Leto u Srbiji – kako ga možete provesti ukoliko ne putujete u inostranstvo?

Related Articles

Leto u Srbiji – Odlučili ste da ove godine preskočite odlazak na letovanje i ostanete u zemlji, a sada treba razmisliti kako najbolje iskoristiti letnji odmor. Istražili smo umesto vas, a u nastavku teksta dajemo vam nekoliko predloga kako da tople mesece u Srbiji iskoristite na najbolji mogući način.

#1 Domaća mala mora odličan su izbor za letnji odmor

U poslednje vreme među turistima sve više na popularnosti dobijaju jezera u Srbiji, a među najposećenijim i najpoznatijim su: Palićko, Srebrno i jezero Perućac. Osim toga, reke su sjajne za odmaranje tela i duše, pa na kratko od gradske vreve možete pobeći na piće, provod ili ceo dan na obližnji splav. Kada je u pitanju splav leto je idealno vreme za njegovu posetu. No vratimo se jezerima, evo koja morate posetiti.

Palićko jezero

Reč je o verovatno najvećoj turističkoj atrakciji kada je reč o jezerima u našoj zemlji. Nalazi se u mestu Palić, na samo nekoliko kilometara od Subotice, ima četiri svoje plaže, i bogato je ribom i raznolikim biljnim svetom, a sama oblast ima preko 200 vrsta ptica. 

Ukoliko želite da se družite sa životinjama, imate priliku da obiđete zoološki vrt ili pohađate školu jahanja, a ukoliko se uželite gradske vreve, eto prilike da skoknete i do Subotice.

Srebrno jezero

Ovo veštačko jezero nalazi se na desnoj obali Dunava, a promoviše se još i kao srpsko more. Iako ne obiluje smeštajnim kapacitetima, godinama održava svoju visoku poziciju kada je reč o interesovanju turista za odmor na jezeru, a dobar je domaćin i kamperima, uz prethodnu najavu.

U široj okolini Srebrnog jezera nalaze se Lepenski vir i tri srednjovekovne tvrđave – Golubačka, Smederevska i Ramska, koje takođe privlače sve veću pažnju turista, a krstarenje Dunavom je avantura koju ne treba da propustite.

Jezero Perućac

Jezero Perućac

Takođe je reč o veštačkom jezeru na Drini, nastalom za potrebe elektrane Bajina Bašta. Nalazi se u prirodnom zavoju Drine između Bajine Bašte i Višegrada. Samim time krstarenje Drinom koje započinje na Perućcu, a završava se na ćupriji u Višegradu, je posebno atraktivno za posetioce.

U njegovoj okolini nalazi se Solotnik, arheološki lokalitet. On podrazumeva ruševine srednjovekovnog zamka, obgrljenog zadivljujućom prirodom, na kome i dalje traju arheološka istraživanja. 

#2 Doživite najbolje leto na domaćim rekama

Za sve ljubitelje adrenalinskih aktivnosti pruža se mogućnost da se prilikom uzbudljivog spusta niz neku od reka na zapadu zemlje rashlade od visokih letnjih temperatura i pritom dožive nezaboravan provod.

Rafting na Tari

Svake godine od maja do novembra održava se avantura na vodi poznata kao rafting. Najveći vodostaj reke je tokom maja i juna, kada je i najviše posetilaca. A u septembru i oktobru uglavnom se organizuje splavarenje rekom, jer vodostaj značajno opadne. 

Drinska regata

Ova manifestacija se održava više od 20 godina u Bajinoj Bašti. Jedna je od najistaknutijih turističkih atrakcija u zemlji, a takođe i najveći događaj na vodi u ovom delu Evrope. Centralni deo je spust od Perućca do Rogačice.

Drinska regata
Leto u Srbiji – Drinska regata

Paralelno sa regatom, u Bajinoj Bašti se održava sajam meda, rakija, suvenira i domaće radinosti. Kao i Most Fest, muzički festival na kom nastupaju istaknute muzičke zvezde sa naših prostora.

Iako su ovo najčuvenije i najveće manifestacije na vodi, ima ih još – na Ibru, Limu i Velikoj Moravi. Ukoliko se odlučite da odete na spust Ibrom, nudi vam se mogućnost da posetite Rašku. Dok je na Limu moguće krenuti i u avanturu Sopotnicom, njegovom pritokom koja takođe mami turiste zbog svojih brojnih slapova i vodopada.

#3 Planine su odlična adresa za beg od visokih letnjih temperatura

Za sve koji ne uživaju u vrelim mesecima i priželjkuju da se sklone od uzavrelog asfalta, dobar izbor su planine. One pružaju mogućnost uživanja u prelepim prirodnim prostranstvima, nude razne sportske aktivnosti i mogućnost obilaska obližnjih zanimljivih turističkih odredišta.

Zlatibor – za ljubitelje urbanijeg odmora u prirodi 

Ovaj planinski lepotan u Zapadnoj Srbiji s razlogom je najpopularnija planinska atrakcija, jer pored toga što možete uživati u njegovim bajkovitim proplancima, možete posetiti i neke od brojnih ugostiteljskih objekata u kojima ćete uživati u gastronomskim zadovoljstvima, po kojima je ovaj kraj naročito poznat.

U njegovoj blizini su i Mokra Gora, rezervat Uvac i Sirogojno. A nedavno je izgrađen El Paso City, koji privlači sve ljubitelje kaubojskih filmova.

Kopaonik – hedonistički odmor u najboljem okruženju

Kopaonik u leti
Leto u Srbiji – Kopaonik

On je najveći planinski masiv u Srbiji, ali i jedna od njenih najvećih turističkih atrakcija, kojoj se rado vraćaju i domaći gosti, kao i oni iz inostranstva. Preko zime vrvi od posetilaca, ali je i preko leta i te kako posećen.

Na samom ulazu u Nacionalni park Kopaonik možete posetiti izletište Đorov most. U samom parku izletište Kadijevac, a takođe su zanimljive i Barska reka i Kozja glava.

Fruška gora – planinski krajolik protkan manastirima

Poznata još kao srpski Atos ili srpska Sveta Gora, ova planina, koja ima svoj nacionalni park, obiluje manastirima, od kojih su najpoznatiji Krušedol, Jazak, Grgetek i Novo Hopovo. Manastirske biblioteke, freske i čitava njihova arhitektura ne ostavlja posetioce ravnodušnim, kao ni manastirska vina visokog kvaliteta.

Fruška gora
Leto u Srbiji – Fruška gora

Ovde se nalazi i poznata banja Vrdnik, brojna veštačka jezera, a sama planina obiluje retkim biljnim i životinjskim vrstama. Možete posetiti i sledeće atrakcije – Dumbovački vodopad, Dolinu kestenova, Grgurevačku pećinu i Orlove stene.

Odlučite se za najprivlačniju domaću destinaciju i prepustite se njim čarima, nema sumnje da ćete imati leto za pamćenje!

More on this topic

Comments

Advertismentspot_img

Popular stories