UKLETA OSTRVA Magdalen – 1.000 brodoloma

Related Articles

UKLETA OSTRVA Magdalen – izolovan usred zaliva, a njihov arhipelag ima oblik udice.

Izolovana u kanadskom zalivu Sen Loren, ostrva Magdalen jedna su od najopasnijih mesta za brodove. Magdalenska ostrva deo su zaliva Sen Loren u Kanadi, koji se sastoji od osam većih i nekoliko manjih ostrva. Za njih kažu da su „dom brodoloma“.

Veruje se da se ovde nasukalo između 500 i 1.000 brodova, uglavnom u 18. i 19. veku. Tokom samo jedne oluje potopljeno je 48 lađa. U to doba, broj svetionika je bio mali. Zbog vetrova, magle i kamenite obale, morepolovci su mogli da se oslone samo na nagađanje. Mnogi putnici su tako nestajali ili su sahranjivani u pesku.

Brodovi koji bi se iz bilo kog razloga uputili iz Evrope u Kvebek, uglavnom bi iskusili istu sudbinu. Iznenada bi skrenuli s puta i našli se nasukani na peščanim plažama i plitkim vodama ostrva Magdalen.

Ukleta ostrvaUkleta ostrva Magdalen su izolovana usred zaliva, a njihov arhipelag ima oblik udice. Plitka voda oko arhipelaga, nepredvidljive vremenske prilike kao i manjak svetionika u 18. i 19. veku bili su kobni za brojne brodove. Veliki broj članova posade nastradao je u ovom delu sveta, a oni koji su preživeli naselili su se na ostrvu.

PROČITAJTE: SELO U DUGINIM BOJAMA

UKLETA OSTRVA – Stanovništvo

Magdalen ostrva se prostiru na oko 205 kvadratnih kilometara. Na njima živi nešto više od 12.000 stanovnika, uglavnom potomci preživelih iz nekadašnjih brodoloma. Neke kuće na ostrvima napravljene su od drvenih dasaka sa lađa i od drugih spasenih materijala nakon brodoloma.

Stanovništvo je raznoliko, i struktura zajednice je u velikoj meri zavisila od toga koji će se brod nasukati, kojim će jezikom govoriti, koje će nacionalnosti biti. Većina stanovnika govori francuski jezik, ali ima i stanovnika kojima je maternji engleski, a koji uglavnom potiču od preživelih ljudi iz Engleske, Irske i Škotske.

Ukleta ostrva

Danas mnogi potomci preživelih, poput 32-godišnje Nensi Klark, i dalje žive na ostrvima i teško im je da odu, uprkos izazovima s kojima se suočavaju. Duboko su ukorenjeni ovde kao deo male zajednice engleskog govornog područja, koji žive da bi pričali priče o generacijama na ovom ostrvu koje su ovde živele pre njih.

„Mi smo tako mala zajednica da verovatno svako može da se poveže s najmanje jednom osobom koja je ovde došla i ostala zbog brodoloma“, kaže Klarkova.

Ostaci potopljenih brodova i danas se mogu videti u plitkoj vodi arhipelaga. Meštanima to ni najmanje ne smeta, oni smatraju arhipelag svojim domom, bez obzira na to kako su završili ovde.

Mnogi od brodova koji su se nasukali na ovim ostrvima su sakriveni na dnu mora u različitim stanjima raspadanja. Uglavnom jedino što ostane od njih su delovi drveta. Nekoliko olupina brodova je i dalje vidljivo s plaže, poput broda grčkog brodovlasnika Aristotela Onazisa, čiji se brod nasukao na Magdalen ostrvima 1963. godine.

Ukleta ostrva Magdalen su mesto neverovatnih kontrasta. Sunčani dan može brzo da se pretvori u oluju, a lepota mora brzo da postane opasnost, pogotovo tokom ribolovačke sezone.

httpss://www.youtube.com/watch?v=4gCgPTHpyYk

More on this topic

Comments

Comments are closed.

Advertismentspot_img

Popular stories