Turku, Finska

1156
Turku

Turku je danas treći grad po veličini i najznačajnija luka u Finskoj kroz koju godišnje prođe milion putnika i ogromne količine robe, zahvaljujući tome što se tu nikada ne formira ledeni pokrivač.

Turku – naselje na reci

Turku je grad koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, iz kog god razloga da dođete. Turku, u ruskoj arhaičnoj verziji” tǔrgǔ “ znači “ pijaca”, jer je ovaj grad vekovima imao najveću i najbolju pijacu na južnoj obali. Na švedskom Turku se zove Åbo. Ukoliko vas interesuje švedska verzija Åbo, to je složenica od dve reči ( bo- naselje, å- reka), ili jednostavno “naselje na reci”.

Naziv Finska nekada se koristio samo za predele južno od Turkua, prvobitne prestonice i ujedno najstarijeg grada u državi. Turku je poznat kao tradicionalna „kapija Švedske“, stoga i ne čudi što je švedski uticaj veoma snažan, počevši od toga što se švedski jezik koristi u svakodnevnoj komunikaciji do činjenice da se na tom jeziku izvodi nastava na jednom od dva univerziteta u gradu.

Turku – Vatrena stihija

Kao što je slučaj s drugim skandinavskim gradovima, ubrzani razvoj Turkua započeo je kada je stari drveni gradić izgoreo u plamenu. Turku je u požaru iz 1827. godine gotovo potpuno uništen. Vatrenoj stihiji odolelo je samo nekoliko građevina, među kojima i katedrala, koja je kasnije obnovljena. S neobičnog zamka iz XIII veka, nekadašnje vojne baze, a današnjeg muzeja, pruža se predivan pogled na luku. Naselje Luostarinmaki, još jedan primerak stare arhitekture s kraja XVIII veka, odolelo je vremenu i danas je muzej rukotvorina.

Turku

Turku na obalama Aure

I pored značajne trgovačke i ekonomske uloge, Turku je prilično mirno mesto. U samom gradu postoji devete mostova ispod kojih vijuga reka Aura, načičkana čamčićima i okružena parkovima. Na obali Auro podignute su i neke od najmodernijih zgrada. Kao što su Sibelijusov muzej, Gradsko pozorište i Muzej umetnosti Vejne Altonen, posvećen najpoznatijem finskom vajaru. Te građevine najbolje svedoče o bogatom kulturnom životu, sa akcentom na muzici i pozorištu.

Međutim, nisu zanemareni ni turisti, o čemu svedoči mnoštvo dobrih restorana, kafeterija i barova. Pored velikog pijačnog platoa, ili Kaupatorija, i buvlje pijace, tj. Aninkaistentorija, svakog jula održava se Festival srednjovekovne pijace.

Sadržaj grada

Turku je domaćin aktivnih zabavnih sadržaja, čuvenih letnjih festivala,  magičnih parkova i mnoštva zanimljivih istorijskih znamenitosti. Ovaj grad nudi i bogate letnje aktivnosti. Kao što su jedrenje, kajak ili jednostavno uživanje u nijansama plave reke Aure, nad kojom ponosno stoji devet mostova u ovom gradu, a sve to uz dodir svežeg morskog vazduha. Leti ovaj grad ne “liči” na finsku klimu, jer se temperature kreću do 3O°C, ali su zime ipak dosta jake, sa prosečnom temperaturom od -7 °C.

Turku je kolevka kulture i istorije Finske, a 2011. bio je i zvanična evropska prestonica kulture za tu godinu. Ovaj grad ima toliko mnogo toga za videti, ali za ovu priliku nabrojaću bar neke koje ne bi trebalo propustiti.

Kada posetiti?

Turku treba posetiti u julu, zbog Festivala srednjovekovne pijace i zbog toga što je to najtopliji mesec u godini.

Nemojte propustiti

  • Dva muzejska primerka broda sa tri jarbola, Suomen Joutsen i Sigyn, po kojima je moderna koncertna dvorana u staklu dobila naziv.
  • Muzej Aboa Vetus, izgrađen devedesetih godina XX veka na očaravajućem arheološkom nalazištu iz XIV veka i susedni muzej savremene umetnosti Ars Nova.
  • Vožnja malim putničkim trajektom rekom Aurom.
  • Ostrvo Ruisalo u Arhipelagovom moru, sa starim hrastovim šumama i botaničkom baštom Univerziteta u Turkuu.
  • Tržni centar Hansa u centru grada s raznovrsnom ponudom, gde se može naći sve od igle do lokomotive.

Da li ste znali?

Budući da je Turku zvanično „božićni grad“ Finske, u njemu se svake godine na Badnji dan u podne potpisuje tradicionalna Božićna deklaracija mira.