Poslednja emisija Entonija Bordejna

Related Articles

Poslednja emisija Entonija Bordejna (Parts Unknown) posthumno je prikazana u nedelju na kablovskoj televiziji CNN. Emisija u kojoj je gastronomski avanturista posetio tajnovito kraljevstvo Butan postigla je rekordnu gledanost.

Dve nedelje nakon smrti čuvenog gastronomskog avanturiste, emisija u kojoj je Bordejn posetio tajnovito kraljevstvo Butan postigla je rekordnu gledanost.

Bordejn je Butan posetio u društvu prijatelja Darona Aronovskog, režisera filma Crni labud. Za Bordejna, koji je ispovedao budističku veru, ova poseta bila je ne samo gastronomsko već i duhovno hodočašće – državna vera Butana je budizam.

Bordejn je u emisiji rekao da u potpunosti razume budističku praksu čestog razmišljanja o smrti i prolaznosti.

Butan i poslednje misli

– Smatra se da razmišljanje o smrti nekoliko puta dnevno ima terapijsko dejstvo – rekao je, a jedan od njegovih sagovornika iz Butana odgovorio je:

– To podseća čoveka da ništa u životu ne treba shvatati suviše ozbiljno i da je život samo san.

U poslednjoj epizodi veoma poznate putopisne serije Bordejn i Aronovski putovali su po Himalajima i jeli sa stočarima koji gaje jakove u srcu ovih planina. Obedovali su i u gradu Timpu, prestonici Butana.

Aronovski je rekao da je za njega ovo putovanje bilo izuzetno važno.

– U Butanu sam zaista upoznao Tonija. Postao sam svestan toga da je on u potpunosti lišen sujete. To se videlo i na snimanju, gde uopšte nije bio zainteresovan da namešta kosu, da bude šminkan.

Režiser se osvrnuo i na proročansku prirodu putovanja, na kome se puno govorilo o smrti:

– Poslednjeg dana snimanja izveli smo budistički obred posvećen mrtvima.

Bordejn se i na ovom snimanju pitanjem iskorenjivanja gladi na svetu.

– Diskutovali smo o sudbini sveta, a Toni je ponovo razmišljao o načinima da se zadovolji neprestano rastuća potreba ljudskog roda za hranom.

Pre početka emisije, voditelj CNN-a Don Lemon odao je počast Bordejnu:

– Bio je naš prozor koji gleda ka dalekim mestima planete, ali je umeo da ta mesta prikaže tako da nam ne izgledaju nimalo strano – rekao je Lemon.

More on this topic

Comments

Advertismentspot_img

Popular stories