Ulice bez imena u Japanu

Related Articles

Ulice bez imena? Sistem adresa je, manje više, svuda na svetu isti. Adresa sadrži ime ulice i svaka zgrada ima svoj broj. Tako možemo veoma lako naći određeni objekat. Međutim, u Japanu se situacija razlikuje. Tamo ulice uopšte nemaju imena.

Samo par nekih velikih ulica imaju imena, ali to niko ne koristi.  Pre nego što pomislite da je nemoguće snaći se u sistemu bez ulica, objasnićemo vam pobliže kako to funkcioniše.

Svaki grad je podeljen u blokove. Blokovi su okruženi ulicama koje nemaju imena, te je stoga kada tražimo određeni objekat potrebno da znamo u kom se bloku nalazi. Blokovi nisu uvek poređani po specijalnom redu, te nam je za pronalazak određenog bloka nekad potreban GPS uređaj, mapa ili mobilni telefon. U Japanu postoje mape na skoro svakoj raskrnici, te turistima nije problem da se snađu.

PROČITAJTE: LEDENI HOTEL U RUMUNIJI

Kada dođete do željenog bloka, onda je potrebno da pronađete objekat koji tražite i koji takođe ima svoj broj. Brojevi ne idu po  rasporedu, već se zgradama daju onako kako se koja napravi. Tako da može da se desi da brojevi idu redom 1,3,15,2 i tako dalje. Stoga se često, kada se u Japanu nekome daje adresa, uvek ubaci i objašnjenje. Na primer, zubarska radnja se nalazi preko puta pijace, a sa leve strane je soliter itd…

Ulice bez imena u Japanu

Nama možda ovakav sistem deluje komplikovano, ali on sasvim normalno funkcioniše u Japanu i u još par susednih zemalja, koje su od Japana preuzele sistem adresiranja.

Iako se ova vrsta adresarskog sistema čini neefikasnom, barem iz ove zapadnjačke perspektive, ovaj tip sistema je prilično dobar u smislu što je moguće brzo pronaći nešto na mapi.

Takođe se oslobađa određenih malih nejasnoća koje se mogu pojaviti u zapadnim konvencijama.

Ako glavna ulica prolazi kroz ceo grad a želeli biste nekome da kažete na kojoj strani grada se nalazite, neće vam biti baš lako da objasnite svoju lokaciju, što je posebno važno za ljude koji hodaju ili voze bicikl.

Sa blok sistemom, samo kažete „Ja sam u bloku 62.“ Tu nema dvosmislenosti. Iako ćete i dalje morati da proveravate mapu ako ne znate gde je blok 62, obično ćete moći brzo locirati taj blok zbog načina na koji su blokovi postavljeni. Pronalaženje određene ulice na mapi često nije ni približno lako u velikim gradovima.

More on this topic

Comments

Advertismentspot_img

Popular stories