Toskana

Related Articles

Toskana je pravi izbor ako planirate romantično putovanje ili gastronomsko istraživanje. U slikovitim brežuljcima, u centralnoj Italiji, smeštena je jedna od najposećenijih turističkih destinacija u Evropi – Toskana. Spoj istorije, umetnosti, dobra hrana i vino vrhunskog kvaliteta, privlače veliki broj turista.

Toskana je velika regija u srednjoj Italiji; podeljena je na devet provincija: Firenca, Sijena, Groseto, Luka, Piza, Masa-Karara, Areco, Livornoi Pistoja. U istoriji je poznata kao ključna evropska regija, jer je bitno uticala na razvoj umetnosti, kulture i obrazovanja.

Toskana

Oficijalni italijanski jezik koji se govori danas je baziran na dijalektu Toskane, koji datira još iz doba renesanse.

Toskana važi za jedno od najlepših delova Italije sa oko 120 zaštićenih područja prirode. Glavni i najvažniji grad Toskane je Firenca. Pored Firence, tu je i Sijena koja se može pohvaliti živopisnim srednjevekovnim trgom i uskim ulicama.

Toskana

San Điminjano jedan je od najposećenijih gradova u Toskani. Specifičan po broju kula koje su postavili u srednjem veku bogate porodice. Od prvobitnih 60, danas ima samo 14 kula. Luka je jedan od retkih gradova koga potpuno okružuju zidine. Piza je poznata po krivom tornju, najpoznatijoj zakrivljenoj građevini na svetu.

Toskana je poznata po tome da je dala veliki broj umetnika svetskog glasa, naročito tokom vremena renesanse. Takođe, Toskana je poznata i po zaštićenim predelima (tzv. „kulturni pejzaž“) i po velikom broju očuvanih starih gradova. Zbog toga je na tlu Toskane čak šest mesta stavljeno na spisak baštine UNESKOa. Sama pokrajina je jedna od turistički najposećenijih oblasti sveta.

Toskana

Castello di Casole

Ništa ne može biti romantičnije od venčanja u brdima Toskane. Veličanstveni Castello di Casole ima vlastitu istorijsku crkvicu koja može ugostiti 30 gostiju. Zamak, nekada dom plemićke porodice Bargagli, datira iz 1100-ih.

Sa 41 privatnim apartmanom, poseduje i vlastiti vinograd Sangiovesea i Cabernet i plantaže maslina koje se protežu sve dole oko može dosegnuti. Ovaj dvorac je zaista jedno od najluksuznijih italijanskih mesta za venčanja.

Toskana

Toskana i vinski svet

Toskana je mesto rađanja tri najpoznatija crvena vina Italije: kjantija (chianti), brunela di Montalćina (Brunello di Montalcino) i vino nobile di Montepulćana (Nobile di Montepulciano). Iako su sva tri bazirana na sorti sanđoveze, ova vina imaju potpuno različit karakter i arome.

Naime, sanđoveze je veoma kapriciozna sorta, veoma teška za gajenje, a kroz istoriju je razvila i veliki broj klonova od kojih je svaki uzeo za sebe posebne aromatske karakteristike i karakter. Osim samog grožđa i teroar Toskane je krivac za tolike različitosti, jer se ova regija slobodno može nazvati „kraljevstvom različitih mikroklima“.

Toskana

Istorija toskanskog vinarstva je veoma burna i datira još iz davnog XIII veka, kada su nastali i prvi pisani tragovi o ujedinjavanju malih vinara u veće grupacije i već su se tada pominjala imena nekih familija koje se i danas, nakon šest stotina godina, bave istim poslom.

Kjanti je sigurno najpoznatije ime u Toskani i ne postoji zaljubljenik u vina koji još na početku nije čuo i probao neko od ovih kontroverznih crvenih vina iz istoimene oblasti.

Kad vas put nanese u Toskanu i kad nakon nekoliko dobrih kjantija u regiji Klasiko krenete da se vozite ka jugu, nakon manje od sat vremena naići ćete na slikoviti srednjovekovni gradić Montalćino.

Toskana

Sama slika grada sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim. Tek kada budete probali neki sanđoveze iz vinograda iz njegove okoline ostaćete bez teksta. Zbog južnog položaja oblast Brunelo ima topliju klimu. Ova klima stvara uslove za nastanak vina punijeg tela sa većim potencijalom za odležavanje.

Monteriđoni

Jedno od najčarobnijih mesta koje mnogi propuste da posete na putu po Toskani jeste Monteriđoni. To je seoce na vrhu brežuljka oivičeno kružnim zidom sa 14 visokih kula. Nalazi se u blizini Sijene i ima samo dvadesetak kuća i mali trg s bunarom, crkvu i tri restorana.

Toskana

Na trgu ćete naći prodavnicu vinarije Castelo di Monteriggioni, u kojoj možete da probate njihova vina bez ikakve obaveze. Osim vina iz vinograda koji okružuju Monteriđoni (Chianti Colli Senesi), imaju i vina s poseda u zoni Chianti classico – Poggio alla Croce.

Toskana šarmira posetioce već vekovima, a i sami ćete tamo sigurno ostaviti mali deo svog srca.

More on this topic

Comments

Advertismentspot_img

Popular stories