Prvi plutajući grad na svetu

Prvi plutajući grad na svetu gradi se u Francuskoj Polineziji. Možda ste za plutajuće gradove čuli samo u naučno fantastičnim pričama ili bajkama o Atlantidi. Ali  izgleda da ćemo biti svedoci prvog plutajućeg grada koji će zaploviti okeanom već 2020. godine.

Ambiciozni planovi, koji se tiču izgradnje grada usred mora sa kućama, kancelarijama i restoranima, počinju da se realizuju.

Ideja izgradnje samoodrživih, autonomnih gradova u međunarodnim vodama za korak je bliža realizaciji. Pilot-projekat koji je počeo da se sprovodi u Francuskoj Polineziji biće prva plutajuća zajednica i planira se da bude gotov do 2020. godine. Ovaj grad moći će da primi 300 ljudi.

Prvi plutajući grad
Prvi plutajući grad

Prvi plutajući grad – Ideja

Institut Sistading je kompanija iz San Franciska koja je napravila koncept plutajućeg grada koji će omogućiti velikom broju ljudi da se odvoji od 7 kontinenata i da svoj život nastavi na pučini. Ova kompanija je došla na ovu ideju još 2008. godine i od tada pokušava da usavrši svoj koncept plutajućeg grada. Konačno, taj koncept je završen.

Džo Kvirk, predsednik Instituta Sistading, u nedavnom intervjuu govorio je o svojim planovima za gradove na okeanu koji će biti oslobođeni ograničenja svetskih vlada. Ako biste mogli da imate plutajući grad, to bi već bila država u nastajanju – rekao je Kvirk ističući svoju razočaranost trenutnim vladama koje ne postaju bolje, već su zaglavljene u prošlosti.

Prvi plutajući grad
Prvi plutajući grad

On na svoj projekat gleda kao na način da izbegne ovaj sistem. Možemo da stvorimo različite vlade za različite ljude, dodao je. Za sada su spremni da sarađuju s postojećim vladama kako bi mogli da naprave poluautonomnu plutajuću Veneciju u raju. Ovaj plutajući grad biće smešten u posebnoj ekonomskoj zoni, omogućavajući institutu da realizuje neke od svojih ideja u relativno kontrolisanoj oblasti.

PROČITAJTE: PRVI PIVSKI HOTEL NA SVETU

Inženjeri i arhitekte posetili su lokaciju na kojoj će započeti projekat koji će koštati 167 miliona dolara, piše Independent. Tim je sklopio dogovor a državom da kreira jedinsten upravljački sistem u parčetu okeana na kom će otpočeti projekat. Do 2050. godine želim da vidim plutajuće gradove, na hiljade njih, nadam se, ističe Kvirk.

Kome su namenjeni plutajući gradovi?

Ovaj grad će biti luksuzno utočište za sve one koji žele da pobegnu od sveta i da žive u malom gradiću okruženim vodom. Međutim, ako ovaj grad zaista bude napravljen, to će omogućiti ljudima da naprave još par ovakvih gradova koji će rasteretiti već prenaseljenu površinu zemlje i raseliti ljudsko stanovništvo na more. Svima je poznato da more prekriva 2/3 naše planete. Što znači da bi ovo moglo da bude efikasno rešenje za mesta koja su prenaseljena.

Related Stories

Najnoviji članci

Alpbah – božanstveno tirolsko selo

Alpbah je savršeni primer božanstvenog tirolskog sela. Leti je mesto predivno za planinarenje, a...

Porodično letovanje – Priprema automobila i sve što treba...

Porodično letovanje zvuči divno, ali ako na njega putujete kolima, put do njega može...

Stavros – Vazdušna banja Grčke

Stavros još jedno u nizu popularnih grčkih letovališta i idealan je za one koji...

Ostrva Grčke koja će vas oduševiti svojom lepotom

Ostrva Grčke koja će vas oduševiti svojom lepotom - Stiže leto i misli većine...

Najpopularnije vinske ture u Crnoj Gori

Najpopularnije vinske ture u Crnoj Gori - Sa prepoznatljivim sortama grožđa, sve više kvalitetnih...

Na šta obratiti pažnju kada tražite smeštaj sa decom

Putovanja sa decom su često zahtevna, jer destinaciju, smeštaj i aktivnosti treba da prilagodite...

Popularne kategorije