u obliku zavese. Zabranjeni grad je podeljen na dva dela: južni deo ili Spoljašnji dvor, gde je car pokazao svoju vrhovnu moć narodu, i severni deo ili Unutrašnji dvor, gde je živela carska porodica. Četrnaest careva dinastije Ming i deset careva dinastije Ćing živelo je tamo, sve do 1924. godine kada je poslednji car Puji isteran iz Unutrašnjeg dvora.

Deo Uneskove svetske kulturne baštine, Palata muzej je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija na svetu. Pošto je žuta boja bila simbol carske porodice, to je bila boja koja se najviše koristila u Zabranjenom gradu. Na krovovima se nalaze žute glazirane pločice, ukrasi u palati su obojeni u žuto, a čak su i cigle na stazama žute. Izuzetak je carska biblioteka Venjueng’, čiji crni krov predstavlja vodu, tako da se verovalo da može da ugasi vatru.

PROČITAJTE: CRKVE U LALIBELI

Letnja palata

Na severnoj periferiji okruga Haidien, 15 km od centra Pekinga, nalazi se još jedna oblast koja je deo Uneskove svetske kulturne baštine – Letnja palata. Najveći i najbolje očuvani carski park, Letnja palata je prauzor kineske bašte i obuhvata graciozne pejzaže, izvanredne građevine i drevnu umetnost. Izgradnja bašte, prvobitno nazvane bašta Ćingji (Bašta prozirnih talasića), zpočeta je u vreme dinastije Đin (265- 420) i nastavila se do dinastije Ćing (1644-1912). Raskošna bašta je carskim porodicama pružala odmor i zabavu. Uništena je u požaru, a zatim ju je rastaurirala carica udovica C’sji 1886. godine.

Sačinjena uglavnom od brda Dugovečnosti i jezera Kuenming, Letnja palata je smeštena na 294 hektara, od čega je tri četvrtine pod vodom.

Carske palate u Pekingu
Carske palate u Pekingu – Letnja palata

Vođeni prirodom, pejzažni umetnici su konstruisali baštu tako da omoguće što širi pogled iz svakog ugla. Sa tornjem Budistički tamjan, koji se nalazi u centru, Letnja palata sadrži više od 3.000 objekata uključujući paviljone, kule, mostove i prolaze.

Letnja palata se može podeliti na četiri dela, od kojih svaki ima jedinstven karakter. Prednje brdo se smatra najveličanstvenijim, s veoma impresivnim građevinama. Zadnje brdo i oblast Pozadinskog jezera sastoje se od mirnih pejzaža, sa gustim, zelenim drvećem i vijugavim stazama. Prednje jezero pokriva veliki deo Letnje palate, sa očaravajućim pogledom na jezero i mnoštvom izvanrednih mostova.

Nebeski hram (na kineskom Tjen Tan)

Nebeski hram je veći od Zabranjenog grada, ali manji od Letnje palate s površinom od oko 27 hektara. Sagrađen je 1420. godine kako bi se žrtve prinosile Nebu. Severni deo hrama u okviru zida koji ga okružuje je polukružnog oblika i predstavlja nebo, a južni deo je u obliku kvadrata i predstavlja zemlju.

Carske palate u Pekingu
Carske palate u Pekingu – Nebeski hram

Pekinžani posebno vole da uživaju u hladovini parka. Nebeski hram se nalazi na jugu Pekinga, on je jedan od najznačajnijih i najvećih hramova u Kini. Kinezi su verovali da je car Sin Neba i da zemljom vlada u ime nebeskog cara. Nekada su carevi u Nebeskom hramu odavali počast bogovima neba, prinosili žrtve i molili se za dobru i obimnu žetvu. Danas se može uživati u lepoti Hrama kružnog brega, Imperatorskom nebeskom svodu i Dvorani bogoslužbe za dobar rod. U parku Nebeskog hrama takođe se nalazi drveće koje već vekovima ponosno prkosi hladnim pekinškim zimama i veoma toplim letima.

Pored toga što ovi izvanredni hramovi svojom arhitekturom i umetničkim utiskom oduzimaju dah, takođe su poznati po fascinantnoj akustičnoj strukturi. Carski zid, koji ograđuje Carski nebeski svod, ima obim 193 m. Ako, stojeći s jedne strane zida, šapućete gledajući u svod, mogu vas čuti na suprotnoj strani!

Koje je najbolje vreme posete?

Najbolje vreme za posetu je jesen.

Napomena

Lokalno stanovništvo ne zna engleski i snalaženje može biti otežano bez kineskog vodiča koji govori engleski.

Zanimljivost

Kompleks je nazvan zabranjenim jer niko nije mogao ni da uđe u njega ni da ga napusti bez careve dozvole.

Konkubine i sluge nisu smele da napuštaju grad bez posebne dozvole. U prednjem delu održavane su svečanosti i parade, dok su u unutrašnjim dvorištima živeli članovi carske porodice. Na krovu carske palate kao statusni simbol stoji devet zmajeva. Raznovrsni predmeti i figure koji su do danas sačuvani označavali su hijerarhiju na dvoru i moć vladara. Među mnogobrojnim palatama izdvajaju se Dvorana najviše harmonije, Dvorana potpune harmonije i Dvorana očuvanja harmonije. Car se u dvoranama molio i prinosio žrtve za boljitak carstva.

Danas, više od veka nakon što dinastija Ćing ne vlada iz Zabranjenog grada, ovaj kompleks se smatra jednim od najznačajnijih spomenika kulture na svetu. Proteklog veka je uloženo mnogo truda da se ovo zdanje očuva. Kada je 1987. godine Zabranjeni grad postao deo Uneskove svetske kulturne baštine on je dobio priznanje i pažnju koju zaslužuje.

More on this topic

Comments

Advertismentspot_img

Popular stories